Η άτυπη Πενταμερής που θα συνέλθει στην Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021 μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς την επίσημη συμμετοχή της ΕΕ έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα σύγκλησης και το προσδοκώμενο θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα της.
Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η διάσκεψη συγκαλείται « έπειτα από διαβουλεύσεις με σκοπό να διαπιστώσει ο Γενικός Γραμματέας αν υπάρχει «κοινό έδαφος» ώστε τα μέρη να διαπραγματευτούν μία μόνιμη λύση του κυπριακού εντός προβλέψιμου μέλλοντος και ο ΓΓ του ΟΗΕ ελπίζει τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα»
Η Τουρκία και συνακόλουθα το υποτακτικό σ αυτήν τουρκοκυπριακό στοιχείο ζητά αναγνώριση δύο λαών στην Μεγαλόνησο, ανεξάρτητα πληθυσμιακών ποσοστών (18% Τ/Κύπριοι-82% Ε/Κύπριοι ) και συνακόλουθα ισότητα στην άσκηση της κρατικής κυριαρχίας με ένα ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσα από τις προτάσεις της, απορρίπτει τα ανωτέρω επικαλούμενη την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ,την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προηγούμενα κοινά ανακοινωθέντα μεταξύ Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπου Τ/Κυπριακής Κοινότητας κλπ
Η Ελληνική πλευρά ,από τις δηλώσεις της υιοθετεί τα ανωτέρω που όμως εμπίπτουν στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού επί της οποίας μόνη αρμοδιότητα έχει η Ε/Κυπριακή πλευρά ,όπως ανέφερε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ως εκ τούτου η συμμετοχή της Αθήνας προσδιορίζεται από την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης με ο τι αυτό σημαίνει.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν παρά τις ανωτέρω αβυσσαλέες διαφορές μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών υπάρχει προοπτική λύσης του προβλήματος δια της συγκλήσεως των διμερών διαφορών.
Είναι προφανές ότι δεν είναι ελπιδοφόρα τα πλαίσια σύγκλησης των απόψεων και ως εκ τούτου προκύπτει το έτερο ερώτημα ποιος ο σκοπός της σύγκλησης της Διάσκεψης την στιγμή που τον Ιούνιο συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία των Ευρωτουρκικών σχέσεων και την υλοποίηση ή μη της θετικής ατζέντας που τόσο πολύ στηρίζει η διαχρονικά επίμεμπτη φιλοτουρκική Γερμανική πολιτική ,με συμπόρευση ιταλικής και ευκαιριακής ισπανικής στήριξης.
Η επίσημη απουσία της ΕΕ από την αίθουσα της διάσκεψης, που αποδέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από πιέσεις της Άγκυρας και Λονδίνου, αλλά η ανεπίσημη παρουσία της με επαφές στο παρασκήνιο με τους συμβαλλόμενους, σηματοδοτεί και τον σκοπό της σύγκλησης της Πενταμερούς πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θέλουν να έχουν μέσα από τις εκ του σύνεγγυς επαφές τους με τα μέρη άμεση γνώση των εξελίξεων και των συζητηθέντων ώστε αν η χώρα μας και η Κύπρος επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την θετική ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία που θα αποδεσμεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προς την καταρρέουσα τουρκική οικονομία και εικόνα του Προέδρου της χώρας να αποδυναμωθούν οι θέσεις τους. Ως εκ τούτου, η Πενταμερής, ανεξάρτητα του τι θα ειπωθεί μέσα στην αίθουσα, δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις ,καθ’ όσον ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Βρετανοί αλλά και ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα το επιδιώξουν , θα το επιδιώξει όμως η χώρα μας ή η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να ασκήσουν πίεση στους αμετάπειστους και προκλητικούς Τούρκους και τους συνοδοιπόρους τους ή η υπερήφανη και αξιοπρεπής πρόσφατη παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια στην Άγκυρα θα μετατραπεί σε όνειρο απατηλό
* Ο Πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης είναι από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες και έχει διατελέσει ανώτατος διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργών της Ελλάδος και Υπουργών Εθνικής Αμύνης. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης του europost.gr
0 Σχόλια