''...Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις...'', λέει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά - φευ!.. - η συμβουλή του προς τον Μάρκο Αντώνιο ταιριάζει γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη!
Την πίστη του στην... ''γερμανική εκδοχή'' της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τον εναγκαλισμό του με τον εκπρόσωπο της ''πολιτικής του κατευνασμού'' στην Ελλάδα Κώστα Σημίτη (χάρη στον οποίο μετέτρεψε την ΝΔ σε κόμμα ''εκσυγχρονιστικό'' που εκχώρησε δικαιοδοσίες Εξωτερικής πολιτικής στο ''προοδευτικό'' ΕΛΙΑΜΕΠ), θα πληρώσει πολύ ακριβά ο πρωθυπουργός, ίσως και με την αρχηγία του κόμματός του.
Μόλις πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε σε τρεις διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για ''ασέβεια'', ''μισαλλοδοξία'' και ''φανατισμό'' συγχρονιζόμενος με τον ορυμαγδό τουρκικών εξαλλοτήτων οργής του τουρκικού Τύπου λόγω της θετικής εκπροσώπησης της Ελλάδας από τον κ. Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.
- Είδαμε τον Νίκο, αλλά υπάρχει και ο Μητσοτάκης! [...] Μην υπολογίζετε τον Δένδια, ο Μητσοτάκης είναι δικός μας γιατί έτσι θέλει η Γερμανία!.., έγραψεη Yeni Şafak προκλητικά κι αυτό στα αυτιά της ελληνικής κοινής γνώμης - που δεν ξέρει πολλά πολλά από τουρκική προπαγάνδα και προβοκάτσιες - ''μεταφράζεται'' ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δε θα τολμούσε να πει αυτά που είπε κατάμουτρα στους Τούρκους (αν και θα μπορούσε να πει περισσότερα) ο υπουργός Εξωτερικών μας.
Και δε θα μπορούσε να τα πει όχι γιατί υπολείπεται σε ευφυΐα ή σε άλλα προτερήματα του υπουργού του, αλλά γιατί δεν έχει την βούληση να τα πει για τον λόγο ότι έχει εγκολπώσει βαθιά σαν εθνική πολιτική γραμμή την ''κατευναστική πολιτική'' του Κώστα Σημίτη.
Την πολιτική που εξέθρεψε την ηττοπαθή και ντροπιαστική δήλωση Πάγκαλου για τη σημαία που την πήρε ο αέρας, μας στέρησε τα Ίμια ως ελληνικό έδαφος και στοίχισε τη ζωή σε τρεις αξιωματικούς του ΠΝ μας: τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτης Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό στις 25 Ιανουαρίου του 1996.
Όλα αυτά μαζί τα εξόχως μειωτικά για τον ''δικό'' τους Μητσοτάκη και τον δικό μας πρωθυπουργό υπονοεί ο αρθρογράφος Nedret Ersanel της Yeni Şafak, που αποδομεί τον Δένδια γιατί σήκωσε το εθνικό ανάστημά του υποστηρίζοντας με θράσος πως δεν ήταν όλο αυτό (το ''έξω απ' τα δόντια'', όπως λέμε) του υπουργού Εξωτερικών μας εν γνώσει του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ''συμμερίζεται τις τουρκικές θέσεις και γι' αυτό θα επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή σειρά''...
- ''Fake news'' στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας, θα μου πείτε τώρα μερικοί, στην προσπάθεια να καθησυχάσετε τις ανησυχίες σας.
Ναι, αλλά fake news το ένα, fake news το άλλο, κάπου χάσαμε την μπάλα και ξεχάσαμε το ''όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά''... Και η φωτιά κρυφοκαίει στο εσωτερικό της ΝΔ, γι' αυτό και σ' αυτήν ελπίζει η Ερντογανική εφημερίδα, ώστε στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τιμωρήσει με απομάκρυνση τον φιλόδοξο διάδοχό του που τον έφερε σε δύσκολη θέση και ''θέλει να τον αποδομήσει για να πάρει την αρχηγία του κόμματος'' κάνοντας τον... παλικαρά στην έδρα της Τουρκίας...
Έτσι σκέφτονται οι Τούρκοι απέναντι, που φαίνονται καλά πληροφορούμενοι, ίσως γιατί περισσεύουν στην εποχή μας οι ''ανταποκριτές'' τους εδώ και οι υποστηρικτές τους. Οι φίλοι τους του ΕΛΙΑΜΕΠ και οι ''Δημάρατοι'' για τους οποίους έκανα μνεία σε προηγούμενο άρθρο μου.
Περισσεύουν αυτοί που ανησυχούν μήπως θιγούν τα συμφέροντα της Τουρκίας υπέρ μας. Μήπως και αδικήσουμε την ώρα της μοιρασιάς των ιματίων του Αιγαίου τούς εξ Ανατολών δόλιους γείτονες. Μήπως και αποφύγουμε τις ''καζάν-καζάν'' συνευρέσεις μαζί τους στα νερά τα δικά ΜΑΣ.
Γι' αυτό θορυβήθηκαν κάποιοι ημεδαποί απ' την ''διπλωματία του μεγαφώνου'' που χρησιμοποίησε στην Πόλη ο Δένδιας. Γι' αυτό δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον ανθελληνισμό τους και ξέσπασαν θορυβημένοι την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αιχμηρές τοποθετήσεις και υποτιμητικά υπονοούμενα κατά του υπουργού Εξωτερικών μας.
- Πρέπει να ξέρεις πότε να σιωπάς..., διαμήνυσε μέσα απ' το facebook ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης του ΕΛΙΑΜΕΠ (που εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά Ν. Δένδια, σε άρθρο του, για τις δηλώσεις του στη συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Κι εγώ, όπως κάθε καλόπιστος Έλληνας που δεν ταυτίζει τον πρωθυπουργό του με εξωθεσμικά όργανα τα οποία είτε έχουν μπολιαστεί με το μικρόβιο της ''ουδετεροπατρίας'' είτε παρουσιάζουν ''ρωγμές'' στην εθνική τους συνείδηση ως κήρυκες του κατευνασμού, αναρωτιέμαι ακόμα γιατί δεν σήκωσε το έρμο τηλέφωνο για να ζητήσει άμεσα την διακοπή των σχέσεων του ΥΠΕΞ με όλη την ομάδα ''συμβουλευτικής υποστήριξης'' που παρέχει το ΕΛΙΑΜΕΠ - στον υπουργό Εξωτερικών μας.
Τον υπουργό ο οποίος - μετά την ''έκρηξη'' Ιωακειμίδη εναντίον του (''... στην πολιτική σφαίρα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πότε να μιλάς και πότε να σιωπάς. Η διπλωματία του μεγαφώνου δεν οδηγεί πουθενά...'') - μου δίνει όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι η αποστομωτική προς τον Τσαβούσογλου παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη ήταν ουσιαστικά μια απόδραση του ίδιου από τον κλοιό των ''τοποτηρητών του κατευνασμού'' που τον περιβάλλει.
''Τοποτηρητών'' οι οποίοι απέκτησαν προφανώς δικαιοδοσίες (υπερενισχυμένες σε θρασύτητα) που υπερβαίνουν τον ρόλο και τα όριά τους... Απέκτησε πίσω και πάνω απ' αυτούς, δικαιοδοσίες εντεταλμένου οργάνου το κρυπτόμενο ΕΛΙΑΜΕΠ, αφού μέλη αυτού είναι οι γνωστοί ως ''τρίτο μάτι του Μητσοτάκη'' στο ΥΠΕΞ μας:
1. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο Γραφείο του ΚΜ Θάνος Ντόκος (ο οποίος- κατά τα Wikileaks - έστελνε αδημοσίευτες συμβουλευτικές εκθέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν)
2. Ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης (που έκανε το ''δεικτικό'' ποστ στο facebook κατά του Νίκου Δένδια)
3. Η Ελένη Σουρανή (διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, που εκπροσώπησε - κατ' εντολήν του - την Ελλάδα στη μυστική τριμερή συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας στο Βερολίνο, με απόνερα τις πιέσεις Γερμανών-Αμερικανών για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κλπ) και
4. Ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, που ηγείται των διερευνητικών!!!..
Άραγε, με τα δεδομένα αυτά και ποιος ξέρει πόσα άλλα που λανθάνουν της προσοχής μου, ''ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' ότι το μακρύ χέρι του Ερντογάν θα συνεχίσει να περνά εκβιαστικά το σαθρό οικοδόμημα της άμυνάς μας προκαλώντας την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία μας πότε με ερευνητικά που αλωνίζουν στην υφαλοκρηπίδα μας, πότε με φρεγάτες που φτάνουν φορτωμένες με θράσος ως τις ακτές της Αττικής και πότε με αποστολή τουρκικών αλιευτικών στα χωρικά ύδατά μας;
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' για το πιθανό ενδεχόμενο, μετά τον προάγγελο παράνομων τουρκικών Navtex στις αρχές του χρόνου για την Κρήτη και την προσπάθεια της Τουρκίας πρόσφατα να αμφισβητήσει με αντι-Navtex περιοχές που εντάσσονται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ, καθώς και την υφαλοκρηπίδα μας νότια της Κρήτης (σε απάντηση της ελληνικής Navtex που εκτείνεται από τη Ρόδο μέχρις εκεί), να δούμε τουρκικό ερευνητικό να επαναλαμβάνει και στην Κρήτη το ταπεινωτικό σκηνικό που προηγήθηκε με την καταπάτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου;
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' για την ''εν τοις πράγμασι'' μείωση του εθνικού εναέριου χώρου μας στα 6 απ' τα 10 μίλια, με μη αποκλειόμενο το ενδεχόμενο της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, για να έχει και διεθνή σφραγίδα το... ''γκριζάρισμα'';
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' για το ποιοι θέλουν να υπαγορεύσουν στον υπουργό Εξωτερικών μας την πολιτική που ''πρέπει'' να ακολουθήσουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία;
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' για το τις πταίει και έχει σαρωθεί κυριολεκτικά κάθε έννοια αλληλεγγύης στην Κύπρο, γιατί κείται μακρύτερα όλων επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη;
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'' ότι έχει εκλείψει κάθε διάθεση υπεράσπισης των κόκκινων γραμμών μας μέχρι τα 12νμ (τα οποία νομιμοποιούμαστε να διεκδικήσουμε), απ' τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα απεμπόλησε;
Και τα απεμπόλησε με τη δικαιολογία που πρόβαλε ανιστόρητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ότι, δήθεν ''η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε αυτά είναι δυνητικό κι όχι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας'' αγνοώντας, προφανώς, αυτό που είχα διευκρινίσει και σε παλαιότερο άρθρο μου: ότι, δηλαδή - σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (Ν. 2321/1995) -''δεν υπάρχει δυνητική κυριαρχία και, ως εκ τούτου, το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. είναι κυριαρχικό''!!!..
''Ποίαν χρείαν έχομεν μαρτύρων'', τελικά, για το ποιος κυβερνά ανεπίσημα αυτόν τον τόπο κρυπτόμενος πίσω από θέσεις Συμβούλων είτε στο περιζωσμένο από ''αγγελιοφόρους'' του Ερντογάν ΥΠΕΞ είτε στο φυλασσόμενο απ' τον αδέσποτο ''Πίνατ'' Μαξίμου;
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
0 Σχόλια