Του Αργύρη Ντινόπουλου, δημοσιογράφου,
πρώην υπουργού Εσωτερικών
Ο ΔΕΔΔΗΕ εξελίσσεται σε υπόθεση που προσομοιάζει αν όχι με σκάνδαλο, τουλάχιστον με επιτομή κακοδιοίκησης, αλόγιστης σπατάλης και προκλητικών προνομίων.
Το φιάσκο της «Μήδειας» ήταν μόνον η κορυφή του (κυριολεκτικά!) παγόβουνου.
Σήμερα (71 χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΕΗ) ο ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή ο διαχειριστής του δικτύου) για να βάλει ρεύμα σε ένα απλό νεόδμητο διαμέρισμα στην Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες!
Παρά τις προσπάθειες των απλών διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υπάλληλοι υπεργολάβων αμειβόμενοι με ψίχουλα.
Ένας τέτοιος υπεργολάβος ήταν και ο Καλογρίτσας που έχει αφήσει απλήρωτους δεκάδες ηλεκτροτεχνίτες οι οποίοι (σε άλλους υπεργολάβους τώρα) εργάζονται για τον ΔΕΔΔΗΕ με 584 ευρώ τον μήνα (συνήθως καθυστερούμενα, τους έχουν «μέσα» 2-3 μήνες).
Η «Μήδεια» ανέδειξε στον ΔΕΔΔΗΕ την ανεπάρκεια τεχνικού προσωπικού, το αλαλούμ, αλλά και την «εξαφάνιση» επί της ουσίας των υπευθύνων.
Αυτοί οι «υπεύθυνοι» με την έναρξη της πανδημίας αύξησαν τις αποδοχές τους έως 300% μετά την σχετική νομοθετική ρύθμιση (Νόμος 4643/2019) του τότε Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Με αυτόν τον Νόμο καταργήθηκε το ανώτατο όριο αποδοχών για τα στελέχη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΚΟ.
Η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία τριπλασιάζονται αυτές οι αποδοχές είναι και η μοναδική απόφαση η οποία έχει αναρτηθεί στο υπό-μενού «Εταιρική Διακυβέρνηση» στο ιστολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτή η απόφαση ελήφθη στις 15 Απριλίου 2020, την ίδια ημέρα (κατά σύμπτωση;) που ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ το συγχαίρει για την υποδειγματική, όπως ισχυρίζεται, αντιμετώπιση της (τότε) κακοκαιρίας.
Με βάση, λοιπόν, αυτήν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ της 15ης Απριλίου 2020 που τα ίδια τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έλαβαν για τους... εαυτούς τους ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Μάνος έχει μηνιαίο μισθό 15.000 ευρώ, δηλαδή λαμβάνει ένα 500ρικο την ημέρα!
Πρόκειται, όπως προαναφέρθηκε, για τον διευθύνοντα σύμβουλο ενός οργανισμού (ΔΕΔΔΗΕ) ο οποίος για να βάλει ρεύμα σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα χρειάζεται πάνω από 60 ημέρες (στην διάρκεια των οποίων ο Αναστάσιος Μάνος θα έχει λάβει 30.000 ευρώ).
Με βάση την ίδια απόφαση οι (συνολικά πάνω από 30) Γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές του ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνουν ετήσιους μισθούς από 150.000 ευρώ έως 95.000 ευρώ.
Στους μισθούς αυτούς περιλαμβάνονται και τα BONUS τα οποία στην σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ περιγράφονται ως «βραχυπρόθεσμες στοχοθεσίες» ώστε να υπάρξει «βελτίωση της απόδοσης των αποτελεσμάτων της εταιρίας».
Δηλαδή ενδέχεται (γιατί «ποιος να τους ελέγξει;») ο διευθύνων σύμβουλος και οι πάνω από 30 διευθυντές να λάβουν και BONUS για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» με δεδομένο ότι ο διευθύνων σύμβουλος έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη, όπως προαναφέρθηκε, για την αντιμετώπιση της προηγούμενης κακοκαιρίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αγωγές των ταλαιπωρημένων από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος πολιτών κατατεθούν σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ ουδόλως απασχολούνε όλους τους παραπάνω.
Γιατί με την ίδια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ της 15ης Απριλίου 2020 (σαν να ήξεραν...) είναι και ασφαλισμένοι έναντι τρίτων από «πράξεις και παραλείψεις που μπορούνε να προκύψουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Μαζί, βέβαια, με τα «προγράμματα ειδικής ιδιωτικής ασφάλισης και ασφάλισης ζωής» που, επίσης, ψήφισαν για τους εαυτούς τους.
Από που προέρχονται, όμως, όλα αυτά τα προκλητικά ποσά;
Μα από την τσέπη του απλού καταναλωτή ο οποίος σε κάθε λογαριασμό ρεύματος (και, βέβαια, ανεξαρτήτως από το ποιόν πάροχο έχει επιλέξει) πληρώνει αυτά τα ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ, γνωστά και ως GOLDEN BOYS, τα οποία όσο αφορά στην Διοίκηση (διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος) δεν επιλέγησαν με καμία διαγωνιστική διαδικασία.
Τοποθετήθηκαν εκεί με πολιτικά κριτήρια.
Τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα;
Να απαγορεύουν σε οποιονδήποτε την είσοδο στον ΔΕΔΔΗΕ (ακόμη και όταν ο κορωνοϊός ήταν σε ύφεση) χωρίς ραντεβού, να ταλαιπωρούνε χιλιάδες καταναλωτές για να τους βάλουνε ρεύμα στα καινούρια (νέες συνδέσεις) σπίτια τους (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των απλών υπαλλήλων) και να αφήσουν χωρίς ρεύμα για μια εβδομάδα χιλιάδες πολίτες εξαιτίας μιας ημερήσιας κακοκαιρίας.
Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ανταγωνισμό από κανένα (πιθανώς και εξαιτίας αυτού) αφού είναι κρατικό μονοπώλιο με ημερήσια κέρδη σχεδόν 1.000.000 ευρώ (350.000.000 ετησίως).
Το καλύτερο;
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα πωληθεί , αλλά χωρίς να παραχωρηθεί το management (μην χαθεί τέτοια «διακυβέρνηση») στον ιδιώτη (ξένο fund) ο οποίος θα πάρει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να «συμμετέχει» στα σίγουρα κέρδη ενός κρατικού μονοπωλίου.
Τώρα, αν όλα αυτά συνιστούν «επιτελική διακυβέρνηση» είναι κάτι που, ενδεχομένως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με άλλες «αποδόσεις» των «χρυσών παιδιών» τις οποίες, πιθανόν, το ευρύ κοινό να αγνοεί.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του κοινωνικού φιλελευθερισμού πάνω στα οποία (παρά τις ΠΑΣΟΚικές παθογένειες) αναπτύχθηκε η ΔΕΗ, ηλεκτροδοτήθηκε η χώρα και πρόκοψαν κάποιοι έλληνες νοικοκυραίοι που στήριξαν και την πατρίδα και την πολιτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια