Sponsor

ATHENS WEATHER

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν το «εμβόλιο» για τα γκάλοπ


Έντονος προβληματισμός για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων - Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα με την πανδημία δεν ευνοεί την αντιπολιτευτική τακτική του Τσίπρα - Η αντιπαράθεση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ από εκπαιδευτικό -και θέμα δικαιωμάτων- πρόβλημα έγινε υγειονομικό επίδικο.

Θύμα του κορωνοϊού και ο Αλέξης Τσίπρας! Οχι, δεν κόλλησε από τον μικρό του γιο, τον Ορφέα, ούτε από κάπου αλλού. Ο ιός δεν έπληξε τον ίδιο, αλλά τα σχέδιά του για την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμενε ότι τα εμβόλια θα θεράπευαν σύντομα την πανδημία και θα επανέφεραν τη ζωή στην κανονικότητα. Και κατά συνέπεια, οι πολιτικές συγκρούσεις για τους χειρισμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα ήταν εκτός κλίματος. Και όχι μόνο για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά και για τα εργασιακά, τις διαδηλώσεις, την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, την ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα Ελληνοτουρκικά.

Δυστυχώς για τον Αλέξη, οι πολυεθνικές ανατρέπουν τον προγραμματισμό του. Οχι επειδή ο ίδιος είναι αριστερός και αντ’ αυτού προτιμούν τον «ομόδοξό» τους Κυριάκο, αλλά επειδή η Ε.Ε. αποδεικνύεται ανίκανη να νταραβεριστεί μαζί τους. Πλέον ο έλεγχος της πανδημίας δεν τοποθετείται στα μέσα της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριού, αλλά μετατίθεται για αργότερα. Ο φόβος και οι απαγορεύσεις παραμένουν και είναι αυτά που θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στον δημόσιο βίο. Και να καθορίζουν τις πολιτικές, ακόμη και τις κομματικές διεργασίες, αλλά και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Η αρνητική αυτή εξέλιξη βάζει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να καταπολεμηθεί η εσωστρέφεια και να αλλάξει η -όχι και ιδιαίτερα κολακευτική- εικόνα του κόμματος στην κοινωνία.

Ο τέως πρωθυπουργός ήλπιζε ότι η δικαίωσή του σχετικά με τις πατέντες και την παραγωγή των εμβολίων θα ήταν βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Φευ, τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν με την AstraZeneca και τις αλλαγές στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, ένεκα και των καθυστερήσεων στην παράδοση των συμφωνημένων δόσεων από την Pfizer, αλλάζουν το πεδίο των συγκρούσεων. Από εγχώριο γίνεται ευρωπαϊκό, ενώ τα λάθη της κυβέρνησης σκεπάζονται από τη σύγκρουση της Κομισιόν με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το ίδιο πίστευε ότι θα συμβεί και με το νομοσχέδιο της Κεραμέως για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ιδιαίτερα την αστυνόμευση των ΑΕΙ. Δυστυχώς για την αξιωματική αντιπολίτευση, η αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, πρυτάνεις, διοικητικοί), ακόμη και των ειδικών φρουρών στο νομοθέτημα, η κυβέρνηση, με αιχμή το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, το μετέτρεψε -με τη βοήθεια και της επικοινωνιακής υπεροπλίας που διαθέτει- σε αντικείμενο αντιπαράθεσης για τη διασπορά του κορωνοϊού στην «κόκκινη» Αττική. Από εκπαιδευτικό -και θέμα δικαιωμάτων- πρόβλημα έγινε υγειονομικό επίδικο.

To μειονέκτημα του zoom

Το κυριότερο όμως είναι ότι ακόμη και η προγραμματική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται θύμα της επιδημιολογικής επιδείνωσης, της παράτασης της καραντίνας και της αβεβαιότητας σχετικά με τον χρόνο ελέγχου της πανδημίας. Το Πολιτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μπορεί να ενέκρινε καταρχήν (η συζήτηση για το τελικό κείμενο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα) τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, που θα τεθούν για συζήτηση στις νομαρχιακές οργανώσεις και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, όμως το μειονέκτημα της όλης διαδικασίας είναι ότι η συζήτηση θα γίνει μέσω zoom. Εκ των πραγμάτων, η εξ αποστάσεως ζύμωση δεν μπορεί να προσδώσει την πολιτική και κοινωνική δυναμική που δημιουργεί η ζωντανή επαφή. Και την οποία χρειάζονται απελπισμένα ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του για να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο οι «ενωτικοί» και οι «ανθενωτικοί», οι «ομπρελάδες» και οι «γεφυροποιοί», οι «αριστεροί ριζοσπάστες» και οι «πασοκογενείς», οι «φίλοι του Κουφοντίνα» και οι «φαν του Πολάκη», αλλά πρωτίστως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει προγραμματική αντιπρόταση και εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Και τη χρειάζονται και για έναν ακόμη λόγο: για να μπει φρένο στον κομματικό εμφύλιο για οργανωτική κυριαρχία των ομάδων, αλλά και στην ιδεολογική αυτοϊκανοποίηση για το... ποιοι είναι οι φίλοι του λαού και πώς καταπολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες. Επιπροσθέτως, η συμφωνία των ηγετικών στελεχών για το Πρόγραμμα θα βάλει όρια -τουλάχιστον αυτό ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας- στην αυτόνομη πολιτική δραστηριότητα των ομάδων και θα θέσει εκποδών τις επιμέρους απόψεις τους. «Με την έγκριση των προγραμματικών θέσων δεν θα μπορούν ο Φίλης, ο Τσακαλώτος, ο Παππάς, ο Σπίρτζης, ο Κοτσακάς, ο Μπίστης, ο Θεοχαρόπουλος να λένε τα δικά τους, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν αυτά που συμφωνήσαμε», μας λέει στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού. Κομμάτι δύσκολο αυτό να συμβεί, όμως «εάν τα στελέχη συνεχίσουν να προωθούν τις θέσεις των ομάδων στις οποίες ανήκουν και όχι την κεντρική γραμμή», μας λένε οι συνεργάτες του Τσίπρα, «τότε νομιμοποιείται ο Αλέξης να λάβει σε βάρος τους και διοικητικά μέτρα». Η αλήθεια πάντως είναι ότι στις προτεραιότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πολιτική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι να επιβάλλει, μέσω της οργανωτικής επικράτησης των «προεδρικών», τη βούλησή του στην αριστερή μειοψηφία. Μπορεί κάποιοι από την Κίνηση Μελών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης, Δούρου κ.ά.) να το θέλουν και να το ζητάνε αυτό από τον Τσίπρα, όμως εκείνος, επειδή φοβάται τις πρόωρες εκλογές, θέλει το κόμμα του πολιτικά ενωμένο και ετοιμοπόλεμο και όχι διχασμένο και εκλογικά αφοπλισμένο. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίζουν οι συνομιλητές του.

Παραδέχεται ότι με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη είναι δύσκολο να στηθούν κάλπες και γίνεται ακόμη δυσκολότερο μετά τον εμβολιαστικό εκτροχιασμό, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων. Ωστόσο, εμφανίζεται βέβαιος ότι «ο Μητσοτάκης ψάχνει παράθυρο για να κάνει εκλογές». Και θα τις κάνει, μας λένε συνεργάτες του, «επειδή νομίζει ότι έτσι θα μηδενίσει το κοντέρ και, εφόσον κερδίσει, όπως του λένε οι δημοσκόποι, θα έχει μια καθαρή τετραετία μπροστά του». Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαφορετική γνώμη. Δεν θεωρεί σίγουρη τη νίκη Μητσοτάκη αν η οικονομική και κοινωνική καταστροφή συνεχιστεί. Ούτε ασπάζεται τις αναλύσεις των δημοσκόπων. «Ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν», λέει και προσθέτει: «Οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι νεόπτωχοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι ζουν από τον τουρισμό και την εστίαση και κάτω από το όριο της φτώχειας μάλλον δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα των 1.200 τηλεφωνικών κλήσεων των γκαλοπατζήδων». Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου -και όχι μόνο από την αριστερή μειοψηφία- τα οποία εκτιμούν ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες το εκλογικό προβάδισμα της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητο». Μάλιστα κάποιοι, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τους για την ορθότητα των ποσοστών, παραδέχονται ότι «σε γενικές γραμμές οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα, αλλά οι ποιοτικοί δείκτες για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας αρχίζουν να υποχωρούν». Μπορεί, όπως παραδέχονται, να μην επωφελείται άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όπως μας επισημαίνει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, «η εκλογική συμπεριφορά είναι όπως του επιβάτη του μετρό που αλλάζει διαδρομή. Κατεβαίνει σε μια στάση και περιμένει στην αποβάθρα μέχρι να έρθει το βαγόνι για τον τελικό του προορισμό».

Το 38% έχει αρνητική γνώμη για τον Τσίπρα

Η παρομοίωση μπορεί να είναι ορθή και γλαφυρή, όμως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι είναι περισσότεροι οι επιβάτες που έχουν κατέβει από το βαγόνι της δεύτερης θέσης παρά από αυτό της πρώτης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι η κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εάν πιστέψουμε τις έρευνες της κοινής γνώμης, η Κουμουνδούρου έχει άλλα δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το 38% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική γνώμη για τον Τσίπρα ενώ το 29% θετική για τον Μητσοτάκη! Και το δεύτερο, ότι η στρατηγική της συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. για προοδευτική διακυβέρνηση αποδεικνύεται εσφαλμένη. Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι μάλιστα ισοπεδωτική. Οι ψηφοφόροι της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόμη και από τους Νεοδημοκράτες (92% έναντι 88%), ενώ για τον Τσίπρα το 76% έχει αρνητική γνώμη και μόνο το 16% θετική! «Με τέτοια ποσοστά λες “ευχαριστώ, δεν θα πάρω και γυρίζεις πλευρό”», μας λέει «ομπρελάς» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν εξαρχής αντίθετος με το φλερτ της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επιμένει να πολιορκεί τη Φώφη Γεννηματά. «Η προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή, αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και την προοδευτική́ διακυβέ́ρνηση. Δεν αποτέλεσε απλώς́ έ́να άνοιγμα σε στελέχη του προοδευτικού χώρου, αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα», είπε στους συντρόφους την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, και θα το κάνει και επίσημα θέση του κόμματος στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Σημειώνουμε ότι, σε αντίθεση με τη συνδιάσκεψη και τις νομαρχιακές συνελεύσεις, το συνέδριο του κόμματος αργεί ακόμη, αφού, όπως συμφωνήθηκε, θα γίνει με φυσική παρουσία. Θα περιμένουν δηλαδή το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα. Αυτό στην κομματική γλώσσα σημαίνει ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί είτε παραμονές των εκλογών -εφόσον γίνουν στο τέλος της τετραετίας- είτε αμέσως μετά από αυτές. Και, ως είναι φυσικό, ο χαρακτήρας του θα είναι σε άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι τότε θα γίνονται θεματικές και άλλου είδους συνελεύσεις και συνδιασκέψεις, όπως αυτές που αποφασίστηκαν προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο και αφορούν το ΕΣΥ, τα Εργασιακά, την εκπαίδευση, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον ρόλο των ΜΜΕ, την Αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχική δημοκρατία κ.ά.

«Νέα κοινωνική συμφωνία»

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει «το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις». Και κυρίως να εμπλουτιστούν και να εξειδικευτούν οι προγραμματικές θέσεις που συζητήθηκαν προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο, αρκετές από τις οποίες είναι σοβαρές και σημαντικές και περιγράφονται στο πολυσέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο «Νέα κοινωνική συμφωνία».

Και οι οποίες (σύμφωνα με τις επικεφαλίδες του κειμένου των προγραμματικών θέσεων) αφορούν τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στις ανισότητες, στην εργασιακή ανασφάλεια, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην πράσινη μετάβαση, στις τράπεζες, στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στο αγροδιατροφικό δίκτυο, στις υποδομές, στον τουρισμό, στις τομές και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Για παράδειγμα, «η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των ανισοτήτων και της ανασφάλειας επικεντρώνεται σε τρία επίπεδα: α) στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ιδίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κάλυψης των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, β) στην παρέμβασή μας στις εργασιακές σχέσεις. Ο προσδιορισμός των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι καθοριστικές για την κατανομή του εισοδήματος ανάμεσα σε κέρδη και μισθούς, και γ) στο φορολογικό σύστημα που μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος παίζει θεμελιακό ρόλο στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και των υπόλοιπων κοινωνικών αναγκών». Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα βασικά αγαθά να πάνε στον χαμηλό συντελεστή, να μειωθεί περαιτέρω η φορολογία των μικρομεσαίων, να υπάρξει ειδική φορολογική μεταχείριση σε αλληλέγγυα οικονομία, οι δαπάνες για το ΕΣΥ να πάνε από το 5% στο 7% με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών, να θεσπιστεί το 35ωρο, το κράτος να ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση των συστημικών τραπεζών. Και σειρά άλλων προτάσεων, όπως το καθολικό ολοήμερο σχολείο, ο διακριτός ρόλος Εκκλησίας - Κράτους, η κατάργηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την εργασία και την κοινωνική ασφάλεια και μεταξύ αυτών οι αλλαγές στην επικουρική σύνταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια