Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν αλλάξουμε ρότα


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη, πολύπλοκη  και κρίσιμη καμπή στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του βρίσκεται η Ελλάδα, με την επιτροπή των ειδικών να έχει… κυριολεκτικά χωριστεί στα δύο, ως προς τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV2 και της λοίμωξης Covid-19 που πυροδοτεί.

Φθάσαμε στο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και μάλλον αντιλαμβανόμενοι το αυτονόητο, λάβαμε ακόμα λίγο πιο αυστηρά μέτρα. Όμως, όταν τα μέτρα σκληραίνουν, σημαίνει πως τα προηγούμενα δεν απέδωσαν, είτε γιατί δεν ήταν επαρκή, είτε γιατί δεν τα ακολούθησε ο κόσμος. Έτσι στα μέτρα που δεν απέδωσαν, προσθέτουμε λίγο επιπλέον "κατιτίς”, ελπίζοντας αυτήν τη φορά να αποδώσουν. Πώς όμως να αποδώσουν, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος αυτών θεωρούνταν μέχρι χθες ελλιπή, χωρίς ουσιαστική προσφορά στον αγώνα για την τιθάσευση της πανδημίας;

Από την άλλη πλευρά, είναι ορατές οι διαφωνίες στην πολυμελή ομάδα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπου φθάσαμε στο σημείο οι ειδικοί να είναι μοιρασμένοι σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα, όλοι εκείνοι που κάνουν συμβιβασμούς υποστηρίζοντας πως η άμεση ποδηγέτηση της πανδημίας πρέπει να γίνει με ανοικτά σχολεία και ανοικτή αγορά, αλλά με αυστηρούς κανόνες, ενώ οι άλλοι μισοί -οι πιο έμπειροι- προτείνουν καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Έτσι όμως η διαφωνία αυτή και οι μεταξύ τους συμβιβασμοί φέρνουν μόνο ημίμετρα και καλές προθέσεις, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και η διασπορά αντί να περιορίζεται... αντίθετα γιγαντώνεται. Μία μερίδα από τους ειδικούς μάλλον δεν έχει αντιληφθεί πως η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα ανοιγοκλεισίματα-φυσαρμόνικα της αγοράς έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, από ό,τι τα αυστηρά οριζόντια μέτρα σε ένα στοχευμένο και βραχυπρόθεσμο ολικό lockdown 2-3 εβδομάδων. Μετά από αυτό, όταν οι δείκτες πέσουν, με τη βοήθεια των rapid test, των μοριακών ελέγχων και των εμβολιασμών, η κατάσταση είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη και προβλέψιμη και το φως στην άκρη του τούνελ θα είναι ορατό.

Στο θέμα των εμβολίων υπάρχει πανευρωπαϊκό αλαλούμ. Άλλα  υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις φαρμακοβιομηχανίες και άλλα προέκυψαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. να κινούνται σε ρυθμούς τρίποδης χελώνας. Στη χώρα μας για παράδειγμα έχουν πραγματοποιηθεί 350.000 εμβολιασμοί, ενώ στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά για τόσα πολλά ανεξάρτητα κράτη, η υπόθεση δεν προχωρά με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Αποτέλεσμα, κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία να κινούνται και από μόνες τους κλείνοντας συμφωνίες για εμβόλια. Εμείς γιατί άραγε δεν μπορούμε να κινηθούμε και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτόνομα; Γιατί άραγε δεν μπορούμε να προμηθευτούμε το ρωσικό εμβόλιο που αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικό και πρέπει να αναμένουμε ποτέ θα δεήσει να μας προμηθεύσουν εμβόλια με το σταγονόμετρο, αντί να πάρουμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια, μέχρι οι προσπάθειες της Ε.Ε. να ευοδωθούν;

Σε κάθε περίπτωση, έντονη είναι η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Οι επιστήμονες που γνωρίζουν, προτρέπουν στα κράτη-μέλη να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, καθώς υπάρχει κίνδυνος τα εμβόλια να μην ανταποκρίνονται αποτελεσματικά, λόγω των μεταλλάξεων του ιού, που πλέον είναι πολύ πιο επικίνδυνος λόγω ακριβώς αυτών των ανεξέλεγκτων μεταλλάξεων που παρατηρούνται.

Φθάσαμε στο σημείο να υπάρχουν υπόγειες πιέσεις εντός της Ευρώπης, να υιοθετήσει επείγοντα μέτρα επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί από τις ελλείψεις εμβολίων. Ώστε να σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων, ενώ από την άλλη, επίθεση φιλίας έκανε η ΕΕ στη Ρωσία, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του ρωσικού εμβολίου του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετική από την πρώτη κιόλας δόση, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα από τη δοκιμή της φάσης ΙΙΙ που δημοσιεύτηκαν και στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’.

Όπως επίσημα πλέον αναφέρεται, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είκοσι μία ημέρες μετά την πρώτη δόση, φθάνει μέχρι και το 95,2%. Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή προστασία, μεγαλύτερη του 87% – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων με αυξητική τάση.

Αυτά είναι τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς εμείς στην Ελλάδα θα χειριστούμε την κατάσταση για εμάς τους Έλληνες. Ας μην περιμένουμε άλλους να αποφασίσουν για εμάς -μπορούμε να κινηθούμε και μόνοι μας επισπεύδοντας τις διαδικασίες εμβολιασμού του πληθυσμού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένας παλιός φίλος,  με τον οποίο συζητούσα χθες το μεσημέρι, είπε: "Η ζωή που πλέον ζούμε μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας και της κρίσης, είναι σαν να ρίχνεις ζάρια και στη συνέχεια αντιμετωπίζεις αυτό που θα προκύψει”.

Διαφώνησα... Είχα άλλη άποψη.

"Στη ζωή που ζούμε κάποιος άλλος σε διπλανό χώρο ρίχνει τα ζάρια και δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα της ζαριάς. Γι’ αυτό, όποτε βγαίνεις από το κάστρο σου και δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει, πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι ήθελε προκύψει...  και να βγεις νικητής”.

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια