Sponsor

ATHENS WEATHER

Στόχος χάκερ εργαστήριο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μελετά τον κορωνοϊό


Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έγινε στόχος χάκερ, ενώ υπάρχουν φήμες ότι προσπαθούσε να πουλήσει πληροφορίες για τον ιό.

Στόχος κυβερνοεπίθεσης από χάκερ, στα μέσα Φεβρουαρίου, έγινε ένα εργαστήριο βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ερευνά τον κορωνοϊό, με φήμες να αναφέρουν πως το εν λόγω εργαστήριο ενδεχομένως να προσπαθούσε να πουλήσει πληροφορίες σχετικά με τον ιό στον υψηλότερο πλειοδότη, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η παραβίαση έγινε στο τμήμα δομικής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γνωστό και ως Στρούμπι (Strubi).

Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν σχετίζεται με το Ινστιτούτο Τζένερ (Jenner), το οποίο ανέπτυξε εμβόλιο κατά της COVID-19 με τον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca.

Η παραβίαση αυτή τη στιγμή διερευνάται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC), καθώς επιχειρεί να «κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπό του».

Μέχρι τώρα, οι πηγές ασφαλείας είναι ασαφείς ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση και δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή ξένου κράτους. Το NCSC σημείωσε επίσης πως η επίθεση δεν είχε καμία επίδραση σε καμία κλινική έρευνα.

Οι έρευνες του εργαστηρίου

Το εργαστήριο μελετά τις δομές πρωτεΐνης του κορονοϊού. Τα στιγμιότυπα οθόνης της πρόσβασης των χάκερ στα συστήματα υπολογιστών του εργαστηρίου, έδειξαν διεπαφές για αυτό που φαίνεται να είναι πιθανός εργαστηριακός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την παρασκευή βιοχημικών δειγμάτων, όπως οι πρωτεΐνες, ανέφερε η εφημερίδα «The Telegraph».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο Στρούμπι είχε όντως παραβιαστεί.

«Εντοπίσαμε και περιορίσαμε το πρόβλημα και τώρα πλέον ερευνούμε περαιτέρω. Δεν έχει υπάρξει επίδραση σε καμία κλινική έρευνα, καθώς δεν πραγματοποιείται στο εργαστήριο. Όπως συμβαίνει με τέτοια περιστατικά, έχουμε ενημερώσει το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και συνεργαζόμαστε μαζί τους» σημείωσε ένας ανώνυμος εκπρόσωπος.

«Με ειδήσεις σχετικά με τους κυβερνοεπιθέσεις που παραβιάζουν τους ελέγχους καθαρότητας του νερού, άλλες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών εταιρειών, αυτός ο τύπος δεδομένων στα χέρια των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο προκαλεί πολλές ανησυχίες» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος σε δήλωση στο περιοδικό Forbes.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια