Θα συνεργαστεί ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου; - Συμμαχία ή ρήξη Ουάσινγκον με Τελ Αβίβ


Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην σκοπεύει να βάλει την "διένεξη" Ισραήλ-Παλαιστίνης στην κορυφή της ατζέντας εξωτερικής πολιτικής του όταν μετακομίσει στον Λευκό Οίκο σε τρεις εβδομάδες, αλλά ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός που ήταν καλός  φίλος του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να τον αναγκάσει να το κάνει.

Μια ισραηλινή απόφαση να επιδείξει τις επεκτατικές πολιτικές της χώρας πριν από την ανάληψη καθηκόντων από την νέα αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να επιδράσει έτσι ώστε τον Ιανουάριο ο  Πρόεδρος Μπάϊντεν να μην μπορεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μπάιντεν αφενός αντιτάχθηκε στην «σταθερή και συστηματική επέκταση των οικισμών» χαρακτηρίζοντας αυτό ως «μετακίνηση του Ισραήλ με λάθος κατεύθυνση», αφετέρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2020, απέκλεισε επανειλημμένα τη χρήση απειλών για τη μείωση της βοήθειας ως μοχλό για αλλαγή πολιτικής, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι των αντιπάλων του.
 
Ο Antony Blinken, σύμβουλος της εκστρατείας που είναι τώρα ο υποψήφιος υπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της βοήθειας των ΗΠΑ και των «πολιτικών αποφάσεων» που λαμβάνει το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου μπορεί να προσπαθήσει να το δοκιμάσει αυτό, καθώς  τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σχεδιάζει μια νέα ώθηση στην κατασκευή οικισμών προτού αποχωρήσει ο Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πρόθυμος να ξεκινήσει τη σχέση του με τον νέο πρόεδρο με λάθος τακτική.
 
Η άλλη "δοκιμασία" των αμερικανοισραηλινών σχέσεων εστιάζεται στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον και η Ιερουσαλήμ είχαν πολλές διαφωνίες με την πάροδο των ετών,  οι οποίες μερικές φορές διαχέονταν δημοσίως.

Το χαμηλότερο σημείο των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ ήρθε το 2015, όταν ο Νετανιάχου στράφηκε εναντίον του Δημοκρατικού Προέδρου, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του για να ηγηθεί της εκστρατείας πίεσης ενάντια στο επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ομπάμα και ο Νετανιάχου δεν μπορούσαν να ανεχθούν ο ένας τον άλλον.

Ο Μπιλ Κλίντον είχε και τα προβλήματά του, αφού μετά από μια συνάντηση με τον Ισραηλινό  πρωθυπουργό, παραπονέθηκε στους συμβούλους του λέγοντας: «Νομίζει ότι είναι η υπερδύναμη και είμαστε εδώ για να κάνουμε ό, τι απαιτεί», όπως ανέφερε ο πρώην πρέσβης, Ντένις Ρος

Η εμφανής συμπάθεια του Νετανιάχου πρός τον Τραμπ και της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνέβαλαν στη διεύρυνση των διαφορών μεταξύ του Ισραήλ, των Δημοκρατικών και των Αμερικανών Εβραίων.

Τον περασμένο μήνα, 80 εκατομμύρια Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του 80% των Εβραίων ψηφοφόρων, επέλεξαν τον Μπάιντεν να γίνει ο επόμενος πρόεδρος τους.

Εάν ο Νετανιάχου σκοπεύει να προκαλέσει δημόσιες συγκρούσεις με τον Μπάιντεν, θα κάνει τεράστια ζημιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που ο νέος πρόεδρος έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει συνεχώς.

Ο Πρόεδρος Reagan και οι υπουργοί του, Alexander Haig και George Schultz, θεωρήθηκαν φιλικοί προς το Ισραήλ, αλλά όχι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, George H.W. Μπους και Κάσπαρ Γουίνμπεργκερ, οι οποίοι θεωρήθηκαν εχθρικοί.

Μεταξύ άλλων κινήσεων, ήταν υπεύθυνοι για τη διακοπή της παράδοσης των F-15 στο Ισραήλ το 1981 ως τιμωρία για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού αντιδραστήρα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Osirak.

Υποστήριξαν επίσης μια νέα πολιτική των ΗΠΑ για την οικοδόμηση μιας στρατηγικής συναίνεσης στον Περσικό Κόλπο, με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία.

Ο τότε γερουσιαστής Μπάιντεν χαρακτήρισε το σχέδιο «θανατηφόρο λάθος» επειδή σήμαινε «μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον αληθινό φίλο της Αμερικής, το Ισραήλ, σε άλλους», δήλωσε στον πρέσβη Meir Rosenne στη συνάντηση του 1986, όπως αναφέρεται από τον ισραηλινό σύνδεσμο του Κογκρέσου, τον Neville Lamdan, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ και δημοσιεύθηκε από τον Haaretz.

Η άποψη του Μπάιντεν για τους Σαουδάραβες δεν έχει αλλάξει με  τα χρόνια. Αποκάλεσε το βασίλειο «παρία» που «δεν είναι παρά μια συλλογή από 500 πρίγκιπες και τις οικογένειές τους».

Είπε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, «Θα τερματίσω την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον καταστροφικό πόλεμο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και θα διατάξω την επανεκτίμηση της σχέσης μας».

Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν πρόθυμη να παραβλέψει το φτωχό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου, τον βάναυσο πόλεμό του στην Υεμένη και τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Αντνάν Χασόγκι, σε αντάλλαγμα υποσχέσεων για μεγάλες αγορές όπλων στις ΗΠΑ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, με το Ισραήλ να παρακινεί τους Σαουδάραβες να μετατρέψουν την ημιμυστική τους σχέση σε πλήρη διπλωματική αναγνώριση, ο Νετανιάχου μπορεί να αναλάβει το ρόλο του Σαουδάραβικού λόμπι για να εμποδίσει τις δυσμενείς, κατά την άποψη του και της Σαουδικής Αραβίας, κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου έχει συνηθίσει να είναι ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συναντήθηκαν με τους νέους Αμερικανούς προέδρους, αλλά όχι αυτή τη φορά.

Ζήτησε πρόωρη πρόσκληση στο Oval Office, αλλά του είπαν ότι ο Μπάιντεν είχε αναβάλει συναντήσεις με ξένους ηγέτες προς το παρόν, επικαλούμενος την πανδημική κρίση, ανέφερε η "The Washington Post".
 
Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου θα είναι απασχολημένος. Η δίκη του για εγκληματική διαφθορά συνεχίζεται τον Ιανουάριο και καλείται να διεξαχθούν οι τέταρτες εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια τον Μάρτιο.

Οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι θέλουν έναν πρωθυπουργό που μπορεί να διαχειριστεί επιδέξια το αμερικανικό χαρτοφυλάκιο.

Η προσπάθεια μέσω ενεργειών από το Ισραήλ να χειραγωγηθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, μπορεί μόνο να διευρύνει τις αυξανόμενες διαφορές του Ισραήλ με την Ουάσιγκτον.

Παναγιώτης Νάστος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια