Sponsor

ATHENS WEATHER

Τεστ που ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ με εξετάσεις αίματος διατίθεται προς πώληση

© Sputnik / Igor Zarembo
Εταιρεία ανακοίνωσε πως δημιούργησε νέο τεστ για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ αν και δεν έχει λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Διατίθεται προς πώληση τεστ αίματος της εταιρείας C2N Diagnostics για τον εντοπισμό της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, αν και η ίδια η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει στον ιστότοπό της ότι η εξέταση είναι ακόμα διαθέσιμη προς πώληση.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της εταιρείας, που έχει ημερομηνία έκδοσης τη 17η Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι η εξέταση αίματος έχει τεθεί σε εφαρμογή για κλινικές χρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πωλείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για εμπορικά εργαστήρια, βάσει του πρακτορείου AP. Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια του τεστ.

Η μέθοδος διάγνωσης που χρησιμοποιείται

Το τεστ προσδιορίζει την παρουσία αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο. Για να διαγνωστούν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς πρέπει να παρουσιάσουν απώλεια μνήμης και να συσσωρεύσουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεστ προορίζεται να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που έχουν γνωστικά προβλήματα και αξιολογούνται ως υποψήφιοι νοσούντες από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εκτός από τη μέτρηση δύο τύπων σωματιδίων αμυλοειδούς, η εξέταση αίματος εντοπίζει διάφορες μορφές πρωτεΐνης που δείχνουν εάν κάποιος έχει ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Αυτοί οι διάφοροι παράγοντες συγκεντρώνονται σε έναν τύπο, που λαμβάνει επίσης υπόψη την ηλικία για να εκτιμήσει την πιθανότητα κάθε ασθενή να έχει συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το πρακτορείο AP.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία του τεστ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντική ανακάλυψη».

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύ αναγκαία εξέλιξη» δήλωσε ο Τζορτζ Βράντεμπουργκ, πρόεδρος και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού UsAgainstAlzheimer.

«Η πρόοδος των εξετάσεων με βάση το αίμα για χρήση από γιατρούς στη διαγνωστική διαδικασία του Αλτσχάιμερ, συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από αυτόν που πολλοί έχουν εκτιμήσει. Η προσιτή και προγενέστερη εξέταση από γιατρούς είναι απαραίτητη για την κατανόηση της υποκείμενης αιτίας οποιασδήποτε γνωστικής βλάβης και για την αποτελεσματικότερη εκπόνηση ή αποκλεισμό μιας κλινικής διάγνωσης του Αλτσχάιμερ» συμπλήρωσε ο Βράντεμπουργκ.

Επιφυλακτικοί ορισμένοι επιστήμονες

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν το τεστ αν δεν υπάρξει έγκριση του από την Υπηρεσία FDA.

«Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο ακριβή ή γενικευμένα είναι τα αποτελέσματα» δήλωσε η Χέδερ Σνάιντερ της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο πρακτορείο AP.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της C2N Diagnostics, δρ Τζόελ Μπράουνσταϊν, η δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με το τεστ υποδηλώνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει συσσώρευση βήτα-αμυλοειδούς. Παράλληλα, αποκάλυψε στο πρακτορείο AP ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση από την FDA.

Υπερασπίζοντας την απόφαση να πωληθεί το τεστ πριν από την έγκριση της Υπηρεσίας FDA, ο Μπράουνσταϊν διερωτήθηκε στο πρακτορείο Associated Press: «Πρέπει να κρατάμε αυτή την τεχνολογία πίσω, όταν θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών;».

Προς το παρόν, η κυρίαρχη μέθοδος για τη μέτρηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, είναι μέσω μιας δαπανηρής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) που δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή την ιατρική ασφάλιση, σημειώνει το πρακτορείο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστρέφει τη μνήμη και άλλες ζωτικές ψυχικές λειτουργίες. Η απώλεια μνήμης και η σύγχυση είναι τα κύρια συμπτώματα και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, τα φάρμακα και άλλες μέθοδοι διαχείρισης μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ ευθύνεται επίσης για περισσότερα από τα μισά περιστατικά άνοιας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια