Ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς για την ανάγκη να υπάρξει άνοιγμα των σχολείων, διαφωνία για τον χρόνο
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, «αυτό που δεν είμαστε σίγουροι είναι η επίδραση που θα έχει η κινητικότητα που θα έρθει μαζί με το άνοιγμα των σχολείων. Γι’ αυτό ακολουθήσαμε τη συντηρητική επιλογή να περιμένουμε λίγες ημέρες».
Σύμφωνα με τον ίδιο στη συνεδρίαση της Τρίτης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στους ειδικούς παρουσιάστηκε «σχέδιο με εκτεταμένο testing παιδιών και δασκάλων».
Ο κ. Σύψας, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί για συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων λέγοντας ότι «έχω τη γνώμη που δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην επιτροπή δεν έχουμε ημερομηνία γιατί ακόμα δεν έχουμε τα στοιχεία».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, είπε ο κ. Πέτσας στην ΕΡΤ1.
Η τελική εισήγηση των ειδικών αναμένεται στις 4 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή εξάωρης διάρκειας συνεδρίαση με την Νίκη Κεραμέως.
Αρκετοί ήταν αυτοί που είπαν «ναι» στην πρόταση να ανοίξουν στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι τήρησαν αποστάσεις εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους. Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγες οι φωνές για επιστροφή στα θρανία μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Σε τρεις ομάδες έχουν χωριστεί οι ειδικοί, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά.
Η δεύτερη ομάδα υποστηρίζει πως αρχικά θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και στη συνέχεια, μετά από 15 ημέρες, γυμνάσια και λύκεια, ενώ η τρίτη ομάδα λέει πως θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 8 ή τις 11 του Γενάρη.
Μάριος Καλογερόπουλος
0 Σχόλια