Η κακή διάθεση «περνάει» από το στομάχι: Ποια τρόφιμα μπορεί να ευθύνονται για την άσχημη ψυχολογία


Όχι, τα κέικ και τα μπισκότα δεν θα σας σώσουν από την κατάθλιψη. Η Ρωσίδα διατροφολόγος, Έλενα Σολομάτινα, εξηγεί στο Sputnik γιατί τα γλυκά δεν μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση και συστήνει τρόπους για να νιώθουμε καλύτερα.

Πολλοί άνθρωποι όταν έχουν κακή διάθεση αρέσκονται στο να καταναλώνουν γλυκά, καθώς με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα αισθανθούν καλύτερα.

Παρά τον μύθο που υπάρχει, οι ειδικοί αποφαίνονται ότι τα γλυκά μπορούν να κάνουν τη διάθεσή μας χειρότερη και όχι καλύτερη.

«Πρώτα απ' όλα, η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί από τη ζάχαρη» τονίζει στο Sputnik η Ρωσίδα διατροφολόγος, Έλενα Σολομάτινα.

Όπως εξηγεί, με την αύξηση του σακχάρου, απελευθερώνεται επίσης πολλή ινσουλίνη, αλλά έτσι το επίπεδο γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος μειώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κατάθλιψη και εκνευρισμό.

«Για την ευερεθιστότητα και την κακή διάθεση ενός ατόμου μπορεί να ευθύνεται το υψηλό σάκχαρο στο αίμα» προειδοποιεί η ειδικός.

Σύμφωνα με τη Σολομάτινα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφανίζονται σε άτομα που συχνά καταναλώνουν απλά σάκχαρα, όπως καραμέλες και αρτοσκευάσματα, καθώς και αλεύρι και επεξεργασμένους κόκκους.

«Τα τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά προκαλούν επιδείνωση της διάθεσης» λέει η διατροφολόγος.

«Προϊόντα με μαργαρίνη, όπως τα μπισκότα, το κέικ, ακόμη και το ψωμί, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή διάθεση, καθώς καταστρέφουν την κυτταρική μεμβράνη και τις νευρικές ίνες» επισημαίνει η Σολομάτινα.

Επιπλέον, συνιστά την επιλογή καφέ αντί για ενεργειακά ποτά.

«Το αποτέλεσμα της δράσης των ενεργειακών ποτών είναι βραχύβιο και μετά από μια ροή ενέργειας, η μελαγχολία και η υπνηλία ξαφνικά εμφανίζονται» σχολιάζει.

Οι υγειονομικές Αρχές πολλών χωρών έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης του πληθυσμού, καθώς αυτή σχετίζεται άμεσα με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης.

Ωστόσο, σε χώρες, όπως η Ινδία, η οποία παράγει περισσότερη ζάχαρη απ' όση χρειάζεται, οι Αρχές παροτρύνουν τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερο «λευκό δηλητήριο», όπως το έχουν ονομάσει ορισμένοι διατροφολόγοι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια