Sponsor

ATHENS WEATHER

Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 επιστρέφει στη Γη με δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu


To ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 πλησιάζει τη Γη μετά από ένα μακρύ ταξίδι επιστροφής από έναν μακρινό αστεροειδή, φέρνοντας μαζί του δείγματα εδάφους και δεδομένα που θα μπορούσαν να παρέχουν στοιχεία για την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, ανέφερε την Παρασκευή αξιωματούχος της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA).

Το διαστημόπλοιο Hayabusa2 έφυγε από τον αστεροειδή Ryugu, σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έναν χρόνο πριν, και αναμένεται να φτάσει στη Γη και να ρίξει μία κάψουλα με το πολύτιμο φορτίο του στη νότια Αυστραλία στις 6 Δεκεμβρίου. Οι επιστήμονες της JAXA εκτιμούν πως τα δείγματα, ειδικά αυτά που προέρχονται από το υπέδαφος του αστεροειδούς, περιέχουν πολύτιμα δεδομένα που δεν επηρεάζονται από τη διαστημική ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο Μακότο Γιοσικάβα, project mission manager του Hayabusa2, είπε πως οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ειδικότερα για την ανάλυση οργανικών υλικών στα δείγματα εδάφους από τον Ryugu. «Τα οργανικά υλικά είναι η προέλευση της ζωής στη Γη, μα ακόμα δεν γνωρίζουμε από πού προήλθαν» είπε ο Γιοσικάβα. «Ελπίζουμε να βρούμε στοιχεία για την προέλευση της ζωής στη Γη αναλύοντας λεπτομέρειες των οργανικών υλικών που φέρνει πίσω το Hayabusa2».

Η JAXA σχεδιάζει να ρίξει την κάψουλα με τα δείγματα σε μια απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας, από απόσταση 220.000 χλμ μακριά στο διάστημα- κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση και απαιτεί υψηλό βαθμό ελέγχου και ακριβείας. Η κάψουλα, που προστατεύεται από μια θερμική ασπίδα, θα μετατραπεί σε μια πύρινη σφαίρα κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, στα 200 χλμ από το έδαφος. Σε απόσταση 10 χλμ. από το έδαφος θα ανοίξει αλεξίπτωτο για να προετοιμαστεί για προσγείωση, και θα σταλούν σήματα για να υποδείξουν τη θέση της.

Ωστόσο για το Hayabusa2 δεν θα είναι το τέλος της αποστολής, που άρχισε το 2014. Αφού ρίξει την κάψουλα, θα επιστρέψει στο διάστημα και θα κατευθυνθεί προς έναν άλλον μικρό αστεροειδή, τον 1998KY26, σε ένα ταξίδι που προορίζεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Το Hayabusa2 προσεδαφίστηκε δύο φορές στον Ryugu, παρά την εξαιρετικά βραχώδη επιφάνειά του, και συνέλεξε επιτυχώς δεδομένα και δείγματα. Το σκάφος είχε φτάσει εκεί τον Ιούνιο του 2018. Στην πρώτη του προσεδάφιση, τον Φεβρουάριο του 2019, συνέλεξε δείγματα σκόνης από την επιφάνεια. Τον Ιούλιο συνέλεξε δείγματα υπεδάφους από τον αστεροειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος, αφού προσεδαφίστηκε σε έναν κρατήρα που είχε δημιουργήσει νωρίτερα το ίδιο, «βομβαρδίζοντας» την επιφάνειά του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια