Sponsor

ATHENS WEATHER

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Τα δύο φάρμακα που δείχνουν αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού


Η δεξαμεθαζόνη που συνιστάται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλέον, αλλά και η ρεμδεσιβίρη δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.

Στο δεύτερο κύμα πανδημίας η διασπορά του ιού δείχνει να έχει αυξητικούς ρυθμούς και τα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουν δεχτεί ήδη μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19.

Από το πρώτο κύμα έως τώρα, η επιστημονική κοινότητα έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού ωστόσο όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, «οι ιογενείς λοιμώξεις είναι δύσκολες και δεν απαντάνε εύκολα σε φάρμακα, δεν είναι όπως οι λοιμώξεις από μικρόβια, από βακτήρια όπου χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά».

Τα φάρμακα που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί αποτελούν το μεγάλο στοίχημα στο να κρατηθεί ο ασθενής με COVID στη ζωή και να νικήσει τον κορωνοϊό.

Ποια από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό έχουν αποτελεσματικότητα
«Από όλα τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν ελεγχθεί με διάφορες μελέτες, δύο φαίνεται ότι είναι, σε διαφορετικό βαθμό, αποτελεσματικά» είπε ο κ. Γούλας.

Το ένα που είναι και πιο αποτελεσματικό, όπως τόνισε, είναι η δεξαμεθαζόνη.

«Είναι ένα ισχυρό κορτικοστεροειδές το οποίο ελαττώνει τη θνητότητα στο ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν συνεπεία της λοίμωξης από COVID-19.Όταν λοιπόν χορηγείται σε σοβαρά περιστατικά ελαττώνει αυτό το ποσοστό της θνητότητας. Είναι ένα φάρμακο που πλέον το συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό το φάρμακο κάνει δουλειά σε κάποιο βαθμό. Προκαλεί μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση στα νούμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι: 

«Η λογική στην οποία δοκιμάστηκε είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων από COVID-19 οφείλεται σε μια υπέρμετρη ισχυρή φλεγμονώδη απάντηση, δηλαδή ο οργανισμός στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τη λοίμωξη, παράγει κάποιες ουσίες οι οποίες λέγονται κυτταροκίνες και οι οποίες όταν υπερπαράγονται, δημιουργούν μια κατάσταση που θυμίζει σήψη, με αποτέλεσμα να καταλήγει ο οργανισμός. Τα κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στο να περιορίζουν αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Το άλλο φάρμακο για το οποίο έχει γίνει αρκετός λόγος όπως επισήμανε ο κ. Γούλας και το οποίο παρουσιάζει μια κάποια αποτελεσματικότητα είναι η ρεμδεσιβίρη.

«Είναι ένα αντιικό φάρμακο που όμως έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως που κάνει είναι εάν χορηγηθεί έγκαιρα, δηλαδή στην αρχή της λοίμωξης, έχει δειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τις ημέρες νόσησης και τις ημέρες της νοσοκομειακής περίθαλψης, δηλαδή τις ημέρες που ουσιαστικά ένας ασθενής χρειάζεται να νοσηλευτεί».

«Επιπλέον, αν μειωθεί ο χρόνο νοσηλείας από τις 17 ημέρες στις 12 ημέρες αυτό δίνει ένα κέρδος πέντε ημερών στις κλίνες που απελευθερώνονται στις κλινικές» κατέληξε.

Από Φανή Χαρίση

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια