Εφιάλτης για τον Μπάιντεν, πιθανή επίθεση Τραμπ στο Ιράν

copyright: APImages

Η ξαφνική απομάκρυνση του Υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και η αντικατάστασή του με τον αναπληρωτή του Cristopher Miller προκάλεσε ανησυχία και ερωτηματικά

Γράφει ο Δημήτρης Δόλλης

H Αμερική σήμερα είναι ένα έθνος διχασμένο. Ένα έθνος με ένα απερχόμενο πρόεδρο που αρνείται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν επιτρέπει στον νέο πρόεδρο την παραδοσιακή πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό. Η απουσία των διαβαθμισμένων ενημερώσεων στην μεταβατική ομάδα Μπάιντεν αφήνει τον επόμενο πρόεδρο «τυφλό», τους επόμενους δύο μήνες.

Η ξαφνική απομάκρυνση του Υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και η αντικατάστασή του με τον αναπληρωτή του Cristopher Miller προκάλεσε ανησυχία και ερωτηματικά. Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν είδαμε εκδίωξη υπουργού από το Πεντάγωνο δύο μήνες πριν την παράδοση εξουσίας στον νέο πρόεδρο. Μέχρι τώρα η φημολογούμενη εξήγηση είναι ότι ήταν αντίθετος στις προθέσεις Τραμπ να προσθέσει και άλλα τούβλα στο αγαπημένο τοίχος που έχει οικοδομήσει για τον στραγγαλισμό του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ένα γεωπολιτικό χάος στον Μπάιντεν.

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ έχει υπονομεύσει πολλές διεθνείς συμφωνίες και έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία  (JCPOA) με το Ιράν. Η εξήγηση για την απομάκρυνση Έσπερ δεν άργησε να έρθει. Πριν από μερικές ημέρες ο απερχόμενος Πρόεδρος κάλεσε στο Λευκό Οίκο τον Αρχηγό του Γενικού επιτελείου στρατηγό Mark Milley, τον αντιπρόεδρο Mike Pense, τον υπουργό Eξωτερικών  Mark Pompeo και τον αναπληρωτή του Έσπερ, Christofer Miller. Και ζήτησε από τους παρόντες να του παρουσιάσουν τις επιλογές που έχει για μια επίθεση στο Ιράν.

Μια μέρα πριν την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας,  σε εμπιστευτικό του ΄έγγραφο προς την Γερμανία, Γαλλία , Βρετανία, Κίνα και Ρωσία, τις χώρες που υπέγραψαν την Συμφωνία με το Ιράν το 2015 μαζί με τις ΗΠΑ γνωστή ως «Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης» (JCPOA), αναφέρεται στα αποθέματα Ουρανίου στο Ιράν. 

Το έγγραφο αναφέρει ότι το απόθεμα Ιρανικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού έχει ανέλθει  στα 1.571,6 κιλά. Η συμφωνία του 2015 είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό το θέμα των αποθεμάτων ουρανίου. Το Ιράν έχει δικαίωμα να διατηρεί 202,8 κιλά ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού.  Τα σημερινά αποθέματα είναι δώδεκα φορές μεγαλύτερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ξεκάθαρα παραβιάζουν τη Συμφωνία.

Η απάντηση του Τραμπ σε αυτή την επικίνδυνη παραβίαση ήταν να ζητήσει την παρουσίαση των διαθέσιμων στρατιωτικών επιλογών.

Αναφέρεται για την ώρα, ότι οι πιστοί Προεδρικοί σύμβουλοι,  έπεισαν τον πρόεδρο Τραμπ, να περιμένει, αφήνοντας όμως στο τραπέζι μια πιθανή πυραυλική επίθεση, με στόχο το βασικό πυρηνικό κέντρο Natanz  όπου όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν έχει κατασκευάσει μια νέα υπόγεια γραμμή συναρμολόγησης.

Όταν στο παρελθόν ο Τραμπ είχε εκτοξεύσει απειλές για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας, το Ιράν απάντησε οτι «οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ιράν, θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική απάντηση». Ανεπίσημες αναφορές αξιωματούχων εκφράζουν ανησυχίες ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ, πιθανόν να ξεκινήσει επιχειρήσεις ενάντια στο Ιράν πριν αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι θα προσφέρει στο Ιράν «μια αξιόπιστη πορεία» επιστρέφοντας τις ΗΠΑ πίσω στη διπλωματία. 

Μια κλιμάκωση του απερχόμενου προέδρου Τραμπ τους επόμενους δύο μήνες με το Ιράν θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.  Μια κρίση που θα βρει στο γραφείο του την πρώτη ημέρα ο Τζο Μπάιντεν. 

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ ήταν πάντοτε ο ριζωμένος αντιαμερικανισμός του Ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος. Πιστεύουν βαθύτατα ότι μια αλλαγή προέδρου, με την εκλογή Μπάιντεν, δεν αλλάζει την Αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν.  Η Αμερική για το καθεστώς «έχει μια βαθιά εχθρότητα εναντίον του Ιρανικού έθνους» και μια στρατιωτική επίθεση θα παγιώσει αυτήν την αντίληψη.

Ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι θέλει να αφήσει «καμένη γη» στο νέο Πρόεδρο. Χάος. Μια επίθεση στις Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τους επόμενους δύο μήνες του δίνει μια διπλή δυνατότητα. Να δημιουργήσει χάος στην εξωτερική πολιτική και να δυσκολέψει τις επιλογές Μπάιντεν, τουλάχιστον όσον αφορά το Ιράν. Μια αμερικανική επίθεση αυτή τη στιγμή θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο τοξικό τοπίο στην περιοχή. 
Η αντίδραση του Ιράν σε ενδεχόμενο χτύπημα είναι προβλέψιμη και θα υποχρεώσει τον νέο Πρόεδρο να καταναλώσει όλη την ενέργεια της νέας κυβέρνησης για να αποφύγει μια στρατιωτική κλιμάκωση στον Περσικό κόλπο.

Το χειρότερο σενάριο πρώτης μέρας Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο μόνο ο Τραμπ μπορούσε να γράψει και να ευχηθεί ένα εφιαλτικό ξεκίνημα στον Πρόεδρο Μπάιντεν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια