Λύσεις υπάρχουν, αν θέλουμε να τις δούμε


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

"Ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο. Ο αισιόδοξος περιμένει τον άνεμο ν’ αλλάξει και ο ρεαλιστής ρυθμίζει τις καταστάσεις".

Η κατάσταση δεν είναι καλή, γιατί μόλις τώρα ξεκινήσαμε δειλά να μπαίνουμε στον χειμώνα, όπου όλη η ζωή θα περιορίζεται σε εσωτερικούς και  ελλιπώς αεριζόμενους χώρους, αλλά ο κορονοϊός ζει, βασιλεύει και παραμονεύει. Ναι μεν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνειδητά συμμορφώνεται στα μέτρα προστασίας, αλλά η μικρή μειοψηφία κάποιων κοινωνικά απροσάρμοστων, κάποιων άλλων με μειωμένο καταλογισμό ή καθ’ έξιν αμφισβητίες, μια χαρά σιγοντάρουν τον ιό και τον συνδράμουν στο έργο της διασποράς.

Από την άλλη, τα εμβόλια ετοιμάζονται, ανακοινώνονται και λαμβάνουν εγκρίσεις, με έναν δεύτερο πόλεμο ανακοινώσεων και αμφισβητήσεων, ως προς την αποτελεσματικότητα και το ασφαλές της χρήσης τους να έχει ανάψει... Τα εμβόλια κάποια στιγμή, που όλοι μας ελπίζουμε να μην αργήσει, θα είναι έτοιμα προς χρήση... αλλά η προσδοκώμενη "ανοσία της αγέλης” θα χρειαστεί αρκετό ακόμα χρόνο για να επέλθει. Άρα χρειαζόμαστε για ακόμα κάποιο διάστημα τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, αλλά και τα εξειδικευμένα φάρμακα, αν κάποιος παρ’ ελπίδα νοσήσει, που όμως απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον θα αργήσουν λίγο ακόμα μέχρι να δημιουργηθούν, ελεγχθούν στο εργαστήριο, στη συνέχεια δοκιμαστούν με τυχαιοποιημένες μελέτες Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ σε μεγάλο δείγμα εθελοντών, πάρουν εγκρίσεις,  παραχθούν, διανεμηθούν στις πέντε ηπείρους και τελικά χορηγηθούν στους πολίτες...

Στο όλο αυτό θέατρο τρόμου και παραφιλολογίας, υπάρχει βέβαια και το φλέγον θέμα της κατάρρευσης των οικονομιών των κρατών του πλανήτη, που επίσης είναι κρίσιμο, μιας και θα ήταν οξύμωρο να γλιτώσουμε τελικά από τον κορονοϊό... αλλά να πεθάνουμε από την πείνα! Αυτή ακριβώς η αλληλεπίδραση της ασθένειας και της οικονομικής καταστροφής μεταξύ τους, δημιουργούν πολλά παράδοξα και λάθη χειρισμών, όπου και άνθρωποι χάνονται και οι οικονομίες καταρρέουν. 

Στη χώρα μας, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολλά, οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600 και οι νεκροί τις 2.000 και μόνο λόγω του ότι καθημερινά στις ΜΕΘ γύρω στους 100 βαριά ασθενείς καταλήγουν και τα ορφανά κρεβάτια γεμίζουν αμέσως... δεν έχουν καλυφθεί και οι 1.250 κλίνες που διαθέτει το ΕΣΥ.

Η Βόρειος Ελλάδα και η Θεσσαλία φλέγονται, με την Αττική προς το παρόν τουλάχιστον ακόμα να αντέχει, ενώ υπάρχει μπαράζ αεροδιακομιδών ασθενών με Covid σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, από κάθε γωνιά της χώρας και την Πάτρα να μπαίνει στο κλαμπ. Το lockdown παρατάθηκε αναγκαστικά μέχρι και την 7η Δεκεμβρίου... και όμως κάποιοι ανεύθυνοι πιέζουν την Πολιτεία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά!

Δυστυχώς δεν θέλουν να λάβουν υπόψη το κόστος του αιτήματός τους, αν αυτό τελικά γίνει πράξη...

Ο συγκεκριμένος αυτός ιός  -ο SARS-CoV2, που προκαλεί τη φονική λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, Covid-19, κατά κάποιον τρόπο έχει μνήμη και από το ένα κύμα στο επόμενο βγαίνει πιο επιθετικός. Έχοντας εντοπίσει αδύνατα σημεία στον οργανισμό και τις λειτουργίες της άμυνάς του, ενημερώνεται κατά κάποιον τρόπο -άγνωστο πώς-, προσαρμόζεται και στη συνέχεια τροποποιεί τον τρόπο δράσης του μεταλλασσόμενος, με μοναδικό στόχο, την αναπαραγωγή του. Δεν είναι στα σχέδιά του να σκοτώσει, αλλά η όλη διαδικασία που απαιτείται για την αναπαραγωγή του δημιουργεί βαρύτατες φλεγμονές στον πνεύμονα, με αποτέλεσμα να πλήττονται έμμεσα ή άμεσα και άλλα όργανα, που οδηγούν υπό προϋποθέσεις ακόμα και στην απώλεια της ζωής του ασθενούς, ειδικά εάν προϋπάρχει υπόβαθρο υποκείμενης νόσου.

Ως εκ τούτου, εάν παρ’ ελπίδα αρθεί το lockdown πριν τα Χριστούγεννα προς χάριν της οικονομίας, θα πάμε πάρα πολύ πίσω, και το τρίτο κύμα που θα ακολουθήσει, θα μας συνθλίψει στην κυριολεξία. Κάποτε ο επικεφαλής της επιτροπής, λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει πως "...αγοράζουμε χρόνο”. Εάν όμως τώρα, μετά από τις πιέσεις ομάδων ανθρώπων που θέλουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, σαν όλα να τελείωσαν... με αίσιο τέλος, αρθεί έστω και προσωρινά το lockdown... ουσιαστικά δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να "πουλάμε χρόνο” και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας, τον οποίον αργότερα θα προσπαθήσουμε να "ξαναγοράζουμε” με όμως πολύ μεγαλύτερο κόστος... ειδικά σε ανθρώπινες ζωές και αυτό το δικαίωμα κανένας δεν το έχει, ούτε κανένας του το έχει δώσει.

Τα lockdowns φυσαρμόνικα φέρνουν δυστυχώς αποτελέσματα "γιο-γιο”, όπως συνήθως συμβαίνει στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, όπου όταν χρησιμοποιούνται λανθασμένες δίαιτες... συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα,  επανέρχεται η παλαιά κατάσταση των παραπανίσιων κιλών... αλλά δυστυχώς με τόκο   -ποτέ στη βιολογία, τα ημίμετρα, τα γιουρούσια και οι βιαστικές αποφάσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση δεν βοήθησαν  -τα αντίθετα μάλλον αποτελέσματα φέρνουν.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα έπρεπε να ισχύσει κανονικά κατα τη διάρκεια των γιορτών -ας γιορτάσει ο κόσμος το απόγευμα χωρίς συναθροίσεις εκτός κλωβού ασφαλείας -, δεν χάθηκε δα και ο κόσμος!

Τα καταστήματα εστίασης κάποια στιγμή θα ανοίξουν όπως έχει ειπωθεί, με εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα  -ας περιμένουμε όμως λίγο ακόμα! Προσωπικά θα πρότεινα η έξοδος να γίνεται με ένα σύστημα "μονά-ζυγά”, όπως στα αυτοκίνητα, ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο,  να βγαίνουν όλοι μαζί... και το sms να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και καθορισμένη λήξη.

Τα υπόλοιπα μαγαζιά (ρούχα, παπούτσια κ.λπ.), να είναι ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού από πριν και να εισέρχονται μόνο ένα με δύο άτομα τη φορά, για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, μιας και ο κόσμος ήδη από πριν θα γνωρίζει, τι ακριβώς επιθυμεί να αγοράσει! 

Τα πολυκαταστήματα να ανοίξουν σε επόμενη φάση! Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα, διότι εκεί θα είναι αδύνατον να προληφθεί ο συνωστισμός που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί!

Αίροντας το lockdown, ανοίγει ουσιαστικά ο ασκός του Αιόλου:

-Θα υπάρξει αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων και κυριολεκτικά θα χαθεί η μπάλα!

-Τα lockdowns-φυσαρμόνικα προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και περισσότερη αβεβαιότητα, διότι τόσο το άνοιγμα, όσο και το κλείσιμο των καταστημάτων έχει σημαντικό οικονομικό κόστος, με αβέβαιο όμως όφελος!

Τελειώνοντας,  θα ήταν ίσως λάθος να μην αναφερθώ στην αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται ελληνικά επιτεύγματα στη μάχη κατά του κορονοϊού, και τα οποία μετά βεβαιότητος θα μπορούσαν να συνδράμουν και την κλονιζόμενη οικονομία.

Υπάρχει εδώ και κάποιους μήνες εξειδικευμένο μηχάνημα -παγκόσμια πατέντα ελληνικής ερευνητικής ομάδας, που είναι σε θέση με τη βοήθεια δύο ισχυρών τουρμπινών να δημιουργεί δύο αόρατους ανεμοστρόβιλους, που ρουφούν τον αέρα (και το ιικό αερόλυμα αν υπάρχει), σε κλειστούν χώρους 24 φορές την ώρα, ανά 2,5 λεπτά δηλαδή, στη συνέχεια ο αέρας περνά μέσα από φίλτρα HEPA-14, που είναι το πλέον αποτελεσματικό φίλτρο παγκοσμίως, οι ιοί παγιδεύονται εντός αυτού και στη συνέχεια καίγονται με συστοιχίες υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C. Στη συνέχεια ο αέρας επιστρέφει στο χώρο, Virus free.


Είναι παράδοξο, ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Ελβετία, άλλα κράτη όπως η Σαουδική Αραβία να παραγγέλνουν αυτά τα μηχανήματα για τα νοσοκομεία τους και η Ελλάδα ακόμα να μην τους έχει καν δώσει σημασία... Αν είχαν δημιουργηθεί στο εξωτερικό και τις είχαμε χρυσοπληρώσει, μάλλον θα ήταν ήδη εδώ να σώζουν ζωές!

Τον κορονοϊό μπορούμε να τον νικήσουμε... εφόσον το θέλουμε, δίνοντας συγχρόνως χέρι βοηθείας και στην οικονομία! Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και κεραίες σηκωμένες. Οι εφαρμόσιμες λύσεις βρίσκονται μπροστά μας, φτάνει να τις αναζητήσουμε με ανοικτό μυαλό, να τις βλέπουμε όταν εμφανίζονται και να τις αρπάζουμε.

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια