Στα όριά τους τα νοσοκομεία – Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη και Αττική
Δεκαπέντε ημέρες. Ίσως και λιγότερες. Αυτό είναι το περιθώριο που δίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες προκειμένου να μετριαστεί η πίεση του κορωνοϊού για να μην πάμε σε γενικευμένο lockdown. Κι αν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ή θα ανακοινωθούν σήμερα είναι μαγική εικόνα (καθώς συνδέονται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται) εκείνο που προκαλεί πανικό είναι η πίεση στο ΕΣΥ.
Είναι οι 140 διασωληνωμένοι και οι εκατοντάδες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή όχι δοκιμάζοντας τις αντοχές των νοσοκομείων. Αλλά είναι και ο δείκτης θετικότητας που έχει ξεπεράσει το 10% και δείχνει ότι ο κορωνοϊός έχει διασπαρεί σε όλο τον πληθυσμό, κυρίως δε σε Θεσσαλονίκη και Αττικής.
Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν διαθέτουν ΜΕΘ και οι ασθενείς μεταφέρονται αλλού. Το 80% των χειρουργείων έχει αναβληθεί, πολλές Εντατικές δεν έχουν κρεβάτια ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται.
Κι ενώ σε λιγότερες από 24 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα μπει σε νέα πραγματικότητα, με την εφαρμογή του μίνι lockdown από τα ξημερώματα της Τρίτης, στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως ούτε αυτά τα μέτρα αποδώσουν, κάτι που θα φανεί το επόμενο 15νθήμερο.
Τα μέτρα αυτά θα δοκιμαστούν στην εφαρμογή τους καθώς εκφράζονται φόβοι για επιστροφή στις… γεμάτες πλατείες και για πάρτι σε σπίτια καθώς και για μετακινήσεις στην Εύβοια και την Κόρινθο για διασκέδαση. Η Αστυνομία δηλώνει έτοιμη να κάνει αυστηρούς ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αντίδραση πολλών πολιτών.
Αγωνία επικρατεί και για τα κρούσματα σε κλειστές δομές ηλικιωμένων που αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα. Τα γηροκομεία μπορεί να αποτελέσουν μια ακόμη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα υγείας.
Προς το παρόν τα βλέμματα και οι προσπάθειες όλων είναι στραμμένες στη Θεσσαλονίκη η οποία είναι ένα βήμα πριν από το γενικό λουκέτο αφού η διασπορά του κοροναϊού φαίνεται να είναι μεγάλη.
Χθες ανακοινώθηκαν 1.678 κρούσματα από τα οποία 449 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 300 κρούσματα. Ελαφρά μειωμένα από προχθές αλλά με πολύ λιγότερα τεστ, κάτι που θα φανεί και από τα αποτελέσματα των σημερινών τεστ.
Σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Ροδόπη καταγράφηκαν 112 νέα κρούσματα, στη Δράμα 90, σε Ιωάννινα και Λάρισα 59, στις Σέρρες 54 και στον Έβρο 48.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά:
- 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Το έκτακτο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα μέσα σε περίπου ένα μήνα να πηγαίνει από… τα εύσημα του Σωτήρη Τσιόδρα, επειδή «πήρε το μάθημά της», να βρίσκεται μια ανάσα πριν το ολικό lockdown.
Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμα ημέρα κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά με 449 κρούσματα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έρχεται μετά το χθεσινό σοκ των 839 κρουσμάτων.
Οι παραπάνω αριθμοί «φωνάζουν» ολικό lockdown, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι τεράστιο και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο φορτίο που έχει συσσωρευθεί στην πόλη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.
Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα όσα είπε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».
Καθοριστικές οι επόμενες 5 ημέρες για το ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη
Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4 – 5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως οι ΜΕΘ είναι σε «έμφραγμα».
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, στο νοσοκομείο Παπανικολάου προστέθηκαν ακόμα 7 κλίνες, έφτασε τις 25 και διαθέσιμες τώρα είναι μόλις δύο.
Το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε πληρότητα 60% την Τετάρτη, την Παρασκευή έφτασε στο 100%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με 4 κλίνες ρίχνεται στη μάχη με τον ιό.
Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού, έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 14:00. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.
Απάντηση Κικίλια για τα χειρουργεία
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αναβολή των περισσότερων χειρουργείων. Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζει:
«Όπως ακριβώς έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας.
Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19, είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την Άνοιξη.
Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.
Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά.
Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
– Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.
– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.
– Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.
– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
– Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.
0 Σχόλια