Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο πόλεμος των NAVTEX και το παρασκήνιο της αλληλοϋπονόμευσης

Οι ασκήσεις που θα διεξάγουν Ελλάδα και Τουρκία με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ στις δύο χώρες και η διαδικασία των Διερευνητικών Επαφών

Eurokinissi

Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης

Ένα δύσκολο όσο και επικίνδυνο παιγνίδι εντυπώσεων και διατήρησης κεκτημένων παίζεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και προφανώς μεταξύ των δύο ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία επί τριήμερο θα διεξάγεται άσκηση του Πολεμικού της Ναυτικού με πραγματικά πυρά στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου, μεταξύ Σκύρου και Βορείου Εύβοιας. Το τριήμερο αυτό των ασκήσεων αρχίζει στις 27 Οκτωβρίου και λήγει την 28η Οκτωβρίου ημέρα της εθνικής εορτής. Αυτό το στοιχείο συνέβαλε στο να χαρακτηριστεί προκλητική η τουρκική NAVTEX.

Τα ελληνικά ΜΜΕ αντιδρώντας άμεσα χαρακτήρισαν την έκδοση αυτής της NAVTEX ως νέα τουρκική πρόκληση ενώ γνωστοί αναλυτές και αρθρογράφοι επιχειρηματολόγησαν υποστηρίζοντας πως ο μηχανισμός του Ερντογάν υπονομεύει την διεξαγωγή των Διερευνητικών Επαφών.

Την επομένη 8 Οκτωβρίου τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιοποίησαν την πληροφορία πώς είναι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία εξέδωσε πρώτη NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από την 27η Οκτωβρίου έως την 29η Οκτωβρίου που είναι εθνική εορτή της Τουρκίας. (Ήμερα της Δημοκρατίας). Κατά τα τουρκικά ΜΜΕ είναι λοιπόν η Ελλάδα η οποία προέβη (πρώτη) σε προκλητική ενέργεια. Όντως, το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία θα διεξαχθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θέση «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος σε μία έκταση από τα ανατολικά της Ύδρας έως τον Γέρακα, δίπλα από την Μονεμβασία, νότια. Η άσκηση θα διαρκέσει έως την 29η Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία.

Στο ερώτημα γιατί η ελληνική πλευρά προβαίνει σε ασκήσεις στο Αιγαίο αυτήν την περίοδο και σε ευαίσθητες ημερομηνίες η απάντηση δεν είναι καθόλου πειστική. Στο Υπουργείο Άμυνας απαντούν πώς το Μυρτώο Πέλαγος είναι πολύ μακριά από την Τουρκία για να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια.

Είναι απολύτως προφανές πώς κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου έστω και εάν μία NAVTEX δεν αφορά άμεσα κάποιον γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται πολύ κοντά σε τουρκικό ή ελληνικό έδαφος ή θαλάσσια περιοχή, εκλαμβάνεται ως προκλητική ενέργεια και μάλιστα ως πράξη που εμπεριέχει δόλο και δεύτερες σκέψεις. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα.

Συμπληρωματικά καταφθάνουν συνεχώς ανησυχητικές πληροφορίες που προέρχονται από τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, πως στελέχη των μηχανισμών και από τις δύο πλευρές αντιδρούν αρνητικά κυρίως στην επιβολή του μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων και αποκλιμάκωσης που στήνει το ΝΑΤΟ. Εν προκειμένω κυκλοφορεί ευρύτατα η αίσθηση πως ανώτατοι αξιωματικοί και στα δύο επιτελεία θεωρούν πως υποκαθίστανται από τον νατοϊκό μηχανισμό.

Παράλληλα έμπειροι διπλωμάτες σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και στα ευρωπαϊκά διπλωματικά επιτελεία επιμένουν πώς στελέχη μηχανισμών σε Ελλάδα και Τουρκία δεν επιθυμούν να κυλήσει ανεμπόδιστα η διαδικασία των Διερευνητικών Επαφών.

Στο ερώτημα ως προς τι ακριβώς θα έπρεπε να γίνει, έμπειροι διπλωμάτες απαντούν πως για ένα χρονικό διάστημα θα έπρεπε και οι δύο πλευρές να απέχουν από ενέργειες, ασκήσεις και εμπλοκές οι οποίες λειτουργούν ως άλλοθι για την επιβολή «αντιποίνων» «προκλήσεων» ή «αντιπροκλήσεων» με στόχο την καθυστέρηση έναρξης ή ακόμη και ακύρωσης επί της ουσίας των Διερευνητικών. Εκτός εάν, συμπληρώνουν, Αθήνα και Άγκυρα, στην πραγματικότητα  και παρασκηνιακά δεν επιθυμούν τον διάλογο και προσπαθούν στο παρασκήνιο να κερδίσουν χρόνο με αλληλο-υπονομεύσεις ώστε να απομακρύνουν κάθε δυνατότητα ομαλής και παραγωγικής διεξαγωγής συνομιλιών έστω και εάν διατηρούν ένα διαφορετικό προφίλ ως προς τις δημόσιες δηλώσεις και αντιδηλώσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια