Sponsor

ATHENS WEATHER

Ταγίπ, οι Έλληνες είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης...


Του Κώστα Στούπα 

Ο Ερντογάν στην παρούσα συγκυρία μοιάζει πολύ με τους Χίτλερ και Μουσολίνι (ειδικότερα με τον δεύτερο).  Επιδιώκει αναθεώρηση συμφωνιών του παρελθόντος και έχει απλωθεί στρατιωτικά σε ένα ευρύ τόξο από της Βόρεια Αφρική μέχρι το Καύκασο.

Ο Μουσολίνι πριν επιτεθεί αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα είχε απλωθεί στη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια.

Πριν 80 χρόνια στις 28 Οκτωβρίου 1940 αν ρωτούσε κάποιος τους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της εποχής για την έκβαση της αναμέτρησης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας δύσκολα θα έδινε κάποιος "τύχη" στις ελληνικές δυνάμεις.

Η Ιταλία υποστήριζε τις επιχειρήσεις εναντίον της Ελλάδας με δύο σώματα στρατού. Το  XXV Σώμα με  42.000 άνδρες και περιλάμβανε 22 τάγματα πεζικού, 61 πυροβολαρχίες (18 βαριές), 90 άρματα, 3 συντάγματα και μία επιλαρχία ιππικού και 2 τάγματα όλμων. Και το XXVI Σώμα στρατού που  διέθετε 44.000 άνδρες και περιλάμβανε 32 τάγματα, 47 πυροβολαρχίες (οι 5 βαριές), 60 άρματα, ένα σύνταγμα ιππικού, μία ίλη και 4 τάγματα όλμων.

Ανάμεσα στα δύο Σώματα Στρατού, στην περιοχή Ερσέκα - Λεσκοβίκι, βρισκόταν η  3η Μεραρχία Αλπινιστών "Γιούλια" (Julia) υπό τον στρατηγό Τζιρότι (Girotti), η οποία είχε δύναμη 10.800 ανδρών και σύνθεση 5 τάγματα, 6 ορειβατικές πυροβολαρχίες και μια ίλη ιππικού.
 
Οι ελληνικές δυνάμεις σε όλη τη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία αριθμούσαν συνολικά περίπου 35.000 άνδρες με την VIII η Μεραρχία Πεζικού, υπό τον υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο στην Ηπείρου. Το Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (ΤΣΔΜ), ήταν υπό τον αντιστράτηγο Ιωάννη Πιτσίκα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Και ανάμεσα στο ΤΣΔΜ και την VIII Μεραρχία, το "Απόσπασμα Πίνδου", υπό τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Επίσης, οι Ιταλοί είχαν απόλυτη υπεροχή στον αέρα με 400 σύγχρονα αεροσκάφη έναντι των 115 της μικρής τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας.

Η επιτυχία της ιταλικής εισβολής βασιζόταν στον αιφνιδιασμό με τα ταχυκίνητα μέσα πριν προλάβει η επιστράτευση να ενισχύσει τις ελληνικές δυνάμεις.

Λίγους μήνες νωρίτερα, την Άνοιξη του 1940, ο στρατηγός Χάινς Γκουντέριαν είχε παρακάμψει  τις γαλλοαγγλικές δυνάμεις που περίμεναν τους Γερμανούς στη γραμμή Μαζινό και με τα πάντσερ να προελαύνουν, σε τρεις μέρες έφτασε στο Παρίσι.

Είναι προφανές τι είχαν στο μυαλό τους οι επιτελείς που σχεδίασαν την εισβολή στην Ελλάδα.

Λέγεται πως η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί με τέτοια βεβαιότητα που ο Υφυπουργός των Στρατιωτικών, Στρατηγός Ουμπάλντο Σοντού, είχε διαβεβαιώσει τον Μουσολίνι πως σε μια βδομάδα ο Ιταλικός Στρατός θα ήταν στα Ιωάννινα και σε 15 με 20 μέρες θα ήταν στην Πρέβεζα.
 
Η υπεροχή της ιταλικής στρατιάς σε έμψυχο υλικό αλλά σύγχρονο εξοπλισμό ήταν συντριπτική αλλά όπως λένε οι ειδικοί οι δυνάμεις που διατέθηκαν για την εισβολή πλην των αλπινιστών ήταν ακατάλληλες.

Το ορεινό ανάγλυφο και το φτωχό οδικό δίκτυο της Ηπείρου περιόρισαν τις δυνατότητες των ιταλικών αρμάτων και των μηχανοκίνητων πυροβολαρχιών. Αντιθέτως οι ελληνικές μονάδες που χρησιμοποιούσαν άλογα και μουλάρια ήταν πιο ευκίνητες και απέκτησαν πλεονέκτημα.

Στην κακή ανάγνωση του ανάγλυφου του πεδίου, την υπερτίμηση της ισχύος των αρμάτων και της αεροπορίας, την υποτίμηση του ηθικού των Ελλήνων προστέθηκε και ο δύσκολος Χειμώνας εκείνης της χρονιάς.

Ο Βρετανός αξιωματικός πληροφοριών Ντέβιντ Χάντ που ήταν αποσπασμένος στην Αθήνα, ανέφερε σε μια έκθεσή του πως: "Η ισχύς των Ελληνικών δυνάμεων είναι το πεζικό, πού μπορεί να πολεμήσει με ένα καρβέλι ψωμί και μια φούχτα ελιές την ημέρα".

Σήμερα...
Η υπεροχή της Τουρκίας σήμερα σε επίπεδο εξοπλισμού είναι μικρότερη από τη διαφορά που υπήρχε με την Ιταλία πριν 80 χρόνια. Φυσικά οι σημερινοί Έλληνες είναι περισσότερο τρυφηλοί και απόλεμοι από τους προπαππούδες τους που επικράτησαν κατά κράτος στα βουνά της Ηπείρου.

Οι Έλληνες του εσωτερικού και του εξωτερικού όμως έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά καλύτερα στο δυτικό στρατόπεδο, χωρίς να υιοθετήσουν το... λατινικό αλφάβητο, κάτι που οι Τούρκοι προσπάθησαν με τον Κεμάλ Ατατούρκ αλλά όπως δείχνουν οι εξελίξεις  απέτυχαν.
 
Ο  προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου  Γερμανίας Γιοακιμ Λέβ είχε πει το 2012 στους ποδοσφαιριστές της ομάδας του πριν έναν αγώνα με την Ελλάδα, πως δεν πρέπει να υποτιμούν την Ελλάδα γιατί οι Έλληνες έχουν αποδειχτεί "καλλιτέχνες της επιβίωσης"... Τούτο ισχύει για τα τελευταία  3.000 χρόνια...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια