«Όπου σταθώ και όπου βρεθώ ο κόσμος με ρωτάει τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει, είναι γι’ αυτόν ένα τεχνητό κατασκεύασμα», έλεγε στην στήλη βουλευτής επαρχίας, που εκ θέσεως έχει μεγάλη ώσμωση του κόσμου. Συμπλήρωσε θυμίζοντας τον Κύρκο του ΚΚΕ Εσωτερικού που έλεγε μας αγαπάνε αλλά δεν μας παντρεύονται. «Οι διαθέσεις του κόσμου έχουν μεταστραφεί, έχει αρχίσει να μας συμπαθεί, αλλά ως εκεί. Δεν δείχνει να συμπαρατάσσεται».
Αυτό αποτυπώνεται και στα social media. Η οργή προς το ΠΑΣΟΚ και η έντονη δαιμονοποίηση που επικράτησε από το 2010 με την ευγενική συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταλαγιάσει μετά την δική του αποτυχία. Αλλά δεν υπάρχει ενεργή στήριξη. Υπάρχει συμπαθητική ανοχή αλλά λείπουν οι οπαδοί.
Η Φώφη Γεννηματά επέδειξε παροιμιώδη αντοχή στα δύσκολα, όταν ο Στ. Θεοδωράκης, διάφορες κοινωνικές προσωπικότητες (χωρίς εισαγωγικά ο προσδιορισμός, αλλά και χωρίς οπαδούς οι ίδιοι) και η ΔΗΜΑΡ, κόντεψαν να της διαλύσουν το κόμμα. Ωστόσο η παρεμβατικότητά της στην κοινή γνώμη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, έχει φτάσει σε «σημείο κορεσμού».
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (συγνώμη, του ΚΙΝΑΛ), βλέπουν ότι ο κόσμος τους απεγκλωβίζεται από τη φενάκη του (από τις αυταπάτες του Αλέξη), αλλά είναι διστακτικός να επιστρέψει. Και αυτό παρόλο που το ΚΙΝΑΛ δείχνει ώριμο κόμμα όσον αφορά την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα. Η Κ.Ο. του ομάδα δουλεύει πραγματικά. Δεν αρκείται να καταγγέλλει, αλλά παράλληλα παρουσιάζει προτάσεις νόμων, επεξεργασμένες, και κατά το μάλλον ή ήττον τεκμηριωμένες. Κάποιες εξ αυτών υιοθετεί η κυβέρνηση.
Αλλά αυτά αφορούν όσους έχουν την επαγγελματική υποχρέωση να τα παρακολουθούν. Ο μέσος πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να το γνωρίζει. Σ’ αυτόν πρέπει να φτάσει το μήνυμα και εκεί υστερεί, γι’ αυτό υπάρχει προβληματισμός και ως προς το πρόσωπο της Προέδρου.
Βέβαια η Γεννηματά έχει και την ατυχία να συγκρίνεται αυθορμήτως, σχεδόν ενστικτωδώς, με τους προκατόχους της. Σε ένα κόμμα που ιδρυτής και αρχηγός ήταν ο Αντρέας ο οποίος σφράγισε τη μεταπολιτευτική ιστορία, που είχε τον Σημίτη ο οποίος έδωσε τις δικές σηματοδοτήσεις για τον – ακόμη ανολοκλήρωτο - εκσυγχρονισμό της χώρας, που είχε τον Βενιζέλο (ο οποίος δεν πρόλαβε να γράψει κομματική ιστορία ως αρχηγός, αλλά είχε τη γνωστή διακριτή πληθωρική προσωπικότητα), είναι φυσικό κάθε επόμενος να φαίνεται «χλωμός».
Στο εσωτερικό του κόμματος ψάχνονται προσπαθώντας να βρουν λύσεις για το δημοκοπικό λίμνασμα. Κάποιοι, όπως παλιότερα ο Παύλος Γερουλάνος, σκέπτονται μήπως θα έπρεπε να επιστρέψουν στο brand του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο ενυπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για αυτό. Η Γεννηματά έχει πει για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ότι θα πληρωθούν - «δεν είμαστε μπαταχτσήδες» ήταν η έκφραση. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη Βουλή, άρα δεν θα δικαιούται οικονομική χρηματοδότηση. Από την ισχνή, λόγω μικρού κοινοβουλευτικού ποσοστού, χρηματοδότηση του ΚΙΝΑΛ, ένα μέρος πηγαίνει στην αποπληρωμή των δανείων του ΠΑΣΟΚ. Εξ αυτού φαίνεται πρακτικώς ανέφικτη προς ώρας η επιστροφή.
Σε τέτοιες συνθήκες τα βλέμματα συγκεντρώνει ο αρχηγός. Η Γεννηματά άνοιξε μόνη της την εσωκομματική εκλογολογία, όταν τις προάλλες σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως το 2021 που λήγει η θητεία της θα ξαναείναι υποψήφια για την προεδρική θέση. Βέβαια ρωτήθηκε, αλλά αν ήθελε μπορούσε να μην απαντήσει.
Αυτό άνοιξε πρόωρα την σεναριολογία της διαδοχολογίας. Σαφώς ήταν λάθος τακτικής γιατί ένα κόμμα που μπαίνει ένα χρόνο πριν σε τέτοιες συζητήσεις, μπορεί να προσελκύει το ενδιαφέρον της δημοσιότητας, αλλά την προσελκύει για λάθος λόγους. Φθείρεται, δεν συσπειρώνει.
Έτσι άρχισαν να παρελαύνουν στην ειδησεογραφία και διάφορα απίθανα ονόματα, τα οποία δεν έχει νόημα να αναφέρουμε, αλλά δεν φταίει η ειδησεογραφία γι’ αυτό. Από τους ενδεχόμενους συνυποψήφιους, ο μόνος σίγουρος είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Όσο για την επίσης ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, της οποίας το όνομα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί, ρωτήθηκε από τα «παραπολιτικά 90,1» και, παρόλο που είπε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει τέτοια κουβέντα, δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αν θα είναι υποψήφια.
Πως προέκυψε ξαφνικά θέμα Καϊλή; Παρότι στη Ελλάδα δεν πολυακούγεται, πρόσφατα στη λίστα του Vote Watch Europe, με τους βουλευτές που έχουν χτίσει το πιο ισχυρό δίκτυο εντός Ευρωβουλής, βρέθηκε στους 20 πρώτους, και συγκεκριμένα στη 13η θέση. Επίσης για τρεις συνεχόμενες χρονιές παλιότερα, είχε βρεθεί στους ευρωβουλευτές που διακρίθηκαν για το έργο τους. Καλείται δε από γνωστά πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Κέμπριτζ κ.α.) να δίνει διαλέξεις!
Έτερος - και μάλλον ο κύριος - λόγος, είναι ότι στα social media το όνομά της κάνει «γκελ», και όχι μεταξύ των οπαδών του ΚΙΝΑΛ. Αφορμή οι κατά καιρούς «πατριωτικές θέσεις» που έχει πάρει, με αιχμή φυσικά το Σκοπιανό.
Σε κάθε περίπτωση με ευθύνη της Γεννηματά η διαδοχολογία άνοιξε ένα χρόνο πριν για το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια ούτε για το κόμμα της.
Γιάννης Σιδέρης
0 Σχόλια