Το ισχυρό όπλο της Ελλάδας


Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει «αφηνιάσει» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για συγκεκριμένους λόγους, που έγιναν απολύτως σαφείς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θα γίνει με μοναδικά θέματα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, δικαιώνοντας πλήρης τη δική μας θέση. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε την Άγκυρα, που μάλλον είχε πιστέψει ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να περάσει το αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο ήταν στα «μέτρα» της Τουρκίας και απερρίφθη ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισίων.

Στο «κοστούμι του διαλόγου» δεν χωράει ο νεο-οθωμανικός επεκτατισμός που έχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική του Ερντογάν, δεν είναι τυχαίο ότι διαρκώς αναβάλλει την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και ανεβάζει το επίπεδο των προκλήσεων.

Όπως είπε και χθες χωρίς αιδώ, «η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεκτείνεται και να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία και όπου είχαν φτάσει οι πρόγονοι των Τούρκων, από τη Λιβύη στη Σομαλία και από την Αρμενία μέχρι οπουδήποτε είναι αναγκαίο».

Δηλαδή ο Ερντογάν φαντάζεται τον εαυτό του ως έναν «αυτόκλητο χωροφύλακα» της περιοχής που θα επεμβαίνει με τη βία για να υπερασπιστεί μάλιστα «προγόνους», που ανακάλυψε μέχρι και στη Σομαλία! Σκέτη παράνοια. Θέλει να λύσει τα ζητήματα με «συρράξεις» και για το λόγο αυτό έχει εμπλακεί σε πολεμικά μέτωπα στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αρμενία και βέβαια στη Σομαλία, η οποία μάλλον κάποτε κατοικείτο από Τούρκους φύλαρχους.

Η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο και περιμένει στο τραπέζι έχοντας λάβει και τη στήριξη της Ευρώπης πως η τράπουλα δεν θα είναι «σημαδεμένη», αλλά οι συνομιλίες θα περιορίζονται αποκλειστικά στη διαφορά μας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Τα βρίσκουμε, καλώς. Διαφωνούμε, τότε πάμε στη Χάγη.

Την κυβερνητική επιλογή στηρίζει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την έρευνα της Μark για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το 54,2% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο ενώ το 39,7% ζητάει πιο σκληρή στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν αυτό σημάνει πολεμική σύρραξη.

Η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εάν ο Ερντογάν δεν σταματήσει τις προκλήσεις, στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις, καμία από τις χώρες που μέχρι τώρα τον καλύπτουν ή τον δικαιολογούν, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την επιβολή μέτρων, που μπορεί να σημάνουν και την οριστική κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Η διπλωματία δεν είναι τάβλι για να κρίνεται η παρτίδα στη ζαριά αλλά σκάκι, με προοπτική τις επόμενες κινήσεις και των δύο παικτών.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στριμωγμένος, δεν έχουμε κανέναν λόγο να παίξουμε στο δικό του γήπεδο. Η μπάλα είναι στο δικό μας τερέν και δεν χρειάζονται κινήσεις βιαστικές αλλά στρατηγικές. 

ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

«Πρέπει να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν με τη διαδικασία fast track. Με συντονισμένες ενέργειες του λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωσή του».

Aυτό ανέφερε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας το 2011 για το σχέδιο επένδυσης της Πίτσος σε περιοχή του δήμου. Και πράγματι τα κατάφεραν. Με πρωτοβουλία του δημάρχου, που είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ματαιώθηκε η ανέγερση εργοστασίου της Bosch Siemens Hausgerate (BSH) σε έκταση 150 στρεμμάτων, πίσω από το Θριάσιο νοσοκομείο, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η βιομηχανία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να βάλει λουκέτο στην παραγωγική της μονάδα στην περιοχή του Ρέντη καθώς θα μεταφέρει το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Τουρκία. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος που πριν από λίγα χρόνια έδιωξαν μία επένδυση που θα δημιουργούσε 600 θέσεις εργασίας θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι που κατατρόπωσαν το διεθνές κεφάλαιο σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των ανέργων της περιοχής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια