Του Κώστα Στούπα
Αρκετοί πιστεύουν πως το χειρότερο σενάριο για τις προσεχείς αμερικάνικες εκλογές είναι η επανεκλογή Τραμπ καθώς θα κλιμακωθεί η διάθεση των ΗΠΑ για εμπορικούς πολέμους και απόσυρση από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως το χειρότερο σενάριο είναι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο οποίος αναμένεται να αυξήσει την φορολογία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κραχ στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Το χειρότερο σενάριο δεν αφορά ούτε τη μια ούτε την άλλη περίπτωση. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει μια ευδιάκριτη εκλογική νίκη η οποία θα είναι σαφής από το βράδυ των εκλογών.
Μια νίκη με μικρή διαφορά του ενός ή του άλλου είναι πιθανό να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον ηττημένο. Αν συμβεί αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι κάποιο δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι ο νικητής. Τούτο σημαίνει πως θα υπάρξει ένα διάστημα ακυβερνησίας τόσο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των ΗΠΑ όσο τον ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς εξελίξεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει ήδη δηλώσεις οι οποίες προλειαίνουν το έδαφος της αμφισβήτησης όποιου αποτελέσματος δεν τον συμφέρει.
Το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης προτίθεται να συμμετάσχει στις εκλογές με επιστολική ψήφο, προκειμένου να αποφύγει τον συνωστισμό λόγω της επιδημίας του Covid-19, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Φανταστείτε η καταμέτρηση το βράδυ των εκλογών να δείχνει νίκη του ενός εκ των διεκδικητών και η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων μια εβδομάδα μετά να βγάζει νικητή τον άλλον...
Ένα σκηνικό σαν αυτό αυξάνει το ενδεχόμενο αμφισβήτησης και μη αποδοχής του αποτελέσματος από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Οι δημοκρατίες λειτουργούν αποδοτικότερα από άλλα μοντέλα διακυβέρνησης γιατί οι εναλλαγές στην εξουσία γίνονται ομαλά καθώς οι ηττημένοι αποδέχονται το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη και όταν υπάρχει αμφισβήτηση κάποιου οριακού αποτελέσματος άπαντες αποδέχονται τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Αμφισβητήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν με τελευταία την αναμέτρηση που ο Τζωρτζ Μπους κέρδισε τον Αλ Γκορ. Το θέμα διευθετήθηκε ομαλά με επανακαταμέτρηση και απόφαση της δικαιοσύνης.
Η διαφορά σήμερα με την περίοδο εκείνη πριν από 20 χρόνια έγκειται στην αύξηση της πόλωσης στην αμερικάνικη κοινωνία με την κατακόρυφη ενίσχυση των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος.
Η έξαρση των ρατσιστικών ταραχών σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός έγχρωμου με παραβατική συμπεριφορά, τείνει να οδηγήσει τον διχασμό της αμερικάνικης κοινωνίας πέρα από κάθε έλεγχο.
Από τη μια πλευρά οι "δικαιωματιστές" προτάσσοντας κάθε παράλογο και υπερβολικό αίτημα κάνουν την πλειοψηφία να νιώθει άβολα και να φοβάται επιβολή των συνηθειών ποικίλων μειοψηφιών.
Από την άλλη "ψεκασμένοι" και συντηρητικοί έχουν συμπτύξει ένα μέτωπο που τείνει να αμφισβητεί τα εμβόλια, την επιδημία, τα ατομικά δικαιώματα και εν τέλει και την ίδια τη δημοκρατία.
Οι συγκρούσεις που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μεταξύ ακραίων μειοψηφικών ομάδων των δυο πλευρών είναι πιθανό να πάρουν μεγαλύτερη έκταση αν από τις επικείμενες εκλογές προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα είναι αμφισβητούμενο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταλυτικές συνέπειες στην αμερικάνικη και παγκόσμια οικονομία, πολλώ δε μάλλον που στα θεμέλιά της υπάρχει η "φούσκα" του παγκόσμιου χρέους και των διεθνών αγορών.
Καταλυτικές θα είναι οι εξελίξεις και στις γεωπολιτικές εντάσεις.
Αν η απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή έχει αποθρασύνει την Τουρκία και έχει θέσει την Α. Μεσόγειο επί ποδός πολέμου, μια απόσυρση των ΗΠΑ λόγω εσωτερικής κρίσης, θα πολλαπλασιάσει το χάος.
Το χειρότερο σενάριο σε σχέση με τις αμερικάνικες εκλογές είναι να υπάρξει αποτέλεσμα το οποίο προσφέρεται για αμφισβήτηση.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια