Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο Ερντογάν και οι εφιάλτες


Όταν ο υποτιθέμενος σύμμαχός σου προσπαθεί να σου ρίξει την πέτρα του αναθέματος ότι θα φέρεις ακέραια και συνολικά την ευθύνη για πιθανή σύγκρουση σας. Όταν ο νταής γείτονάς σου σε προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κρίσης ουδείς θα προστρέξει να σε βοηθήσει και θα είσαι μόνος σου να τα βγάλεις πέρα μαζί του.
Τότε πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτά που ακούς είναι σαφή, ξεκάθαρα σημάδια. Όταν ο γείτονάς σου προσπαθεί να σε δαιμονοποιήσει, έχει αρχίσει τις προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις -τον λεγόμενο ψυχολογικό πόλεμο- προσπαθώντας να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο, να σπείρει αμφιβολίες, κατηγορώντας σε ως την πηγή όλων των δεινών, τότε μην έχεις καμιά αμφιβολία. Οι βάρβαροι θα έρθουν, είναι θέμα χρόνου.

Είτε με τον σημερινό τους πρόεδρο, παλαιό πρωθυπουργό και μελλοντικό σουλτάνο, μεγάλο βεζίρη ή όπως αλλιώς θέλει να τον αποκαλούν στην κρίση του μεγαλείου του, είτε με κάποιον άλλο μπροστάρη.

Όταν ακούς ευθείες πολεμικές απειλές το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αντιληφθείς ότι κάποια στιγμή –νωρίτερα ή αργότερα- θα κληθείς να αποκρούσεις τους βαρβάρους. Αυτό που άλλωστε πράττεις και σήμερα με διπλωματικά μέσα: Τους απωθείς, τους ξεκαθαρίζεις ότι δεν είσαι μόνος σου, παρουσιάζεις τους φίλους και συμμάχους ώστε να ξέρουν με ποιους θέλουν να αναμετρηθούν. Γνωρίζεις ότι στον καβγά μπορεί και να είσαι μόνος σου, όμως προετοιμάζεις άλλους είδους μέτρα, κυρώσεις και αντίποινα: Στην οικονομία, για παράδειγμα. Στον τουρισμό. Στο εμπόριο. Εκεί που ξέρεις ότι θα πονέσει ο νταής της γειτονιάς, εκείνος που ονειρεύεται να αλλάξει τα όρια των αρμοδιοτήτων σας.

Αυτό είναι το ένα σκέλος της αποτροπής.

Το άλλο προϋποθέτει ότι στο εσωτερικό της οικογένειάς σου όλοι βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Διότι την ώρα της κρίσης δεν μπορεί να υπάρχει εύκολη κριτική του τύπου «μην είμαστε μοναχοφάηδες», ή κάτι του στυλ «η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα», ή αρλούμπες ότι δήθεν «η Τουρκία δεν είναι επιθετική». Αυτά είναι σαχλαμάρες, επικίνδυνες σαχλαμάρες. Το εσωτερικό μέτωπο πρέπει να είναι ενιαίο και αρραγές, μπετόν! Οι εφιάλτες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, αν το επιθυμούν ας πάνε απευθείας στην αυλή του Ερντογάν να τον υπηρετούν, να τον αποθεώνουν και να χυδαιολογούν σε βάρος της Ελλάδας.

Το άλλο σκέλος της αποτροπής είναι η ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων. Που κάποιοι τις ξέχασαν όταν είχαν θέσεις ευθύνης και αποφάσιζαν. Διέθεταν εκατοντάδες εκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα σε σκοπούς και προγράμματα που κάποια στιγμή θα πρέπει να ερευνηθούν από τη δικαιοσύνη διότι δεν αύξησαν στο παραμικρό την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων. Εστω και τώρα τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν και να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις, αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμοί των οπλικών συστημάτων.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι να αντιληφθούμε ότι σε μια περίοδο που διεθνώς είναι όλα χύμα και η κατάσταση είναι ρευστή, καλό θα είναι να μπετονάρουμε τους συμμάχους μας, να ξαναμετρήσουμε τους φίλους μας και να υπενθυμίσουμε σε όσους θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη ότι και η Ελλάδα δεν είναι αμελητέα δύναμη.

Πώς αλλάζεις ισορροπίες και πώς εξασφαλίζεις στήριξη; Με διάφορους τρόπους και μεθόδους που λειτουργούν στοχευμένα για την κάθε περίπτωση που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα: Μπορεί η Γερμανία να συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια σαν αυτά που πούλησε και στην Ελλάδα και με το αζημίωτο; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σύμμαχος με τους Podemos στην Ισπανία όπου αντιμετωπίζουν την Τουρκία σαν ιερή αγελάδα; Πώς μετακινείς την Ιταλία από την γραμμή της ουδετερότητας; Τι κάνεις για να πείσεις την μικρή Μάλτα, ένα κράτος από τα 27 μέλη της ΕΕ, να μην λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος της Τουρκίας; Πώς κάνεις λόμπινγκ; Πώς ασκείς πίεση; Ποιες είναι οι δυνάμεις που έχει η Ελλάδα, μία χώρα μικρή; Πώς κινητοποιείς τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει το ελληνικό έθνος; Σε οικονομικό επίπεδο πού είναι η ισχύς της Ελλάδας; Ποιο είναι ένα από τα βασικά προτερήματα των Ελλήνων εφοπλιστών, των πρώτων στον κόσμο, γνωστών στα πέρατα της γης για την ευφυία τους; Πώς συνεργάζεσαι με άλλα ισχυρά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού;

Διάλογος ναι, πάντοτε η Ελλάδα ήταν υπέρ του διαλόγου, ακόμη και με χώρες που συμπεριφέρονταν εχθρικά απέναντί της. Αλλά διάλογος με αποτροπή. Η ισχύς της Ελλάδας δεν είναι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και παντού στον πλανήτη. Δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις τελείες. Και το αποτέλεσμα θα κάνει πολλούς να αλλάξουν σχεδιασμούς, φίλους και εχθρούς, Γερμανούς, Γάλλους, Πορτογάλους, αλλά και τον μυστακοφόρο σιγουράκια που δεν κάνει το παραμικρό αν δεν μετρήσει αντιδράσεις.

Μάκης Πολλάτος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια