Του Γιώργου Κράλογλου
Αλλιώς τα ξέραμε τα πακέτα της ΔΕΘ. Πάνε κι αυτά. Ο κορονοϊός της οικονομίας είχε και εκεί κρούσματα. Τα μέτρα θα "μπαλώνουν" μόνο ό,τι σώζεται...
Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει πολιτικός που δεν βλέπει σαν "κατάρα", την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργού, στην εκδήλωση που θα αντικαταστήσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Τι περιμένουμε δηλαδή να κάνει ο κ. Μητσοτάκης;
Να δώσει, από το βήμα της ΔΕΘ, παρηγοριά στην επιχειρηματική αγορά (ειδικά της Βόρειας Ελλάδας), που αν δεν είναι με λουκέτα στο χέρι, έχει πωλητήρια εγκαταστάσεων και μηχανημάτων στην τσέπη ή μετράει ακυρώσεις εξαγωγών;
Τι να πεις, σε αυτήν την αγορά, για να την τροφοδοτήσεις με ελπίδες, αν δεν είσαι λαϊκός παραμυθάς σαν τον Ερντογάν και δεν έχεις απέναντί σου, (όπως ο ψευτοσουλτάνος) έναν παραζαλισμένο λαό από τους βλακο-τσαμπουκάδες σου.
Έτσι όμως θα καταντήσεις αν επιχειρήσεις μεγαλοστομίες σε μια Ελλάδα ξενοδόχων, ταβερνιάρηδων και γκαρσονιών.
Αν υποσχεθείς λεφτά, υπολογίζοντας πως θα βάλεις χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα, που κατέβηκαν στα 31,5 δισ. από τα 37,5 δισ. που ήταν όταν χτύπησε και την οικονομία ο κορονοϊός. Απαράδεκτο αν το κάνεις, εφόσον θέλεις να μιλάς για οικονομία του αύριο και όχι μόνο του 2020-21.
Από την άλλη δεν είναι και εύκολο. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας βλέπουν...
Ειδικά εμάς. Η δε ρήτρα διαφυγής δεν μας κάνει τίποτε, όσο αυτό που μετράνε (όσοι μας βλέπουν και πολύ προσεκτικά μάλιστα...) είναι αν προσαρμοζόμαστε στις τακτικές των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το συμμάζεμα της οικονομίας. Το νοικοκύρεμά της όχι τα χάρισμα λεφτά..., παροχές από πόρους που εξασφαλίζουν περιφερειακά Ταμεία της Ε.Ε.
Από το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι καθόλου, μα καθόλου έξυπνο, να προβάλλεις ως "ευρηματική" διαχείριση των 20 δισ. του ΕΣΠΑ σε άλλο προσανατολισμό, με μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές, τα δάνεια της αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλα παρόμοια ως "εμβόλια " προς κάθε πάσχοντα..., Ακόμη και με βεβαιωμένο επιχειρηματικό θάνατο.
Μπορεί να δέχθηκαν οι Βρυξέλλες να αλλάξουν κατεύθυνση (από το ΕΣΠΑ) 6 δισ. ευρώ περίπου, από τα 20 δισ. (αναμένονται εγκρίσεις), αλλά όταν στο βήμα της ΔΕΘ μιλάς για Κοινοτικά κονδύλια με στόχο την ανάπτυξη δεν μπορεί να εννοείς τις τρύπες... της οικονομίας, που σκαρφίστηκες να βουλώσεις με επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα βοηθητικά τεχνάσματα.
Στο βήμα της ΔΕΘ η επιχειρηματική αγορά και η κοινωνία έχει μάθει να σε βλέπει να ανεβαίνεις, για να δώσεις ελπίδες και κουράγιο στο αύριο.
Να παρουσιάσεις επενδυτικά σχέδια, μέσω ΕΣΠΑ, για αναγέννηση της βιομηχανίας. Για δημιουργία θέσεων εργασίας αξιοπρόσεκτης καριέρας και, γιατί όχι, και για τους 600.000 ξενιτεμένους νέους της χώρας σου.
Στο βήμα της ΔΕΘ ο λαός δεν σε έχει μάθει να του παραδίδεις εργασιακά πακέτα (σαν τα περίπου 2 δισ. της δράσης SURE) με τα οποία θα καλύπτεις προγράμματα όπως το Συν-Εργασία (το οποίο ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση) μπας και συνεφέρεις και την εργασιακή αγορά που "μαυρίζει", όλο και περισσότερο.
Στο βήμα της ΔΕΘ δεν ανεβαίνεις για "εμβόλια" της πάσχουσας οικονομίας σου (που περιμένεις, πώς και πώς, να "αγοράσεις" με τα 640 εκατ. ευρώ δανεικά από τα πακέτα κερδών ομολόγων των Τραπεζών της Ε.Ε.) αλλά παρουσιάζεις πρόγραμμα χρηματοδότησης κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων, ικανών να σου αλλάξουν τη σημερινή θλιβερή εικόνα σου από την αποβιομηχάνιση και την αποεπένδυση.
Στο βήμα της ΔΕΘ δεν ανεβαίνεις να "μοιραστείς" τη χαρά σου με τον λαό επειδή το Ευρωδικαστήριο δέχθηκε την αναίρεσή σου για την απόφαση καταδίκης της χώρας με 400 εκατ. ευρώ πρόστιμα για επιδοτήσεις βοσκοτόπων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η φετινή ΔΕΘ, ως θεσμικό οικονομικό γεγονός, ίσως χωράει τη σχηματοποίηση ενός ελπιδοφόρου οικονομικού περιβάλλοντος για το 2022-23 (καθώς το 2020 και το 2021 είναι χαμένα ακόμη και για ανάκαμψη). Ωστόσο ας μη ξεχνάμε πως μέτρα σαν αυτά θα... εφαρμοστούν και θα... αποδώσουν. Συνεπώς, το μόνο που, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να απορροφήσει το ενδιαφέρον είναι αναφορά αλλά και παρουσίαση ενός οικονομικού μοντέλου ανατροπής του κρατισμού. Μοντέλου με άμεσες ιδιωτικοποιήσεις που θα απαλλάσσει τη χώρα από κρατικά μονοπωλιακά ερείπια και θα διασφαλίζει (επιτέλους) πραγματικό και ανταγωνιστικό άνοιγμα της οικονομίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια