Οι ειδήσεις του Αυγούστου θα καθορίσουν το μέλλον μας


Tον Αύγουστο πάντοτε υπάρχουν ειδήσεις. Έτσι κι αλλιώς, ο τίτλος του βιβλίου του Ουμπέρτο Εκο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» στην πραγματικότητα δεν αφορούσε τον… Αύγουστο. Κάθε χρονιά οι ειδήσεις του Αυγούστου δείχνουν στην ουσία τι θα έρθει, τι θα ζήσουμε μέσα στη νέα σεζόν που αρχίζει με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

ΜΟΝΟ που φέτος τον Αύγουστο τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα. Ίσως είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι μετά το 1974, τότε που η Ελλάδα βίωνε μια τραγωδία και μια «ανάσταση»: την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

ΟΣΑ συμβαίνουν φέτος τον Αύγουστο δεν θα καθορίσουν μόνο το τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Πιθανότατα θα καθορίσουν την πορεία της χώρας, αλλά και τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε τρία μέτωπα: ελληνοτουρκικά, κορωνοϊός, οικονομία. Τρία μέτωπα δύσκολα διαχειρίσιμα. Με εύθραυστες ισορροπίες.

ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως, αν η Τουρκία προχωρήσει από τη λεκτική στην κυριολεκτική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η χώρα μας. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή να προβλέψει πού μπορεί να οδηγήσει μια στρατιωτική εμπλοκή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

EINAI δεδομένο πως η διασπορά του κορωνοϊού τείνει να φτάσει στο σημείο καμπής από το οποίο μετά δύσκολα θα μπορεί να καταστεί ελέγξιμη. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έφερε την απόλυτη χαλάρωση στην καθημερινότητα και, σε συνδυασμό με εισαγόμενους φορείς του ιού, δημιούργησε την εκτίναξη των κρουσμάτων. Και, πλέον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή να προβλέψει αν με οποιαδήποτε επαναυστηροποίηση μέτρων θα καταφέρουμε να μειώσουμε την εκθετική καμπύλη ή θα βιώσουμε ένα φθινόπωρο με δραματικές επιπτώσεις τύπου Ιταλίας, τις οποίες την άνοιξη τις παρακολουθούσαμε από απόσταση ασφαλείας.

ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως η εξίσωση της οικονομίας φαντάζει δυσεπίλυτη. Καθορίζεται από δύο αγνώστους «Χ»: από την έκβαση του κορονοϊού και της ελληνοτουρκικής κρίσης. Τα σημάδια που έρχονται από το εξωτερικό είναι αρνητικά. Οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν ήδη ιστορικά ρεκόρ ύφεσης. Αλλά και στο εσωτερικό η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα έσοδα του τουρισμού δείχνουν πολύ μακριά από τις προβλέψεις που έγιναν τον Μάιο. Η εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση μπορεί να συγκρατείται λόγω καλοκαιριού, αλλά, όταν οι πολίτες επιστρέψουν στη «βάση» τους, είναι αρκετά πιθανό να επιστρέψουν σε συγκράτηση δαπανών ανάλογη του εαρινού lockdown. Παράλληλα, είναι επίσης αρκετά πιθανό, παρά και τα νέα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο, η βύθιση της πραγματικής οικονομίας να οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα.

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Εως τώρα έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα. Τώρα ο πήχυς έχει ανέβει κι άλλο. Απαιτούνται πρωτόγνωρες και ρηξικέλευθες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν τα όσα πρωτοφανή βιώνουμε. Το στοίχημα είναι πολλαπλό και κρίσιμο. Θα καθορίσει το μέλλον της χώρας και των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια