Το κρίσιμο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη για ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδος


Του Γ. Αγγέλη

Στις 10 Σεπτέμβρη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στην τακτική του συνεδρίαση θα κάνει τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποτελεσμάτων της παρέμβασής του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και θα ορίσει τα περιθώρια "ευελιξίας” που θα χρησιμοποιήσει μέχρι την ενεργοποίηση του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης. 

Μέχρι τότε οι παρεμβάσεις στήριξης τόσο των κρατικών ομολόγων όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχίσουν να ...καταναλώνουν το 1,35 τρισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της για τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, ενώ παράλληλα κρατάει ανοικτή την κάνουλα των 1,6 τρισ. ευρώ χρηματοδότησης (TLTROs III) προς το τραπεζικό σύστημα.

Τα προσωρινά στοιχεία πάνω στα οποία δουλεύουν ήδη οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις παραμένουν ανεπαρκή για να δώσουν μία εικόνα, καθώς τόσο η αναμενόμενη ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου όσο και η προοπτική ενός νέου κύκλου υποτροπής της πανδημίας, δεν δείχνουν στοιχεία ικανά για βελτίωση των προοπτικών της ευρωοικονομίας. Το εξωτερικό περιβάλλον επιπλέον, τόσο όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, επιδεινώνει περαιτερω τις δυνατότητες ασφαλούς πρόβλεψης και σχεδιασμού. 

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί παρά μόνο έμμεσα από στελέχη της ΕΚΤ (που αναφέρονται στην μεγάλη "ευελιξία” του PEPP) κάνουν λόγο για την ετοιμότητα του ΔΣ "να αυξήσει αν και εφόσον χρειασθεί...” το οπλοστάσιο του PEPP, το οποίο ήδη βρίσκεται στο 1,35 τρισ. ευρώ και το οποίο επίσης υποστηρίζεται από το "τακτικό” QE με άλλα 750 δισ. ευρώ. 

Οι "αγορές” της ΕΚΤ, που για τα ελληνικά ομόλογα εκτελούνται από την ΤτΕ, έχουν τον τελευταίο μήνα μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να συγκρατούν τις τιμές και τις αποδόσεις στην Αυγουστιάτικη αγορά σε επιθυμητά όρια. Ειδικά για τα δεκαετή ομόλογα, οι αποδόσεις κινούνται σε ένα μικρό φάσμα τιμών λίγο πάνω από το 1%, γεγονός που υποστηρίζεται όχι μόνο από τις αγορές της ΤτΕ αλλά και από την ελάχιστη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Με το "μαξιλάρι” να διατηρείται ακόμα και στην τρέχουσα συγκυρία πάνω από τα 34 δισ. ευρώ, το ΥΠΟΙΚ δεν βιάζεται να αυξήσει την προσφορά τίτλων με νέες εκδόσεις άμεσα. 

Παρ' όλα αυτά -και σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και τις δημοσιονομικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν- ο ΟΔΔΗΧ είναι ήδη σε ετοιμότητα για κάποια νέα έκδοση ή για άνοιγμα κάποιας από τις ήδη υπάρχουσες. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει εκτίμηση για τη διάρκεια της επόμενης έκδοσης, αφού αυτό θα αποφασισθεί όταν διαμορφωθούν οι ανάγκες του ΥΠΟΙΚ και "διαβαστούν” οι προθέσεις των primary dealers. 

To καθοριστικό στοιχείο πάντως εδώ είναι ότι οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες όπως η ΕΚΤ, η Fed και η BoJ, δεν έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία τέτοια που να προδικάζουν μία αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά την παρέμβασή τους στις αγορές. 

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατεύθυνσης αυτής. 

Η Fed έχει ξεπεράσει τα 7 τρισ. δολάρια, ενώ η ΕΚΤ έχει υπερβεί τα 6 τρισ. ευρώ. Η Boj της Ιαπωνίας έχει ήδη ξοδέψει (για την αγορά κρατικών και ιδιωτικών τίτλων) ποσά που υπερβαίνουν το 131% του ΑΕΠ. 

Σε οριακό σημείο είναι από τις αρχές της εβδομάδας και η ΕΚΤ, η οποία έχει υπερβεί (όσον αφορά τις αγορές ομολόγων και την χορήγηση δανείων στις Τράπεζες) το 61% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ήτοι το σημείο (του 60% του ΑΕΠ) που αποτελεί το επιτρεπτό σημείο δανεισμού για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης... 

Πίσω από τη βίαιη και πρωτοφανή αυτή παρέμβαση βρίσκεται το εφιαλτικό β΄ τρίμηνο του 2020 το οποίο άφησε πίσω του την Γαλλία με μία πτωση 19% του ΑΕΠ, την Ιταλία με πτώση 17% του ΑΕΠ και την Ισπανία με πτώση 22% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ιστορία της με 10% του ΑΕΠ... 

Πληροφορίες του Capital.gr από το περιβάλλον της Φρανκφούρτης αναφέρουν πάντως ότι η μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ αφορά κυρίως στην "ευπάθεια” του τραπεζικού συστήματος. Αυτό λόγω της ύφεσης και των αρνητικών επιτοκίων, καταγράφει πολύ μεγάλες πιέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους να ζητούν περαιτέρω "ελαφρύνσεις” από την ΕΚΤ. Και είναι μάλλον πιθανό μέσα στον Σεπτέμβριο να ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές στην κατεύθυνση αυτή...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια