© AP Photo / LEFTERIS PITARAKIS |
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πόλη ήταν στην ανατολική πλευρά της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί διαφωνούν για την ακριβή της τοποθεσία.
Ο Ραμί Αράβ, καθηγητής στο τμήμα Φιλοσοφίας και Θρησκείας και στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα ισχυρίζεται ότι βρήκε την πραγματική τοποθεσία της Βηθσαϊδά, επίσης γνωστής και ως Ιουλιάδα.
Εκεί, σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς Χριστός τάισε χιλιάδες ανθρώπους με δύο ψάρια και πέντε καρβέλια ψωμί, θεράπευσε έναν τυφλό και περπάτησε στα νερά.
Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, η Βηθσαϊδά αναφέρεται επίσης ως η γενέτειρα των Αποστόλων Αντρέα, Πέτρου και Φίλιππου.
Για δεκαετίες, ο καθηγητής Αράβ ισχυρίζεται ότι το μέρος όπου ήταν χτισμένη η θρυλική πόλη είναι στο ελ-Τελ, έναν αρχαιολογικό χώρο στη Δυτική Όχθη.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε οχυρώσεις, αποθήκες τροφίμων και τις πύλες της πόλης, που οι επιστήμονες χρονολογούν στην Εποχή του Σιδήρου και ισχυρίζονται ότι ανήκε στην πόλη της Γκεσούρ, αργότερα γνωστής ως Βηθσαϊδά.
Η Γκεσούρ αναφέρεται αρκετές φορές στη Βίβλο, ωστόσο, οι ιστορικοί δεν γνώριζαν την τοποθεσία της. Σύμφωνα με τον Αράβ, ο Ιησούς του Ναυή καταγράφει τις πόλεις που συνόρευαν με τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, με τη μεγαλύτερη πόλη να είναι η πόλη Ζερ.
Σύμφωνα με τον Αράβ, Ζερ ήταν είναι το αρχικό όνομα της Βηθσαϊδά.
Ένας άλλος πιθανός τόπος για την Βηθσαϊδά θεωρείται το ελ-Αράγ, ένας αρχαιολογικός τόπος κοντά στο ελ-Τελ.
Ωστόσο, ο καθηγητής Αράβ ισχυρίζεται πως το ελ-Αράγ δεν είναι παρά ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο και πως οι εκεί αρχαιολόγοι δεν πρόκειται να βρουν τεχνουργήματα από την Εποχή του Σιδήρου.
Δείτε το βίντεο:
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια