Sponsor

ATHENS WEATHER

Δεκαήμερο «φωτιά» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis εξακολουθεί να πλέει τριγύρω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς και να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για οτιδήποτε. Η κυβέρνηση επιμένει να κινείται δια της διπλωματικής οδού, αναζητώντας την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με φόντο την μακρινή χρονικά ειδική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου που έκανε γνωστή χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και το πιο κοντινό, άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου.

Μέχρι τότε πάντως οι εξελίξεις πιθανόν να έχουν ήδη δρομολογηθεί, δεδομένου ότι η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας λήγει στις 23 Αυγούστου, ενώ από τις 27 και μετά η Άγκυρα φαίνεται -σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak»- έτοιμη να βγάλει στην ανατολική Μεσόγειο και τρίτο γεωτρύπανο, το «Κανουνί». Η υλοποίηση ή μη του συγκεκριμένου ενδεχομένου θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνέχεια, τη στιγμή που από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι που με τα τωρινά τουλάχιστον δεδομένα, δείχνει αρκετά δύσκολο, εκτός και αν οι γερμανικές πιέσεις ενταθούν και δεν αφήσουν περιθώρια άλλων ελιγμών.

Εκείνη την περίοδο άλλωστε, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, θα έχει έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία, αλλά -όπως αποδείχθηκε- και στο Βερολίνο, κυρίως όσον αφορά τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Αθήνα να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Την συμφωνία ενέκρινε χθες και η Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε συνταγματική ή νομική παραβίαση και ότι η έγκρισή της υπόκειται στο Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω απομόνωση

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια, από τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι συνομιλίες θα εστιάσουν ασφαλώς στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια περαιτέρω απομόνωσης της Τουρκίας.

«Είναι ξεκάθαρο, ότι όλοι οι εταίροι μας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παντού οι σύμμαχοί μας στον κόσμο, καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να υπάρχει μια εξομάλυνση στην περιοχή. Εξομάλυνση η οποία δεν θα υπάρξει εάν η τουρκική πλευρά δεν σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες», τόνισε χθες (στο OPEN) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας: «Εμείς κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, δηλαδή να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως με την Τουρκία υπάρχει μία και μόνη εκκρεμότητα που θα μπορούσε να συζητηθεί, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Δηλώνει δε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές οι οποίες σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με ευθύνη της Τουρκίας για το συγκεκριμένο λόγο. Προϋπόθεση, πάντως, για να διεξαχθεί ο διάλογος αυτός, όπως υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας με το Oruc Reis. Προκλήσεις, ωστόσο, τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις πλάτες και του Βερολίνου και υπό τη χλιαρή στάση των Βρυξελλών, δεν πιθανολογείται να σταματήσει άνευ όρων…

Φίλιππος Πανταζής

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια