Για να μην γίνει περιττός ο Τσιόδρας


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μέσα σε λίγες ημέρες η Ελλάδα μετατράπηκε από ασφαλής χώρα, σε εστία μεγάλης επικινδυνότητας για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ενώ στις αρχές του καλοκαιριού καταρτίζονταν στην Αθήνα κατάλογοι με τις χώρες από τις οποίες θα δεχόμασταν τουρισμό και με ποιους όρους, σήμερα η χώρα περιλαμβάνεται στους καταλόγους κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέτρα προστασίας για όσους επιστρέφουν από διακοπές στις θάλασσες και στα νησιά της.

Το πώς συνέβη αυτό είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία, αλλά υπάρχουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Τα αίτια μπορεί να εντοπιστούν σε αποφάσεις που ελήφθησαν από συναρμόδια υπουργεία για το άνοιγμα δραστηριοτήτων δίχως την απαιτούμενη πρόνοια, σε ανευθυνότητα κάποιων επαγγελματιών και σε ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερη ανευθυνότητα ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, κατά μείζονα λόγο νέους και… λιγότερο νέους, οι οποίοι θεώρησαν ότι το θέμα δεν τους αφορά.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν όλοι καθόμασταν και παρακολουθούσαμε τον καθηγητή Τσιόδρα να δίνει οδηγίες και συστάσεις, θυμόμαστε να επισημαίνει ως μεγάλη του ανησυχία «το στίγμα», τις κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος όσων είχαν νοσήσει.

Με κάποια ευρήματα των τελευταίων ημερών και ενώ δυστυχώς ήδη μία νεαρή γιατρός είναι διασωληνωμένη, διαπιστώνεται πόσο εύκολη είναι η μετάδοση και στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες επίσης μπορούν να προσβληθούν πολύ βαριά από τον ιό. Και το στίγμα εν προκειμένω, με την ελπίδα να μην υπάρχουν τραγικές εξελίξεις για κανέναν και την ευχή να αναρρώσουν όλοι, έχει να κάνει με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει ή δεν επιδεικνύει ο καθένας. Ως γνωστόν, υπάρχει και νομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις.

Με την τροπή που φαίνεται ότι παίρνουν τα πράγματα, διαπιστώνεται όμως και κάτι ακόμη. Η επιτυχής προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας στην πρώτη φάση εξάπλωσής της, οφειλόταν κατά μείζονα λόγο στον χρόνο της λήψης των περιοριστικών μέτρων. Ό,τι έγινε, έγινε εγκαίρως, αλλιώς δεν θα είχε νόημα τίποτε, όπως διαπιστώθηκε και σε άλλες χώρες.

Αυτή ήταν και η βασική προϋπόθεση, ώστε να βγαίνει κάθε απόγευμα ο καθηγητής Τσιόδρας και να παρέχει οδηγίες, συμβουλές και εξηγήσεις.

Τώρα έχει έλθει η ώρα για την λήψη ακόμη πιο δύσκολων αποφάσεων και από μία διαφορετική σκοπιά φαίνεται ότι όσο και αν η λήψη μέτρων στην προηγούμενη φάση ήταν έγκαιρη, εν τέλει επρόκειτο και για μία εύκολη διαδικασία.

Εχουμε πλέον μία πολύ διαφορετική συνθήκη. Τα νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα, άμεσα και με επιτήρηση της απόλυτης εφαρμογής τους. Τοπικά lockdown πρέπει να επιβληθούν, κάποιοι χώροι μαζικών συναθροίσεων πρέπει να πάψουν να λειτουργούν, όπως και κάποιες εκδηλώσεις να απαγορευτούν. Τι θα γίνει με την οικονομική επίπτωση; Ό,τι έγινε και στην προηγούμενη φάση. Κατά προτεραιότητα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και εν συνεχεία βλέπουμε.

Θα πει κάποιος, «μα οι περισσότεροι εργάζονται αδήλωτοι». Εν προκειμένω θα έχουν ατυχήσει οι εργοδότες τους, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις.

Η κατάσταση είναι σύμφωνα με τα στοιχεία οριακή. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα σχεδόν 300 που απλώς είναι καταγεγραμμένα, ενδέχεται και να έχει ξεπεραστεί το όριο του μεγάλου κινδύνου και να βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό δίχως να το καταλαβαίνουμε.

Στο σημείο αυτό κρίνονται πολλά. Και κρίνονται από την ταχύτητα των ενεργειών, από την αποτελεσματικότητά τους, φυσικά και από την υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός, δίχως την οποία οποιαδήποτε συζήτηση είναι άνευ περιεχομένου.

Αν δεν συμβούν αυτά, ακόμη και η επανεμφάνιση του καθηγητή Τσιόδρα θα είναι δυστυχώς περιττή…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια