Το απόγευμα της Παρασκευής η συνάντηση Δένδια-Πομπέο
Η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης με το Oruc Reis, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συγκαλείται με θέμα την Τουρκία κατόπιν ελληνικού αιτήματος.
Στις διπλωματικές της κινήσεις η Αθήνα κινήθηκε τις τελευταίες ώρες στο «τρίγωνο» Βερολίνο, Παρίσι, Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν από τη μία ισχυρίζεται ότι θέλει διάλογο και από την άλλη επιδίδεται σε παραληρηματικού τύπου αναφορές, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν fake news για εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που διαψεύδεται με συγκεκριμένα ντοκουμέντα από την Αθήνα.
Ισχυρό μήνυμα στήριξης από Μακρόν
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισι. Ο κ. Μακρόν έστειλε ισχυρό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας τόσο σε συμβολικό επίπεδο – με μια σκληρή δήλωση κατά του Ερντογάν – όσο και σε πρακτικό, ενισχύοντας τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, προειδοποίησε. «Είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την αλληλεγγύη που επέδειξε.
Κρίσιμες επαφές την Παρασκευή
Η κυβέρνηση επιδίδεται τις τελευταίες ώρες σε διπλωματικό ντεμαράζ ώστε να απομονωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να καταστεί υπόλογος για τις προκλητικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαία η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ και το ραντεβού με τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με δεδομένες τις πολύ στενές σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, η Ουάσινγκτον δια της Ιερουσαλήμ μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ειδικά στο οικονομικό πεδίο.
Το Ισραήλ έστω και καθυστερημένα έστειλε ισχυρό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε στο Twitter: «Διευκρίνισα ότι βλέπουμε πολύ αρνητικά οποιαδήποτε ενέργεια βίας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από οποιονδήποτε παράγοντα περιλαμβανομένης της Τουρκίας».
Εξάλλου, στη συνάντηση της Παρασκευής του κ. Δένδια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ ημερών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα ανήσυχες από την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνα σε φυσικούς πόρους, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία. Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και αυξάνουν εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχουν εκδώσει NAVTEX. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», τόνιζε Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Τι περιμένουμε από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών στις 4μμ περιμένουμε στήριξη από Γαλλία και Αυστρία. Δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα ζήτημα κυρώσεων.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια