Του Γιώργου Κράλογλου
Κάποιοι στέκονται στην, άνευ σημασίας, εκλογολογία Τσίπρα ή σε αναφορές του για μεταβολές στην κυβέρνηση. Μέγα λάθος. Τον λόγο έχουν μόνο τα 32 δισ.
Οι εξελίξεις έχουν φύγει πλέον από το άρμα της πολιτικής. Η οικονομία, μαζί με ό,τι θα παρασύρει, στο πέρασμά της, το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020-2021, (το χρονοδιάγραμμα των προβλημάτων το σημειώσαμε αναλυτικά στο προχθεσινό μας σημείωμα) είναι και θα παραμείνει ο κεντρικός πρωταγωνιστής, αμέσως μετά τα μπάνια του λαού.
Τυχόν μικροπολιτικές, τακτικές με εκλογικούς αιφνιδιασμούς και πολιτικάντικους τακτικισμούς, θα καταλήξουν σε πολιτική αυτοκτονία για τον κ. Μητσοτάκη, πράγμα που, κατά τη γνώμη μας, έχει ζυγιαστεί και έχει απορριφθεί.
Δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο και για τον ανασχηματισμό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι αδύνατον να αποφύγει να γυρίσει σελίδα στην οικονομία.
Μπορεί να κρατάμε επιφυλάξεις για τη σελίδα που θα γυρίσει και την οικονομία που θα παραδώσει το 2023, αλλά το σημερινό "μπάχαλο" στο μίγμα της, με τον κρατισμό (πάνω απ' όλα), τις εκατοντάδες νέες προβληματικές και τις εταιρείες "ζόμπι", που τρέφονται από τις ενισχύσεις και τις οικονομικές βοήθειες, θα σκοντάψει. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί.
Και με τι λεφτά άλλωστε; Ούτε δικά μας λεφτά υπάρχουν για να πετάξουμε, ούτε η Ε.Ε. θα μας δώσει χωρίς να μας βγάλει το λάδι στο πώς και πού θα τα διαθέσουμε. Θα φανεί αυτό από το καλοκαίρι του 2021.
Τα σημερινά διαθέσιμα και τα αυριανά λεφτά για την κυβέρνηση είναι τα πιθανά από την αποκρατικοποίηση. Όλα τα άλλα είναι τα αναμενόμενα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. και 20 δισ. του ΕΣΠΑ 2021-2027. Του τελευταίου ΕΣΠΑ.
Ποιοι και πώς θα διαχειριστούν αυτά τα κονδύλια; Το σημερινό οικονομικό επιτελείο, μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο, έδωσαν εξετάσεις, κρίθηκαν και έχουν εξαντλήσεις τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να κρατήσουν ό,τι κράτησαν, από την οικονομία της κρίσης του 2019 και εκείνης του κορονοϊού του 2020.
Προς τούτο και το πιθανό γύρισμα της οικονομίας θα πάει "πακέτο" με τον ανασχηματισμό. Θα "αμπαλαριστεί" αναγκαστικά και με μεταβολές στο σχήμα, στις αρμοδιότητες και στα χαρτοφυλάκια.
Δεν γίνεται διαφορετικά. Η κυβέρνηση κινήθηκε σε άλλο πρόγραμμα πριν, ένα χρόνο, που ανατράπηκε και στον βασικό του άξονα. Τόσο στην αποκρατικοποίηση, όσο και στο άνοιγμα της οικονομίας με επενδύσεις.
Χρονίσαμε και οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, τα χρυσάφια στη Χαλκιδική και η αναγέννηση της ναυπηγικής Ελλάδας είναι τα μόνο σενάρια του οράματος στην οικονομία...
Αλλά οι 920.000 άνεργοι, που το φθινόπωρο ως τον χειμώνα θα έχουν περάσει το 1.000.000, εκτός από κρατικούς υπαλλήλους, τους κρατικούς των ΔΕΚΟ, (και βεβαίως τους μετανάστες που συντηρούν τη μαύρη αγορά στο ύψος και στο βάθος της) παραμένουν αναπάντητο ζητούμενο.
Άρα ποιος από το στενό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει το "φως" του, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και ειδικά στους μηχανισμούς διάθεσης 52-60 δισ., σε ιδιωτικές επενδύσεις, δράσεις, κατασκευές, που πρέπει να γίνουν και με απαίτηση της Ε.Ε. η οποία διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια;
Και ποιος δεν θα επιδιώξει να πάρει μέρος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καρπωθεί (πολιτικά και εκλογικά) το τυχόν ευτυχές γύρισμα της σελίδας.
Σε ό,τι αφορά την πιθανή μορφής της νέας σελίδας και ανεξάρτητα από τις ικανότητες που θα επιδειχθούν, ας μη ξεχνάμε την πιεστική πλέον υποχρέωσή μας να αποτινάξουμε το 40χρονο πολιτικό και μόνο πολιτικό περίβλημα της οικονομίας πράγμα που θα γίνει, κουτσά- στραβά, είτε αρέσει είτε όχι σε τυχόν κρατιστές του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ορθό ή όχι λοιπόν, οι πιθανοί υποψήφιοι (σχήματος που -όπως μαθαίνουμε- θα περιλαμβάνει μεταβολές σε δομή και αρμοδιότητες, στα οικονομικά υπουργεία) είναι εκείνοι που "σπρώχνουν" (περισσότερο και από τον κ. Μητσοτάκη) τον ανασχηματισμό. Ερώτημα βέβαια είναι αν οι νέες "δυνάμεις μάχης" της κυβέρνησης, θα έχουν την ικανότητα να φέρουν "παράσημα", ώστε να συντηρήσουν τις διαφορές της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και το "στρατόπεδο", της οικονομίας, τους είναι γνωστό όχι μόνο από τα μεταπτυχιακά τους και από τον πίνακα... Γιατί εκεί παίζονται όλα. Στην οικονομία είναι που θα καταγραφούν κέρδη ή ζημιές, τόσο για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όσο και στη Ν.Δ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια