Χωρίς προτάσεις και σχέδιο και με τις εσωκομματικές συγκρούσεις να κυριαρχούν ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά διέξοδο σε μια «ευκαιριακή» αντιπολίτευση, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να υιοθετεί κάθε ανάρτηση και κάθε «αποκάλυψη» των τρολς του διαδικτύου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει το δικό του παρατεταμένο lockdown, με τον αρχηγό του να φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και να το εκμεταλλεύεται προκειμένου να επιβάλει χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Οι πολίτες δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν» δήλωνε λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2019 ο «καθοδηγητής» του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, και η θέση αυτή δείχνει να παραμένει κυρίαρχη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θεωρώντας πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν το λάθος τους και σταδιακά θα αρχίσουν να δίνουν… πόντους στην αντιπολίτευση.
Και αυτό χωρίς να χρειαστεί να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα. Μια πρόταση που θα δείξει ότι ασκείται ο πραγματικός ρόλος της αντιπολίτευσης ο οποίος δεν αναλώνεται σε καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα ούτε και στην υιοθέτηση κάθε αιτήματος από συνδικαλιστικούς φορείς η διάφορες ομάδες, όπως συνέβη με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι", Ι και ΙΙ.
Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης ανέδειξαν κυρίως τη ρηχότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει και πάλι τον λαϊκισμό ως αντίδραση. Μόνο που πλέον δεν υπάρχει το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» το οποίο έπιασε ως σύνθημα, λόγω συνθηκών, φέρνοντας το 2015 στη θέση του Πρωθυπουργού τον Αλέξη Τσίπρα.
Η επένδυση που επιχειρείται στα προβλήματα που ανακύπτουν επίσης δεν βγαίνει. Ο Τσίπρας θυμίζει έναν χρόνο μετά τις εκλογές τον Τσίπρα των δύο τελευταίων χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν κάθε κίνησή του προκαλούσε αντιδράσεις από την πλειοψηφία των πολιτών.
Η κυβέρνηση αντέδρασε με τον πλέον σωστό τρόπο στην κρίση που επιχείρησε να προκαλέσει η Τουρκία στον Έβρο αποτρέποντας την εισβολή μεταναστών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε μάλιστα να δηλώσει πως και ο ίδιος θα έκλεινε τα σύνορα κόντρα σε όσα κορυφαία στελέχη του αλλά και η νεολαία του κόμματος υποστήριξαν περί ανοίγματός τους. Χρειάστηκε δε να περάσουν τέσσερις ημέρες πριν τοποθετηθεί αναμένοντας να δει τι θα γίνει και πως θα αντιδράσουν οι πολίτες.
Στην κρίση του κορονοιού, επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες. Η αρχική στάση αναμονής έδωσε τη θέση της στους υψηλούς τόνους των Πολάκηδων. Και ναι μεν αναγκάστηκε να αποδώσει εύσημα στον Σωτήρη Τσιόδρα, όμως με τρόπο που ανέδειξε τη δυσκολία με την οποία το έπραξε. Άλλωστε εσωκομματικά οι αποκαλούμενοι και πραιτωριανοί ή σωματοφύλακες του αρχηγού έδειξαν τη δυσφορία τους για τη συναινετική τακτική στην περίοδο της πανδημίας.
Με την άρση του lockdown ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επενδύσει σε ενδεχόμενη επιβολή μνημονιακών υποχρεώσεων από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το μνημόνιο επανήλθε στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, αλλά διαψεύστηκε με εκκωφαντικό τρόπο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα δε, ποσά που ενδέχεται να διατεθούν στην Ελλάδα είναι σημαντικά. Ακόμη και αν δεν φτάσουν στα ύψη τα οποία προβλέπει η πρόταση των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων.
Ο νέος αγώνας του Αλέξη Τσίπρα και της Κουμουνδούρου δίνεται προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών και των κρατικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όχι όμως με προτάσεις αλλά με την μέθοδο της σκανδαλολογίας.
Στην εφαρμογή της νέας αυτή αντιπολιτευτικής προσπάθειας όμως ο πρώην Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ δείχνουν να σύρονται πίσω από την ρητορική των τρόλς του διαδικτύου και την αναπαραγωγή της σκανδαλολογίας. Κορυφαία στελέχη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναπαράγουν όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Και ουσιαστικά χαράσσουν την γραμμή του κόμματος.
Σχεδόν έναν χρόνο από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να χαράξει γραμμή. Δείχνει να βρίσκεται σε βέρτιγκο. Από τη μια πλευρά οι έντονες εσωκομματικές συγκρούσεις. Από την άλλη η απουσία στρατηγικού σχεδίου και ο φόβος μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μια κατάσταση που αδυνατεί να διαχειριστεί στην παρούσα φάση.
Κάτι που οι πολίτες δείχνουν να κατανοούν και αντιθέτως με τα όσα υποστήριζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν έναν χρόνο να επιβεβαιώνουν πως δεν ψήφισαν κατά λάθος.
Στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει με κραυγές περί συμφερόντων και πληρωμένων εταιρειών και δημοσιογράφων, αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την κατάσταση. Και κυρίως, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκιστικές κορώνες. Αρκεί να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να αντιδρά θετικά ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε κάθε περίπτωση η "ίωση του λαϊκισμού" δείχνει να μην έχει διασπορά στην κοινότητα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα εκπληρώσει το ρόλο του με χρήσιμες προτάσεις συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης, ελέγχοντας παράλληλα την κυβέρνηση ή θα βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο που ο ίδιος δημιουργεί με νέα ψευδεπίγραφα δίπολα περί προοδευτικών και νεοφιλελεύθερων – ακροδεξιών δυνάμεων.
Τάσος Ευαγγελίου
0 Σχόλια