Μοναδική μέθοδος στον κόσμο: Φοιτητής εμφανίζει φωτογραφίες πάνω σε φύκια


Ο Ράσελ Μαρξ, που κάνει το διδακτορικό του πάνω στη νευροεπιστήμη, ανέπτυξε μια παράξενη τεχνική που συνδυάζει τη βιολογία με τη φωτογραφία.

Δεν είναι ο μόνος που πειραματίζεται με τεχνικές φωτογραφίας, αλλά είναι ένας από αυτούς που τις πήγε σε άλλο επίπεδο. Ο Ράσελ Μαρξ, διδακτορικός ερευνητής στις νευροεπιστήμες, συνδύασε τη βιολογία με την τέχνη αναπτύσσοντας μια μοναδική μέθοδο εμφάνισης φιλμ πάνω σε φύκια.

Όλα άρχισαν όταν ανακάλυψε μερικά παλιά φιλμ στο επιστημονικό εργαστήριό του και αγόρασε μια αναλογική φωτογραφική μηχανή για να τα δοκιμάσει. Η επόμενη πρόκληση ήταν να εκτυπώσει τις φωτογραφίες του παρόλο που δεν είχε σκοτεινό θάλαμο. Κάπου εκεί επιστράτευσε την επιστημονική εμπειρία του: «Θυμήθηκα ένα προπτυχιακό μάθημα βιολογίας όπου τοποθετούσαμε στένσιλ πάνω σε φύλλα. Μόνο τα τμήματα των φύλλων που παρέμεναν εκτεθειμένα στο φως συνέχιζαν τη φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δίχρωμο αποτύπωμα πάνω τους».

Με σύμμαχο τη φωτοσύνθεση

Αποφάσισε λοιπόν να πειραματιστεί με τη φωτοσύνθεση σε φύκια (όπου η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι στα φυτά της ξηράς) και συγκεκριμένα στο είδος Chlorella vulgaris: βαρύτερο από το νερό, βυθίζεται στον πάτο ενός τρυβλίου Πέτρι (όπου οι επιστήμονες καλλιεργούν διάφορους μικροοργανισμούς) και αρκεί να εκτεθεί στο φως για να αρχίσει να εμφανίζει μια εικόνα.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ρεαλιστικό: στις περιοχές όπου το φως περνάει μέσα από τις πιο ανοιχτές ζώνες του φιλμ, τα φύκια σκουραίνουν, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στις πιο σκούρες ζώνες του φιλμ. Για να ολοκληρωθεί η εμφάνιση μίας εικόνας, χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα έκθεσης. Το αποτέλεσμα; Μια «ζωντανή» φωτογραφία η οποία ωστόσο δεν είναι ασπρόμαυρη αλλά κινείται σε διάφορους τόνους του πράσινου.

Ο επόμενος στόχος του Μαρξ; Να βρει τρόπους να διατηρήσει τις τελικές εικόνες, καθώς για την ώρα επιπλέουν στο νερό και είναι ευάλωτες στην καταστροφή. Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει είναι να αφαιρέσει το νερό και να προσθέσει ρητίνη ή να καλλιεργήσει τα φύκια σε ειδικό τζελ.

Δείτε παρακάτω τη δουλειά του:


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια