Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Εντυπωσιακή μεν η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο ανάκαμψης, αλλά εκκρεμούν δύο πολύ δύσκολα στάδια: η ώρα των αποφάσεων, αλλά και της επιτυχούς εφαρμογής ενός απαιτητικού πακέτου.
Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί μία συνολική πολιτική συμφωνία μέσα στον Ιούνιο-Ιούλιο, όχι μόνο για να ενεργοποιηθεί εγκαίρως αυτό το πακέτο στήριξης που έχουν απόλυτη ανάγκη η επιχειρηματικότητα αλλά και οι κοινωνίες, αλλά και για να προετοιμαστούν εγκαίρως τα κράτη-μέλη.
Ο διπλωματικός πυρετός έχει ξεκινήσει. Τα κράτη του "Βορρά" έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με το ύψος των επιδοτήσεων, αλλά και να βάζουν όρους για πλεονάσματα και για ισχυρότερες ρήτρες κατά τη λήψη των 750 δισ. ευρώ.
Αλλά και η ίδια η Κομισιόν, στα "ψιλά γράμματα" του ευρωπακέτου που προτείνει, βάζει ψηλά τον πήχη. Τα χρήματα θα δοθούν για συμφωνημένα και οριοθετημένα έργα και μεταρρυθμίσεις, με στενές χρονικές προθεσμίες και ξεκάθαρους όρους.
Η Ε.Ε., λοιπόν, οφείλει να συμφωνήσει άμεσα σε ένα επαρκές πλαίσιο με αυστηρούς μεν, αλλά εφαρμόσιμους όρους και με επαρκή ευελιξία που απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, πρέπει να προετοιμαστεί για τη μοναδική αυτή ίσως ευκαιρία. Η επιτυχία στο πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρα μεγάλο πακέτο 51 δισ. ευρώ, αν στα 32 δισ. του νέου εργαλείου ανάκαμψης προστεθούν και τα περίπου 19 δισ. ευρώ τα οποία η χώρα διεκδικεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που θα κατατεθούν τα εθνικά σχέδια στην Ε.Ε., να αφουγκραστεί τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας. Θα πρέπει, όμως, και να πραγματοποιήσει ένα άλμα στις μέχρι τώρα δυνατότητες της κρατικής μηχανής να διαχειρίζεται κοινοτικό χρήμα.
Γιατί, αν με το καλό υπάρξει η πολυπόθητη πολιτική συμφωνία, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει η χώρα ουσιαστικά να υλοποιεί παράλληλα τρία προγράμματα τύπου "ΕΣΠΑ". Αυτό, λοιπόν, συνιστά μια τεράστια ευκαιρία, αλλά και μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε που βρίσκεται σε αντίστοιχη οικονομική θέση.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια