Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Η πανδημία και οι τεράστιοι τριγμοί που ήδη έχει προκαλέσει μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα στήριξης των 24 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά και οι –έστω ελλιπείς− παρεμβάσεις της Ε.Ε. αξιοποιηθούν, εκτός από "ανακουφιστικά" και στρατηγικά, στην κατεύθυνση ενός νέου σχεδίου ανασυγκρότησης. Κάτι απολύτως αναγκαίο. Ένα σχέδιο το οποίο θα αλλάζει το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
Ένα σχέδιο που θα εκσυγχρονίζει την οικονομία, διευρύνοντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αλλά και μειώνοντας έτσι την ευπάθειά της και σε τέτοιου είδους εξωγενή σοκ.
Ο τουρισμός, η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας, γίνεται ο κλάδος που βάζει τη χώρα σε μια μεγάλη υφεσιακή δίνη. Είναι σαφές πως ο χώρος πρέπει να στηριχθεί, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι καιρός πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.
Η κρίση υγείας ανέδειξε πως υπάρχουν διέξοδοι. Η πολύ ταχεία ψηφιακή ανάπτυξη των τελευταίων εβδομάδων −και στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα− είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έμεναν ανεκμετάλλευτες. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να εντοπίσει, να αναδείξει και να στηρίξει όλους τους κλάδους στους οποίους μπορεί να αναπτύξει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην έξοδο από το lockdown, αλλά η επόμενη μέρα είναι ήδη... εδώ. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να έχει στα χέρια του άμεσα ένα σχέδιο πολυετές και συνεκτικό. Για να πάρει κουράγιο για ακόμα έναν ανήφορο, έπειτα από όλα όσα έχει περάσει την τελευταία 10ετία.
Το κράτος πρέπει να επεκτείνει το επιτυχές παράδειγμα στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής και σε άλλους τομείς της κρατικής μηχανής. Θα πρέπει, ακόμα, να μειωθούν επιτέλους τα υπέρογκα φορολογικά βάρη με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη.
Η Ελλάδα θα πρέπει, επίσης, να πάψει να διώχνει το ανθρώπινο κεφάλαιο στο εξωτερικό. Θα πρέπει να γίνει ένα πραγματικό "δυτικό" κράτος, που επενδύει στη νέα γενιά, στηρίζει την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, την καινοτομία, την πράσινη οικονομία και όλους τους κλάδους αιχμής του εικοστού πρώτου αιώνα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια