Sponsor

ATHENS WEATHER

Τελικά, τι καταλάβαμε που «μείναμε σπίτι»;


Δώστε μου σας παρακαλώ μισό λεπτό, να προσπαθήσουμε να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά. «Αποκωδικοποιημένα», χωρίς πολλά λόγια, όσο πιο απλά γίνεται. Ας συμφωνήσουμε κατ' αρχήν στα βασικά: τηρήσαμε οι πολίτες -στη συντριπτική μας πλειοψηφία- την καραντίνα. Την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού. Κάναμε το σλόγκαν «μένουμε σπίτι»... κορώνα στο κεφάλι μας. 

Γιατί το κάναμε; Τα είπαμε, τα γράψαμε, αλλά μάλλον... χρειάζεται επανάληψη, για να τα εμπεδώσουν οι πολλοί. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας της χώρας. Για να μην γεμίσουμε τις ΜΕΘ και «γονατίσουν», να μην καταρρεύσουν. Για να κερδίσουμε χρόνο -να «αγοράσουμε» χρόνο, καλύτερα, όπως μας έλεγε στις τακτικές ενημερώσεις των εκπροσώπων του Τύπου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- ώστε να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στην πανδημία.

Κι αφού αντέξαμε και υπομείναμε, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων, ήρθε εκείνη η ωραία μέρα που βγήκαμε από την καραντίνα, για να διαπιστώσουμε... τι; Ότι είμαστε ακόμα δίχως τεστ! Είμαστε ακόμα δίχως ΜΕΘ! Το σύστημα Υγείας... παραμένει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πού και πώς επενδύθηκε ο χρόνος που «αγοράσαμε»; Πώς... αξιοποιήθηκε; Σε... διαφημιστικά σποτάκια, με την Βίκυ Σταυροπούλου να μας λέει πώς να φτιάξουμε μάσκα από... φανέλα στο σπίτι -πάλι καλά να λέμε, που δεν ξεκινήσαμε να ράβουμε κάλτσες για το μέτωπο- και τον Χρήστο Λούλη με την Κατερίνα Λέχου να μας... κουνάνε το δάχτυλο για τις πλατείες και τις παρέες.

Και όσο κι αν ο σάλος έγινε για το βιντεάκι με τον Χρήστο Λούλη να αναδεικνύει το πρότυπο του «Alpha male» με την... χαζογκόμενα -όπου το πρόβλημα μάλλον δεν ήταν ο σεξισμός, αλλά η απύθμενη βλακεία του όποιου μηνύματος προς τους πολίτες- αυτό που ηχεί ως πραγματικά ανατριχιαστικό, είναι το «είστε για μάζεμα» στο σποτάκι με την Κατερίνα Λέχου -ελπίζω τουλάχιστον το «μάζεμα» να μην μοιάζει με αυτό που επιχείρησε η Αστυνομία στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ή μόλις χθες, κατά την εκκένωση πλατείας στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και πάλι επενέβησαν τα ΜΑΤ -μολονότι, κατά τον ίδιο τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «η Αστυνομία δεν έχει δουλειά σε πλατείες και παραλίες». Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα δακρυγόνα... κάνουν καλό στην υγεία.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες και οι συγγενείς τους μπορούν να συνωστίζονται και να «παρτάρουν» αμέριμνοι στις πλατείες, αφού εκεί κάποιοι δεν βλέπουν, δεν μιλάνε και δεν ακούν... Όσο για το «αφήγημα» της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, μάλλον «αυτο-υπονομεύεται», όταν το ίδιο το υπουργείο Υγείας σπεύδει να υιοθετήσει και να... πανηγυρίσει για «fake» πίνακες, που εμφανίζουν την Ελλάδα... πρώτη σε τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα στον κόσμο...

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας «παπαγαλίζουν» και κάθε μέρα το... παραμυθάκι της ατομικής ευθύνης. Λογικό. Αφού το κράτος δεν είναι πουθενά -ή, όταν εμφανίζεται, το κάνει μόνο με το δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»... Μόνο που μοιάζει κάπως οξύμωρο, το να μας... δέρνει η κυβέρνηση, για να μας κρατήσει υγιείς. Ή να παρουσιάζει «fake» στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μήπως και μας πείσει. Αφού την... εμπιστευόμαστε, όπως μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Έτσι δεν είναι;

Α, και μιας και είπα δημοσκοπήσεις... Θα ήταν απορίας άξιον, το ποιος και γιατί παραγγέλνει γκάλοπ εν μέσω πανδημίας. Έχει, όμως, εξήγηση. Με το τοπίο στην οικονομία μετά την κρίση του κορωνοϊού να θυμίζει... βομβαρδισμένη πόλη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει το προφίλ της, σώζοντας όσα περισσότερα μπορεί, από το ήδη χαμένο στοίχημα του φετινού τουρισμού. Για να μπορεί στη συνέχεια να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο...

Βασ. Αναστασόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια