Sponsor

ATHENS WEATHER

Όταν πετάει μια πεταλούδα στην Κίνα …μετατοπίζεται το κέντρο της Γης!


Μετάφραση- Επιμέλεια: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

[Και όντως αυτό συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού. Η Κίνα πέτυχε σχετικά σύντομα, χάρις στο αυταρχικό σύστημα, την αντιμετώπιση της θανατηφόρου ίωσης και σήμερα μπορεί να ελπίζει σε μείωση, έστω, του ρυθμού ανάπτυξης, αφήνοντας τις δυτικές δημοκρατίες να μετρούν νεκρούς και έντρομες μπροστά το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης και της συνακόλουθης αποσταθεροποίησης.

Η «διπλωματία της μάσκας» που παρακολουθήσαμε εκ μέρους της Κίνας είναι το πρώτο βήμα ανάδειξης της στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Ο «κομμουνιστικός καπιταλισμός» της προβάλλει, ως μονόδρομος, το ιδανικότερο σύστημα της Νέας Εποχής. Εκτός και αν «άλλαι μεν αι βουλαί των ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει»…Για πληρέστερη ενημέρωσή σας γύρω από το κινέζικο κοινωνικό σύστημα θα παρουσιάσουμε μια σειρά από αναλύσεις. Ε.Δ.Ν. ]

KINA (1): Η κατάκτηση των Διεθνών Οργανισμών

Του Antoine Brunet *
Οι ΗΠΑ ενίσχυαν ετησίως τον ΠΟΥ με 400 εκ. δολάρια και όμως η Κίνα, με μόνο 44 εκ., κατάφερε να εκλέξει επικεφαλής του τον Αιθίοπα Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους – εδώ σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ – εμβληματική μορφή της διείσδυσής της σε διεθνείς οργανισμούς.

Δεν υπήρχε ανάγκη να περιμένουμε τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ στις 8 Απριλίου για να θεμελιώσουμε αυτό που αποτελεί πεποίθησή μου δέκα περίπου χρόνια τώρα: η Κίνα έχει τη βούληση και την ικανότητα να ελέγχει και να κάνει υποχείριά της τα διεθνή ιδρύματα.

ΔΝΤ

Αυτή η επίθεση εκ μέρους της Κίνας με στόχο μεγάλους διεθνείς θεσμούς είναι σαφώς ένας από τους άξονες της γεωπολιτικής ισχύος στους οποίους επιδίδεται μεθοδικά από το 1990. Η Κίνα ξεκίνησε το 2010 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) (με την ευκαιρία της κρίσης του 2008 στην οποία είχε άλλωστε συνεισφέρει πολύ): σε αντάλλαγμα για ένα εξαιρετικά μεγάλο δάνειο που είχε χορηγήσει στο ΔΝΤ, η Κίνα πέτυχε τότε από τον Ντομινίκ Στρος Καν (ΝΣΚ) να δημιουργηθεί γι’ αυτήν μια τρίτη θέση αναπληρωτή διευθυντή.

Το αποτέλεσμα, δίπλα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο (Νο 1) που δίνεται στην Ευρώπη (ΝΣΚ, μετά κα Λαγκάρντ και σήμερα κα Γεοργκίεβα, Βουλγάρα), δίπλα στον Πρώτο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο (Νο 2) που δίνεται στις ΗΠΑ, δίπλα σε έναν αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο (Νο 3α) που παίρνει η Ιαπωνία και έναν άλλο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο (Νο 3β) που δίνεται στον υπόλοιπο κόσμο), ο ΝΣΚ δημιούργησε μια τρίτη θέση Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου (Νο 3γ). Τελικά, η Κίνα έχει τώρα μία από τις πέντε θέσεις-κλειδιά επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πολύ γρήγορα, αυτός ο αναπληρωτής διευθυντής της Κίνας (Tάο Zχανγκ) έγινε πολύ δραστήριος και μεγάλης επιρροής στους κόλπους του ΔΝΤ (αναφέρεται ότι κατείχε ακόμη και ένα γραφείο πολύ κοντά σε αυτό του ΝΣΚ). Και πέντε χρόνια μετά την απόκτηση αυτής της έδρας επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κίνα πέτυχε το γιουάν να συμπεριληφθεί στον ορισμό του Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (ΕΤΔ, το νόμισμα του ΔΝΤ) παράλληλα με το δολάριο, το γιεν, το ευρώ και τη λίρα στερλίνα.

Ιντερπολ

Στη συνέχεια, το ΚΚ Κίνας κατάφερε να εκλέξουν οι χώρες του ΟΗΕ ένα από τα μέλη του, τον Μενγκ Χονγκγουέι, στη θέση του προέδρου της Ιντερπόλ (από το 2016 έως το 2018, το έτος κατά το οποίο το ΚΚΚ τον κατακράτησε στο κινέζικο έδαφος, κατηγορούμενο για διαφθορά, του απηύθυνε δημόσια κατηγορία για «πείσμα» (που φαίνεται να σημαίνει ότι το ΚΚΚ τον κατηγόρησε γιατί ενεργούσε ως πρόεδρος της Ιντερπόλ και όχι «ως μέλος των οργάνων του ΚΚΚ». Στη συνέχεια, το ΚΚΚ τον απομάκρυνε από τις τάξεις του προτού τον καταδικάσει σε 13 χρόνια φυλάκισης.

ΠΟΥ

Το ΚΚΚ κατάφερε μια γυναίκα μέλος του, η κυρία Τσαν, να εκλεγεί επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αλλά, πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας της, η Κίνα κατορθώνει η θέση να πάει στον υποψήφιο που υποστήριξε δημόσια, τον κ. Ghebreyesus, πρώην ανώτερο δημόσιο υπάλληλο (και μάλιστα πρώην υπουργό) της Αιθιοπίας, χώρας σε μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα.

Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ, ο οποίος έχει γίνει και παραμένει φιλοκινεζικός, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιζήμιος για όλους εκτός από την Κίνα, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης υγείας που βιώνουμε.

Πρώτον, χάθηκαν τρεις πολύτιμες εβδομάδες για την παγκόσμια κοινότητα πριν αναγνωρίσει ότι μια επικίνδυνη επιδημία εμφανίστηκε στην Κίνα: από τις 30 Δεκεμβρίου, ο ιατρικός κόσμος στο Γουχάν ήξερε ότι βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη επιδημία. Και το Πεκίνο χρειάστηκε να αναγκάσει σε σιωπή τον διάσημο και ηρωικό γιατρό Λι Γουενλιάνγκ την 1η Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση αυτής της πληροφορίας. Ωστόσο, λες και ο ΠΟΥ δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για αυτό το επεισόδιο, λες και αγνόησε σκόπιμα την ενημέρωση που είχε από την Ταϊβάν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 για τις υγειονομικές εξελίξεις στην Κίνα, λες και υποχώρησε στις ίδιες πιέσεις με αυτές που αντιμετώπισε ο γιατρός Λι, μόλις στις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε τελικά να αναγνωρίσει και να ανακοινώσει ότι μια επιδημία είχε εξαπλωθεί στην Κίνα.

Στη συνέχεια, η διεθνής κοινότητα έχασε, εξαιτίας του ΠΟΥ, άλλες επτά πολύτιμες εβδομάδες. Αφού παραδέχτηκε στις 20 Ιανουαρίου την ύπαρξη της επιδημίας στην Κίνα, ο ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συνεδριάσεων της διευθύνουσας επιτροπής του, αρνήθηκε επίμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραδεχτεί και να ανακοινώσει επίσημα ότι αυτή η επιδημία ήταν στην πραγματικότητα μια πανδημία, δηλαδή, μια επιδημία τόσο μολυσματική και τόσο μεταδοτική που απειλούσε όλο τον πλανήτη. Μόνο στις 11 Μαρτίου, όταν έγινε επίσης προφανές σε όλους ότι η επιδημία έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Διευθυντής της ΠΟΥ αποφάσισε να αναγνωρίσει ότι η επιδημία ήταν πανδημία.

Αντί να προειδοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο, όπως είχε καθήκον, ο ΠΟΥ, επομένως, τον αποκοίμησε σκόπιμα, και αυτό μεγιστοποίησε τη μόλυνση στον υπόλοιπο κόσμο, όπως και μεγιστοποίησε επίσης την τεράστια οικονομική, κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση την οποία υφίσταται ο υπόλοιπος κόσμος, ιδίως οι δημοκρατικές χώρες, καθώς είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη μόλυνση.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τον ΠΟΥ για να βλάψει τον υπόλοιπο κόσμο, για να τον αποσταθεροποιήσει περαιτέρω και για να κάνει υποχείριες μερικές επιπλέον χώρες (και πρώτες την Ιταλία και ίσως επίσης το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία η οποία, για να αποκτήσει τα παραγόμενα προϊόντα, που μόνο η Κίνα μπορεί να παράγει, θα πρέπει να δανειστεί ακόμη περισσότερο από την Κίνα, μια Κίνα η οποία τότε δεν θα παραλείψει να απαιτήσει από όλες κάθε είδους διπλωματικά ανταλλάγματα, ιδίως υπέρ της Huawei και το παγκόσμιο σχέδιο τηλεφωνίας 5G).

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τις τρομερές συνέπειες, αν η Κίνα αποκτήσει λόγο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς τα θεωρεί δυτική αξία και όχι παγκόσμια…

Εκτός από τον ΠΟΥ, πολύ πρόσφατα, το ΚΚΚ πέτυχε να εκλέξει ένα από τα μέλη του, τον Κου Ντονγιού, τον Ιούνιο του 2019, ως επικεφαλής του FAO (Ταμείο Τροφίμων και Γεωργίας). Εάν, όπως ορισμένοι ειδικοί αρχίζουν να φοβούνται (λόγω της σύμπτωσης με την καταστροφή της Ανατολικής Αφρικής από διαδοχικά κύματα ακρίδων), μήπως η κρίση της υγείας συνοδευτεί από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επειδή ο, ελεγχόμενος από το ΚΚΚ, FAO θα υπαγορεύει στον υπόλοιπο κόσμο την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει …. Σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση, ο FAO θα υιοθετούσε πρακτικές που ευνοούν την Κίνα και όχι τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

FAO, ICAO κ.ά.

Εκτός από τον ΠΟΥ και τον FAO, η Κίνα πέτυχε να διορίσει την κα Φανγκ Λιου επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), τον κο Χουλίν Ζχάο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και τον κο Λι Γιονγκ, επικεφαλής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές όλες είναι πολύ σημαντικές θέσεις που θα επιτρέψουν στο Πεκίνο να αυξήσει την επιρροή του στην παγκόσμια κοινότητα για να την προσανατολίσει σε μια κατεύθυνση που ευνοεί τα δικά της συμφέροντα.

Η πιο σημαντική, από αυτή την άποψη, είναι η επιθυμία του Πεκίνου να διεισδύσει όλο και περισσότερο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη. Το ΚΚΚ, ωστόσο, δεν αποκρύπτει την κύρια αντίθεσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρνείται να τα θεωρήσει ως παγκόσμια αξία και επιμένει να τα χαρακτηρίζει μόνο ως αξία Δυτική. Η πρακτική του σε αυτό το Συμβούλιο δείχνει ότι είναι εκεί μόνο για να εξουδετερώσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία που θα προερχόταν από τα Ηνωμένα Έθνη εναντίον τυραννικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Οι δημοκρατικές χώρες φαίνονται πολύ εφησυχασμένες με όλους αυτούς τους θεσμούς που ελέγχονται τώρα από την Κίνα. Γιατί δεν έχουν ακόμη διαμαρτυρηθεί συλλογικά εναντίον του ΠΟΥ και να τον κατηγορήσουν για την ένοχη βραδύτητα που επέδειξε πριν δηλώσει ότι ο κόσμος απειλούνταν με πανδημία; Γιατί δεν συμπορεύονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στην απαίτησή τους μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, εκτός του ΠΟΥ, να παραμείνει αρκετό καιρό στο Γουχάν και την Κίνα για να προσδιορίσει την προέλευση της επιδημίας;

* Ο Antoine Brunet είναι οικονομολόγος και αναλυτής αγορών. Συνέγραψε το βιβλίο Οι ηγεμονικές βλέψεις της Κίνας (2011)

atlantico.fr, anixneuseis.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια