Sponsor

ATHENS WEATHER

Το σενάριο τρόμου…


Του Κώστα Στούπα 

Το Πάσχα που πέρασε ήταν διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα λόγω της "Καραντίνας". Το ίδιο αναμένεται να είναι και το επόμενο Καλοκαίρι ακόμη και αν αρχίσουν να αποσύρονται τα αυστηρά μέτρα "αποστασιοποίησης" του πληθυσμού.

Στους επόμενους 2-3 μήνες θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία για το πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.  Οι υποστηρικτές της στρατηγικής της "ανοσίας της αγέλης" θα αισθανθούν δικαιωμένοι...

Η στρατηγική της "Καραντίνας" θεωρείται επιτυχής μέχρι στιγμής γιατί περιόρισε την εξάπλωση της επιδημίας και τους θανάτους, θα αποδειχτεί όμως ανεπαρκής μόλις αρθούν τα αυστηρά μέτρα ή προκύψει ένα δεύτερο κύμα εν μέσω οικονομικής  ύφεσης και πιθανών ελλείψεων...

Η στρατηγική της "ανοσίας της αγέλης" που έχει λιγότερους οπαδούς θα αποτύχει και αυτή  όταν θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Κατά  επόμενο κύμα έξαρσης της επιδημίας, αμέσως μετά την απόσυρση των μέτρων ή  έστω το φθινόπωρο όταν θα προκύψουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις τρομοκρατημένες θα λάβουν ηπιότερα μέτρα "κλειδώματος" της οικονομίας.

Τούτο όμως μάλλον μικρό όφελος θα προσφέρει. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα λάβουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης.

Ποιος θα έχει διάθεση για διακοπές, έξοδο στο εστιατόριο ή τον κινηματογράφο αν αυτό που έζησε π.χ. η Νέα Υόρκη ή το Μπέργκαμο λόγω καθυστέρησης λήψης μέτρων το παρακολουθεί ζωντανά σε εκατοντάδες πόλεις στην υφήλιο;

Οι συνθήκες "καραντίνας" για τους μεγαλύτερους και τις ευπαθείς ομάδες θα επεκταθούν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να υπάρξει σε τέτοια επάρκεια όσο αυτό της εποχικής γρίπης, που κάποιος μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς έναντι λίγων ευρώ...

Οι Αμερικανοί άνω των  55 ετών  αντιπροσωπεύουν το 40% των καταναλωτικών δαπανών, έγραφε πριν λίγες μέρες ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities σε μια ανάλυση.

Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για τους άνω των 60 ετών αυξάνει οι συμπεριφορές θα προσαρμοστούν κατάλληλα με τις ανάλογες συνέπειες στην οικονομία.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία εμβόλιο, φάρμακο, ανάπτυξη φυσικής ανοσίας, επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα δεν προβλέπεται πριν το β' εξάμηνο του 2021.  Κάποιο περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο θα μετέθετε την ημερομηνία για το β' εξάμηνο του 2022.

Αυτό που περιγράφουμε είναι ένα σενάριο τρόμου το οποίο όμως έχει ρεαλιστικές βάσεις.

Μεταξύ 2010-2014 που η ελληνική οικονομία εκμηδένισε το έλλειμμα και έχασε το 25% του ΑΕΠ είδαμε πολύ λιγότερα κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις σε σχέση με την άνοιξη του 2020.

Την περασμένη δεκαετία οι εξαγωγές και η αύξηση της τουριστικής κίνησης εξομάλυναν τη βίαιη προσαρμογή της οικονομίας σε χαμηλότερα επίπεδα… Τις συνέπειες εξομάλυνε και η φυγή 500 χιλ. νέων που βρήκαν εργασία στο εξωτερικό.

Το 2020 ο τουρισμός και οι εξαγωγές προϊόντων και... ανθρώπων θα  υποφέρουν το ίδιο...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια