Sponsor

ATHENS WEATHER

Κορωνοϊός και ψυχολογία: Τώρα άγχος και κρίσεις πανικού, μετά η «φάση του σοκ»


Από Φανή Χαρίση

Στρες, φόβο και αβεβαιότητα νιώθουν πολλοί Έλληνες λόγω του κορωνοϊού, πολλοί εκ των οποίων παθαίνουν και κρίσεις πανικού. Όταν τελειώσει η καραντίνα θα περάσουμε σύμφωνα με τους ειδικούς στη φάση του σοκ καθώς θα κυριαρχεί ο φόβος ότι μπορεί να κολλήσουμε τον ιό.

Φόβο, αβεβαιότητα και συχνές κρίσεις πανικού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού παθαίνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών ακόμα κι αυτοί που ποτέ μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να περάσουν την πόρτα ενός ψυχολόγου.

Η πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη έχει προκαλέσει σειρά αρνητικών συναισθημάτων σε εκατομμύρια ανθρώπους που φοβούνται για την υγεία τους, αλλά και για τις οικονομικές συνέπειες της επόμενης ημέρας.

Μιλώντας στο Sputnik, η Mcs Ψυχολόγος Υγείας, Πηνελόπη Μελίδου, ανέφερε ότι επικοινωνούν μαζί της και άτομα τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επαφή με ψυχολόγους καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

«Συνεχίζουν να επικοινωνούν μαζί μου άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά είχαν μια επαφή δηλαδή είχαν αποφασίσει να ασχοληθούν με τον εαυτό τους σ' ένα θεραπευτικό πλαίσιο είτε σε συμβουλευτικό. Τώρα παρατηρείται μια αύξηση σε ότι αφορά το κομμάτι του άγχους, του πανικού και επικοινωνούν μαζί μου άτομα που δεν είχαν έρθει παλαιότερα στο γραφείο μου», τόνισε η κ. Μελίδου.

«Ουσιαστικά τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα συναισθήματα καθώς ο κόσμος κατακλύζεται από φόβο διότι υπάρχει μια κατάσταση αβεβαιότητας και το άγνωστο ότι “Τι θα γίνει; Μέχρι πότε θα διαρκέσει;” γιατί συνέχεια αλλάζουν και τα μέτρα, οπότε όλο αυτό από μόνο του δίνει μια αδυναμία ελέγχου και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, ότι δεν είναι στο χέρι μας κι αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστούμε», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε οι άνθρωποι βιώνουν έντονο άγχος, ενώ πολλοί παθαίνουν κρίσεις πανικού.

«Έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι κρίσεις πανικού. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι και παλαιότερα πάθαιναν κρίσεις πανικού τώρα εμφανίζουν λίγο παραπάνω, βλέπουμε επίσης ότι στους ανθρώπους που είχαν ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές κλπ, αυτό εντείνεται αλλά αυτό που κυριαρχεί περισσότερο είναι ο φόβος είτε να μην αρρωστήσουν οι ίδιοι, είτε για αγαπημένα πρόσωπα. Υπάρχει πολύ άγχος και στρες και γίνεται σωματοποίηση του στρες», τόνισε η κ. Μελίδου.

Τα συμπτώματα δεν γνωρίζουν ηλικίες και με την κ. Μελίδου επικοινωνούν άτομα διαφόρων ηλικιών για να μιλήσουν για τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.

«Οι ηλικίες είναι από εφήβους μέχρι μεγάλης ηλικίας. Είχε έρθει προχτές στο γραφείο μου γυναίκα 83 ετών η οποία είχε άγχος. Πιάνει όλο το φάσμα των ηλικιών. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι στο κομμάτι των νέων υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα για τις οικονομικές επιπτώσεις δηλαδή σκέφτονται ότι δεν θα βρουν δουλειά, ενώ οι μεγαλύτεροι νιώθουν άγχος όσον αφορά την υγεία τους», επισήμανε η ψυχολόγος.

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους για τον κορωνοϊό

Για την αντιμετώπιση του άγχους και όλων των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να μας κατακλύζουν, η κ. Μελίδου προτείνει την αποδοχή τους γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν δεν αγχωθούμε τώρα που υπάρχει μια απειλή, πότε θα αγχωθούμε;»

«Να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας και να τα αγκαλιάσουμε. Να αποδεχτούμε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση και να μην προσπαθούμε να δείξουμε ότι είμαστε δυνατοί αλλά επαρκώς ευάλωτοι», συμβούλευσε και πρόσθεσε ότι αυτό που βοηθά σημαντικά είναι η άσκηση την οποία χαρακτήρισε ως το πιο ισχυρό αντικαταθλιπτικό αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως το πλέξιμο, η μουσική, το διάβασμα κ.α.

Η φάση του σοκ

Σύμφωνα με την κ. Μελίδου ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι και η επόμενη φάση όταν δηλαδή θα τελειώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις εξόδους.

«Θα κυριαρχεί η “φάση του σοκ”, δηλαδή του “πώς θα ξαναγυρίσω;” και ο φόβος για τις επαφές. Δεν θα βλέπουμε δηλαδή κοντινές επαφές αυτό που είχαμε πριν, δηλαδή την εκδηλωτική συμπεριφορά με αγκαλιές και φιλιά. Ο κόσμος θα είναι πιο επιφυλακτικός μέχρι να ξαναγίνει οικείο όλο αυτό γιατί τώρα μας έχει γίνει μακρινός ο τρόπος των επαφών που υπήρχε πριν. Οπότε οτιδήποτε είναι μακρινό και δεν είναι οικείο φαντάζει και πολύ δύσκολο και πολύ αγχωτικό», ανέφερε η κ. Μελίδου.

Δωρεάν οδηγός για τη διαχείρισης του άγχους για τον κορωνοϊό

Η κ. Μελίδου που ζει στην Πτολεμαΐδα, μαζί με δύο συναδέλφους της, τη Μαρίνα Ζήνωνος που είναι Mcs Κλινική Ψυχολόγος και ζει στη Σκωτία και την Παρέσα Αμπατζιάδου που είναι Ψυχολόγος του ΑΠΘ και ζει στην Πέλλα έχουν ετοιμάσει έναν εγχειρίδιο διαχείρισης του άγχους για τον κορονοϊό και ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα διατίθεται δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα της σε όποιον ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το στρες που βιώνει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια