«Κρυμμένα γεωμετρικά μοτίβα» ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι στο Γκεμπεκλί Τεπέ, το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία, και -μεταξύ άλλων- εξηγείται «η αλλαγή στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης» κατά την Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή.
Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, Γκιλ Χακλάι και Άβι Γκόφερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ανακάλυψαν -όπως πιστεύουν- κρυμμένα γεωμετρικά μοτίβα, εξετάζοντας το αρχιτεκτονικό σχέδιο των κατασκευών του Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», το πρώτο επίπεδο του Γκεμπεκλί Τεπέ χρονολογείται από το 11.000-12.000 π.Χ.. Ο κ. Χακλάι, μάλιστα, υποστήριξε το εξής:
«Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι οι δομές χτίστηκαν διαδοχικά, πιθανώς από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, και ότι η μία ήταν καλυμμένη, ενώ η επόμενη κατασκευάστηκε, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ταυτόχρονες».
Η ανακάλυψή τους φαίνεται να επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ευρήματα των αρχαιολόγων που υποδηλώνουν ότι οι αρχιτέκτονες κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής ή ακόμη και της Παλαιολιθικής Εποχής ήταν σε θέση να «εφαρμόσουν στοιχειώδεις γεωμετρικές αρχές» κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να «δημιουργήσουν τυπικές μονάδες μέτρησης».
Από την πλευρά του, ο κ. Γκόφερ τόνισε:
«Η κατασκευή των συγκεκριμένων δομών θα απαιτούσε εκατοντάδες εργαζόμενους και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια πιο στρωματοποιημένη κοινωνία. [...] Το κοινό ένστικτο των κοινωνιών που αποτελούνται από κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες μειώνεται και η ανισότητα αυξάνεται».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι το γεωμετρικό μοτίβο που έχουν ανακαλύψει, ενισχύει την πιθανότητα το Γκεμπεκλί Τεπέ να ήταν «μια λατρευτική τοποθεσία» και ότι η προαναφερθείσα διαστρωμάτωση σήμανε «την αλλαγή στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης», όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Ο κ. Γκόφερ, τέλος, επισήμανε το εξής:
«Στην παλαιολιθική τέχνη, οι άνθρωποι απεικονίζονται σπάνια και αυτό ισχύει και εδώ, αλλά αρχίζετε να βλέπετε την αλλαγή, δηλαδή την αρχή μιας ανθρωποκεντρικής παγκόσμιας προβολής στην οποία τα ζώα και τα φυτά δεν είναι πλέον ίσα με τον άνθρωπο, αλλά υπόκεινται σε αυτούς».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια