Sponsor

ATHENS WEATHER

Πεπτίδιο «ενισχύει» παλιά αντιβιοτικά και τα κάνει και πάλι αποτελεσματικά


Ένα πεπτίδιο καθιστά παλαιότερα αντιβιοτικά εκ νέου αποτελεσματικά, σε δόσεις 100 φορές μικρότερες από ό,τι οι κοινές, όπως έδειξε έρευνα του Örebro University.

«Η χορήγηση χαμηλότερων δόσεων αντιβιοτικών κατά την αντιμετώπιση μολύνσεων μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάπτυξης αντοχής στα αντιβιοτικά, που αποτελεί σήμερα μεγάλη παγκόσμια απειλή στη δημόσια υγεία» είπε ο Τόρμπγιορν Μπένγκτσον, καθηγητής ιατρικής κυτταρικής βιολογίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τον Μπένγκτσον και τον Χαζέμ Καλάφ, καθώς και ερευνητές του Linköping University, δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports.

Επιστήμονες μελετούν από παλιά πώς ένα αντιβακτηριακό πεπτίδιο, το plantaricin, μπορεί να συνδυαστεί με αντιβιοτικά για την εξόντωση βακτιρίων, όπως το MRSA (Staphylococcus aureus). Τα βακτήρια αυτά αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τα συστήματα υγείας, καθώς προκαλούν μολύνσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται και συνδέονται με καθετήρες, εμφυτεύματα κ.α.

Το plantaricin προέρχεται από ένα «καλό» βακτήριο και μπορεί, για παράδειγμα, να βρεθεί σε ειδικά επεξεργασμένα λαχανικά σαν συντηρητικό. Η έρευνα έδειξε πως το plantaricin επηρεάζει ταχέως και αποσυνθέτει τη βακτηριακή μεμβράνη, καθιστώντας ευκολότερο για τα αντιβιοτικά να φτάνουν στους στόχους τους και να τους καταστρέφουν γρήγορα.

«Με το plantaricin, οι δόσεις αντιβίωσης που απαιτούνται για να επιτύχουμε επαρκή αντιβακτηριακή επίδραση είναι 100 φορές μικρότερες από ό,τι συνήθως. Και οι χαμηλότερες δόσεις είναι καλό πράγματα, καθώς τα αντιβιοτικά μπορούν να έχουν τοξικές παρενέργειες και να προκαλέσουν ζημιά σε εσωτερικά όργανα» είπε ο Χαζέμ Καλάφ.

Η έρευνα έδειξε πως μια συνδυαστική θεραπεία με plantaricin και αντιβιοτικά μπορεί να αναπτυχθεί για την ταχεία και αποτελεσματική πρόληψη βακτηριακών μολύνσεων, ενώ παράλλληλα περιορίζει την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά.

«Τα βακτήρια εδώ και δεκαετίες αναπτύσσουν αντοχές στα συμβατικά αντιβιοτικά και οι φαρμακευτικές εταιρείες λίγο πολύ έχουν σταματήσει να αναπτύσσουν νέα, καθώς απλά δεν υπάρχει κέρδος σε αυτά. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δέκα χρόνια για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών- μα τα βακτήρια χρειάζονται μόλις λίγα χρόνια για να αναπτύξουν αντοχή στο νέο φάρμακο» είπε ο Μπένγκτσον. «Έχουμε δοκιμάσει διαφορετικά είδη αντιβιοτικών- αυτά που πλήττουν το βακτηριακό κυτταρικό τείχος και αυτά που μπαίνουν στο βακτήριο και επιτίθενται στο DNA, το RNA ή μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Το plantaricin φαίνεται να λειτουργεί καλά μαζί με τα περισσότερα αντιβιοτικά» είπε ο Χαζέμ Καλάφ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια