Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο μεγάλος πόλεμος αυτής της γενιάς…


Τελικά, κάθε μια γενιά είναι καταδικασμένη να ζει έναν μεγάλο πόλεμο. Ο 20ός αιώνας είχε δύο μεγάλους πολέμους και ο 21ος μετρά ήδη έναν, τον πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Παρότι κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι ήδη υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες νεκροί, σε μόλις δύο μήνες προσβολής της ανθρωπότητας από τον ιό, ενώ η οικονομική καταστροφή σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι πρωτοφανής.

Η Ελλάδα, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίθεση που πραγματοποίησε η Τουρκία διά των αλλοδαπών στον Εβρο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δεύτερη κρίση, που αφορά κυρίως την αντιμετώπιση σε επίπεδο προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό.

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα ήταν σωστά και απέδωσαν, αν και θα ήταν καλύτερο να μην είναι υποχρεωτικά και αντί να επιβληθούν με ποινές και εκφοβισμό να ήταν αποτέλεσμα αυτοπειθαρχίας των πολιτών, έπειτα από έκκληση του κράτους και της επιστημονικής κοινότητας.

Επίσης, καλό θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης με την Εκκλησία, για να εορτασθεί με κατάνυξη το Πάσχα και να μην στοχοποιούνται ιερείς και πιστοί, όπως έγινε ευτυχώς σε λίγες περιπτώσεις.

Όμως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα μέτρα ήταν σωστά και είχαν αποτέλεσμα για τους εξής λόγους:

• Πρώτον, η κυβέρνηση επέλεξε τους πιο καλούς και κατάλληλους επιστήμονες και αυτό πρέπει να της πιστωθεί. Επέλεξε τους άριστους και δεν πήγε με κλήρωση, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν ακόμα και υπουργοί Παιδείας ότι είναι η σωστή μέθοδος, δαιμονοποιώντας την αριστεία.

• Δεύτερον, η επιστημονική ομάδα εργάστηκε με συνέπεια, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.

• Τρίτον, η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, έδειξε υπευθυνότητα στη διαχείριση της κρίσης και αυτό επίσης πρέπει να πιστωθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

• Τέταρτον, ο ελληνικός λαός, από τη φύση του απείθαρχος στις ταγές του κράτους, έδειξε απίστευτη υπευθυνότητα και στα καταστήματα τροφίμων και στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Οι εξαιρέσεις δεν θολώνουν την εικόνα.

Τώρα, όμως, που φαίνεται ότι είμαστε στο τέλος της πρώτης φάσης, στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αρχίζουν τα δύσκολα για την κοινωνία και την πατρίδα.

Η ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας, έπειτα από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης που δοκίμασε και έφθασε στα όρια τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα, που αν δεν ανοίξει φέτος η αγορά του τουρισμού θα είναι καθοριστικό.

Αυτό είναι το κακό σενάριο και αν τελικά ισχύσει, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές που αφορούν τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, καθώς και τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Επαγγέλματα και ειδικότητες που είχαν απαξιωθεί, πρέπει να έλθουν στο προσκήνιο. Η βιοτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα απαξιώθηκε, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε ούτε καν ραπτομηχανές και ράφτες-ριες για να ράψουν απλές μάσκες προσώπου και να τις εισάγουμε από την Τουρκία και την Κίνα.

Για να μην μιλήσω για την απαξίωση των κτηνοτρόφων, των γεωργών και πόσων άλλων κλάδων της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Με τις λάθος πολιτικές, που προσπαθήσαμε να μπαλώσουμε με ψίχουλα που βαφτίσαμε επιδόματα, όχι μόνο δεν δώσαμε όραμα στους Ελληνες της υπαίθρου, αλλά τους καταστήσαμε εξαρτημένους από τη μηνιαία δόση. Κατάντια.

Όμως, να δούμε την επόμενη ημέρα. Όπως ήταν πολύτιμη η συνεισφορά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στη διαχείριση της κρίσης, έτσι θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν και να είναι πολύτιμη η συμβολή των γεωπόνων, των κτηνιάτρων και των δασολόγων στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της ελληνικής υπαίθρου.

Αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι να βρουν λύσεις, ας στέλνουν για μερικά χρόνια κάθε μήνα κατά δεκάδες και εκατοντάδες γεωπόνους, κτηνιάτρους και νέους αγρότες στην Ολλανδία και το Ισραήλ, για να διδαχτούν την τέχνη της γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, που ανθεί σε αυτές τις δύο χώρες.

Όσον αφορά τους άλλους κλάδους, πέραν των περισπούδαστων οικονομικών θεωριών, υπάρχει και η… απλή μέθοδος των τριών. Βάλτε κάτω κύριοι των αρμόδιων υπουργείων τις εισαγωγές προϊόντων και ενισχύστε τους ανάλογους κλάδους, τώρα που δεν απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να καταστεί η Ελλάδα κατά το δυνατόν αυτάρκης και να αποκτήσει βιωσιμότητα η ελληνική οικονομία.

Είπαμε, η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη και ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μη δώσουμε χώρο στους λαϊκιστές να τζογάρουν στις πλάτες των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν και όπως ενωμένοι καταφέραμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό, αν είμαστε ενωμένοι και στην οικονομία, ίσως μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Καλό Πάσχα σε όλους.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια