Η Άγκυρα δεν ακυρώνει τα σχέδια της ασύμμετρης απειλής
Μπορεί το Σαββατοκύριακο που πέρασε ν’ ακυρώθηκαν τα Τουρκικά σχέδια, κυρίως από την στιγμή που οι Ελληνικές αρχές ασφαλείας δημοσιοποίησαν τι περίπου ετοίμαζε η Τουρκική αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή στα παράλια, απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος πέρασε, απλά μετατοπίστηκε χρονικά. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του Ελληνικού Επιτελείου οι οποίοι έχουν τους τρόπους να παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να κάνουν μια επιπλέον κίνηση, από την οποία η γείτονα αποσυντονίζεται.
Προσπάθειες προώθησης επί Ελληνικού εδάφους με λέμβους έγιναν, όχι όμως εκείνο το ύπουλο και ομαδικό έλεγαν στρατιωτικές πηγές. Το Λιμενικό ήταν εκεί για να λειτουργήσει αποτρεπτικά κι όπου δεν ήταν, τα φουσκωτά των Αμφίβιων δυνάμεων των νησιών πάλι ήταν αυτά, με τους άνδρες του Λιμενικού κι εκεί να δρουν όπως απαιτούσαν οι διαταγές που έχουν λάβει.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που έχει σημασία είναι πως Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν υποδειγματικά εκτελώντας στο ακέραιο τις εντολές του πρωθυπουργού.
Τα ένστολα τμήματα έδειξαν πως η διαρκής εκπαίδευση, ο επαγγελματισμός, η τυποποίηση ήταν τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν στο έπακρο για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που όλοι έχουν δει σχεδόν ενάμιση μήνα. Επιπλέον όπως επισημαίνεται από ενστόλους, φάνηκε ότι με την πολιτική βούληση και τις κατάλληλες εντολές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας είναι εγγυητές της ασφάλειας των συνόρων από οποιουδήποτε τύπου ασύμμετρη απειλή.
Ωστόσο, μετά την υποχώρηση των μεταναστών στον Έβρο, κυρίως λόγω του κορωναϊού, το σημαντικό, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι ότι δεν πέρασε κανείς στους διθυράμβους, αντιθέτως οι πάντες παρέμειναν στην λάσπη, την υγρασία της μεθοριακής γραμμής του ακριτικού νομού και στην αλμύρα του Αιγαίου.
Και μπορεί η καραντίνα του δεκαπενθήμερου να πέρασε για εκείνους που αποχώρησαν από το Παζάρ Γκιουλέ, πολλοί όμως εξ αυτών, όπως έχει επισημανθεί από πηγές του Επιτελείου, έχουν βρεθεί καθ’ υπόδειξη και με τη βοήθεια των Τουρκικών αρχών στα Μικρασιατικά παράλια. Οι ίδιοι αναζητούν την τύχη τους και οι Τούρκοι ακριβώς αυτό εκμεταλλεύονται.
Ιδιαιτέρως τώρα που οι καιρικές συνθήκες όσο προχωράει η άνοιξη καλυτερεύουν, ο κίνδυνος μεγαλώνει και η εγρήγορση των Ελληνικών αρχών φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα σ’ ότι αφορά τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να πει κανείς ότι έχει τρία διαφορετικά μέτωπα.
Σε τρεις άξονες ταυτόχρονα το Πολεμικό Ναυτικό
Το πρώτο είναι το μεταναστευτικό με το πλήθος που περιμένει. Όπως εξηγούν Επιτελείς, οι Τουρκικές αρχές ήδη αναζητούν ένα «νεκρό» σημείο στο Αιγαίο μήπως καταφέρουν και καθοδηγήσουν σ’ αυτά τα σημεία τους μετανάστες. Κάποια μάλιστα από αυτά τα σημεία που φέρονται να έχουν μπει στο στόχαστρο των Τουρκικών αρχών δεν έχουν καμία σχέση με τις ακτές των Ελληνικών νησιών που έχουν δεχτεί από το 2015 το βάρος του μεταναστευτικού.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο οποίο πάλι πέφτει ένα μεγάλο μερίδιο στο Πολεμικό Ναυτικό είναι τα πλοία φαντάσματα. Με αυτά έχουν ήδη επιχειρήσει οι Τούρκοι να περάσουν εκατοντάδες μετανάστες μαζικά στην Ελλάδα. Άρα εκτός των λεμβών τα βλέμματα στα ραντάρ είναι στραμμένα και για το δουλεμπορικό σαπιοκάραβο που μεταφέρει έναν σημαντικό αριθμό σε κάποιο, πολύ πιθανό μικρό νησί.
Το τρίτο κομμάτι είναι η εγρήγορση που διατηρείται για μια προκλητική ενέργεια της Άγκυρας η οποία ίσως επιχειρήσει ν’ αποπροσανατολίσει με την αποστολή ερευνητικού σε Ελληνικά νερά. Άλλωστε ένα από τα «άγχη» του Τούρκου προέδρου είναι η διατήρηση και διάσωση του Τουρκο-Λιβυκού παράνομου μνημονίου.
Αυτοί είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους τουλάχιστον το Πολεμικό Ναυτικό έχει κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Υπάρχει κι ένας τέταρτος, ο οποίος όμως έχει να κάνει ξεκάθαρα μ’ έναν «εσωτερικό εχθρό» κι αυτός είναι το αναπόφευκτο της φυσικής φθοράς των μέσων. Μέσα για τα οποία τα πληρώματά τους έχουν κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για ν’ ανταποκρίνονται με επάρκεια απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όμως αυτό δεν αρκεί πάντα.
Μπορεί τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις επάξια να δημιούργησαν το πλέγμα ασφαλείας από τις Καστανιές έως τη Στρογγύλη, ωστόσο πίσω από αυτό υπάρχει και ο απολογισμός του οποίου η ώρα δεν έχει φτάσει, αλλά σίγουρα σε πολλά από τα μέσα κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, έχει έρθει η ώρα της συντήρησης ή και της αναβάθμισης κι αυτό είναι κάτι που άλλο χρόνο δεν μπορεί να πάρει…
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια