Sponsor

ATHENS WEATHER

3,000 οι Δισεκατομμυριούχοι ενώ 821 εκατομμύρια συνανθρώπων μας «πεινάνε»...


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Διάβασα σήμερα το σύντομο άρθρο-ανταπόκριση από το Πεκίνο του Βρετανικού Guardian ότι η Κίνα αναφέρει μόνο 3 νέα κρούσματα, κανένα θάνατο ενώ ‘ιατρικό εξιτήριο’ πήραν ΟΛΟΙ οι ασθενείς που νοσηλευόντουσαν με covid-19 από τα Νοσοκομεία της WUHAN της εξειδικευμένη στην βιοτεχνολογία πόλης που υπήρξε το επίκεντρο του φονικού ιού που συνεχίζει να θερίζει ζωές και να ρημάζει οικονομίες στον υπόλοιπο Πλανήτη. Η ανταπόκριση αναφέρει επίσης ότι 50,000 μαθητές της 3ης Λυκείου επιστρέφουν στα σχολεία τους στο Πεκίνο για να προετοιμαστούν για τις ‘Εθνικές’ (σαν τις δικές μας Πανελλαδικές) εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ…(https://www.msn.com/en-gb/news/coronavirus/wuhan-discharges-all-coronavirus-patients-as-beijing-takes-steps-to-stop-second-wave/ar-BB13fuFo?li=BBoPWjQ&ocid=mailsignout).

Έτριψα τα μάτια μου και θυμήθηκα το Κινέζικο ρητό, «σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές» που ακούγεται ως ευχή, αλλά όταν ολοκληρώνεται με τη φράση «και να μην διαθέτεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειρισθείς τις προκλήσεις των εποχών», ουσιαστικά, απολήγει ως «κατάρα»…

Έτσι μου το είχε μεταφέρει 50 χρόνια πριν ο Κινέζος (από την Taiwan) συνάδελφός μου Li όταν διδάσκαμε ως νεαροί καθηγητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Bryant και ανταλλάσσαμε Εθνικά ρητά και παροιμίες..

Σίγουρα εδώ και μερικές δεκαετίες η Δύση (με πρωταγωνίστρια τις ΗΠΑ και συμπρωταγωνίστρια στη συνέχεια την Ευρώπη) εκχωρούσαν με αυξανόμενους ρυθμούς τις παραγωγικές τους μονάδες για καταναλωτικά αγαθά και φαρμακοβιομηχανίες μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κομμουνιστική (Λαϊκή Δημοκρατία) της Κίνας όπου το κόστος παραγωγής ήταν απίστευτα χαμηλό δημιουργώντας έτσι τεράστια ποσοστά κέρδους στους εμπόρους της Δύσης και του υπόλοιπου Κόσμου.

Η τρέχουσα πανδημία του covid-19, του γνωστού στην Πατρίδα μας ως κορονοϊού, απέδειξε την εντυπωσιακή «εξάρτηση» της Υφηλίου από την Κίνα και τις παραγωγικές της μονάδες. Κάποιοι επισημαίνουν ότι τα περισσότερα είδη προσωπικής προστασίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που απαιτούνται στην παρούσα επιδημία παράγονται στην Κίνα όπως και το 90% των αντιβιοτικών και τεράστια ποσοστά των «ενεργών φαρμακευτικών συστατικών» (Active Pharmaceutical Ingredients) που απαιτούνται για σύνθεση ιατρικών φαρμάκων παράγονται σε Κίνα και Ινδία σε κόστος απίστευτα χαμηλό…

Φιλοξενήθηκε εδώ στο blog ένα σχετικά μεγάλο άρθρο μου με τίτλο «Η Ανθρωπότητα και εμείς χρειαζόμαστε έναν νέο ‘Μύθο’» όπου μεταξύ άλλων έγραφα ότι «Βρεθήκαμε σε μια απρόσμενη, ανεπίσημη και ακήρυχτη σύγκρουση ανάμεσα στο σύγχρονο ιδιόμορφο σχήμα Αυταρχικού, Κεντρικά ελεγχόμενου Κινεζικού Κομμουνισμού και Δυτικού πλεονεκτικού και σαφώς ανεξέλεγκτου Καπιταλισμού»…

821 εκατομμύρια συνανθρώπων μας πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ με ‘άδεια στομάχια’ και εάν η παρούσα πανδημία covid-19 δεν ελεγχθεί επαρκώς τότε σύντομα θα προστεθούν σε αυτούς άλλα 130 εκατομμύρια και ίσως δούμε εκατομμύρια συνανθρώπων μας να πεθαίνουν από την πείνα καθώς επικρέμαται σε ολάκερη την Υφήλιο ο κίνδυνος «Λιμών Βιβλικών Διαστάσεων» σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στον ΟΗΕ https://www.msn.com/en-gb/news/coronavirus/un-food-agency-chief-world-on-brink-of-a-hunger-pandemic/ar-BB1311Dd?li=BBoPWjQ&ocid=mailsignout.

Σας καλώ σήμερα να ρίξετε μια ματιά στη μικρή ομάδα συνανθρώπων μας, που μένουν μακριά από περίεργα βλέμματα της καθημερινότητας, στους δισεκατομμυριούχους

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό FORBES η Λέσχη δισεκατομμυριούχων το 2019 απαρτίζεται από 2095 μέλη από τα οποία τα μισά σχεδόν εκπροσωπούν τις ΗΠΑ και την Κίνα. Συνολικά 75 χώρες εκπροσωπούνται με 1 (15 χώρες), με μερικές δεκάδες και μερικές εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους.

Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι 614 ενώ οι Κινέζοι που εκπροσωπούν την κυρίως Κίνα είναι 389. Εάν προστεθούν σε αυτούς οι 66 δισεκατομμυριούχοι του Χονγκ Κονγκ και ο ένας του Μακάο ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τους 456.

Προσθέστε μετά τη Γερμανία με 107, την Ινδία με 102, τη Ρωσία με 99, τη Βραζιλία με 45, το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης με 45, τον Καναδάς με 44, τη Γαλλία με 39, την Ιταλία με 36, την Ταιβάν με 36, την Ελβετία με 35, την Αυστραλία με 31, τη Σουηδία με 31, τη Νότιο Κορέα με 28, την Ιαπωνία με 26, τη Σιγκαπούρη με 26 , την Ισπανία με 29, την Τουρκία 25.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες με 4 τουλάχιστον δισεκατομμυριούχους, ενώ η Κύπρος ανήκει στις 16 χώρες που έχουν από 5 έως 10 δισεκατομμυριούχους. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_the_number_of_billionaires

Διαφορετικά κάπως είναι τα στοιχεία για τη παγκόσμια λέσχη των δισεκατομμυριούχων που δίνει το Βρετανικό Mail-on-line το οποίο τον Ιανουάριο του 2020 μετρούσε 2,861 δισεκατομμυριούχους οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 11,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι 2,816 δισεκατομμυριούχοι με περιουσία $11,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ) των $ 91,98 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με εξαίρεση την Αμερική με $ 20,49 και την Κίνα με $13,4 τρισεκατομμύρια (ΑΕΠ) συνιστούν την ‘Τρίτη Δύναμη’ σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνώντας τις χώρες γίγαντες, σε σειρά μεγέθους, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ινδία, Ιταλία, Βραζιλία, Καναδά με ετήσιο ΑΕΠ που ξεπερνά το $1 τρισεκατομμύριο. (https://www.dailymail.co.uk/news/article-8051461/Global-billionaire-population-hits-record-2-816-net-worth-11-2-TRILLION.html).

Οι περιουσίες των μελών της Λέσχης Δισεκατομμυριούχων αντιστοιχεί στις περιουσίες 4,6 δισεκατομμυρίων κατοίκων της γης, του 60% κατοίκων του Πλανήτη. https://www.oxfam.org/en/press-releases/worlds-billionaires-have-more-wealth-46-billion-people.

Πιστεύω στην Ελεύθερη Οικονομία αλλά και στην επιβολή σχετικών ελέγχων…

Κλείνοντας σας καλώ να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο αφιερώνοντας 3 λεπτά για να ακούσετε το τραγούδι του Δώρου Γεωργιάδη (στίχοι Σώτιας Τσώτου) που τον καθιέρωσε όταν κέρδισε το 1972 το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Αν ήμουν πλούσιος»... https://www.youtube.com/watch?v=Kutpf7mVVcc&list=RDKutpf7mVVcc&index=2

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια