Σε 2.490 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκαν 27 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Την ίδια ώρα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 48 άνθρωποι, εκ των οποίων το 88% έχει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ακόμη 762.000 ανέρρωσαν.
Τι είπε για την κλινική στο Περιστέρι
Σχετικά με τη μονάδα υγείας στο Περιστέρι, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. «Όλοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και μέχρι να γίνει αυτό, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών κι αρνητικών ασθενών».
«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά τους 17 ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και νοσηλευτές, όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αντίθετα, όσοι αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό – εργαζόμενοι και ασθενείς – παραμένουν εντός της κλινικής.
Ο ίδιος τόνισε πως «όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» βρέθηκαν 121 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επανέλαβε πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση.
«Σε κατοίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί» δήλωσε.
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα, σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας. «Σε τέτοιες περιπτώσεις πανδημίας θα πρέπει σε χώρους υγείας με ευπαθείς ομάδες να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης. Το προσωπικό είχε συμπτώματα, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επιτράπηκε να δουλεύει. Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες. Γι΄αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια. Δεν είμαστε τόσο απάνθρωποι. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνιση και δεν θα φύγει εύκολα αυτός ο ιός. Είμαστε σε μια μάχη».
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος έκανε ειδική αναφορά στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι, τα άτομα με διαβήτη, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί που έχουν κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο με θάνατο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Στη συνέχεια, είπε πως η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά είναι 0,26 λιγότερο από τους ανθρώπους άνω των 60.
«Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων»
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας».
«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά» πρόσθεσε.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια