Sponsor

ATHENS WEATHER

Ιάπωνες επιστήμονες εκπαιδεύουν παρασιτικά σκουλήκια για να «εντοπίζουν» τον καρκίνο


Μπορεί ο καρκίνος να ανιχνευθεί από παράσιτα σκουλήκια, καθώς Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα τεστ, στο οποίο παράσιτα μπορούν να εντοπίσουν πάνω από δέκα διαφορετικά είδη καρκίνου.

Επιστήμονες από την Ιαπωνία δημιούργησαν ένα σχετικά φθηνό βιολογικό κουτί, το οποίο μπορεί να εντοπίσει 15 διαφορετικά είδη καρκίνου, με ακρίβεια 85% και κοστίζει μόλις 90 δολάρια, αλλά περιλαμβάνει σκουλήκια. 

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σκουλήκι είναι ένα παρασιτικό έντομο που είναι γνωστό ότι πλήττει σκύλους, γάτες και ανθρώπους, όταν καταναλώνουν ωμό ψάρι. Δεν χρειάζεται φυσική επαφή μεταξύ του ανθρώπου και του σκουληκιού και όλα γίνονται μόνο μέσω ενός δείγματος ούρων.

Ο Δρ. Τακάακι Χιρότσου, πρόεδρος της εταιρείας Hirotsu Bio Science που ανακάλυψε το εν λόγω τεστ, δήλωσε:

«Η μέθοδος βασίζεται στην κινητική αντίδραση των νηματωδών σε χημικά ερεθίσματα - κινούνται προς τη μυρωδιά που τους αρέσει και μακριά από αυτή που δεν τους αρέσει. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο, προηγουμένως άγνωστο τύπο ανάλυσης για την ογκολογία. Με βάση το εάν τα σκουλήκια κινούνται πιο κοντά στα ούρα του ασθενούς ή όχι, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν έχει καρκίνο».
Ο επιστήμονας εξήγησε ότι και οι σκύλοι φαίνεται να έχουν τέτοιες δυνατότητες όσον αφορά στον καρκίνο και πρόσθεσε το εξής:

«Η βάση ήταν η υπόθεση ότι εάν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν ανθρώπους με καρκίνο από εκείνους που δεν έχουν, τα σκουλήκια, η αίσθηση της όσφρησης των οποίων είναι μιάμιση φορά πιο έντονη από εκείνη ενός σκύλου, και τα οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τις λεπτές οσμές που δεν μπορούν να εντοπιστούν από πολλές συσκευές, επίσης να είναι σε θέση να διακρίνει ένα άρρωστο άτομο από ένα υγιές».
Η κλινική δοκιμή έγινε σε 17 εγκαταστάσεις σε όλη την Ιαπωνία τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέθοδος δοκιμής τους δεν είναι μόνο ικανή να ανιχνεύσει περισσότερους από δώδεκα διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αλλά το κάνει νωρίτερα από τις συμβατικές δοκιμές. Η μέθοδος έχει συνολικό εκτιμώμενο ποσοστό ακρίβειας 86,8%, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού ακρίβειας 85% για πρώιμες ανιχνεύσεις.
Προς το παρόν, το τεστ μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη του καρκίνου και όχι να το ταυτοποιήσει και έτσι τίθεται και ο δεύτερος στόχος της εταιρείας.

Ο Χιρότσου, τέλος, σημείωσε:

«Δουλεύουμε σε έναν ειδικό τύπο σκουληκιών, που μεταβάλλουν τα γονίδιά τους, τα οποία θα μπορούσαν να καθορίσουν έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα σκουλήκι που θα μπορούσε να καθορίσει μια ογκολογία τόσο δύσκολη για διάγνωση όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και να εφαρμόσουμε τέτοιου είδους αναλύσεις σε μια διετία».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια