Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Η πρώτη φάση της τουρκικής επιχείρησης στον Έβρο, κατά την οποία το απάνθρωπο τουρκικό καθεστώς, χρησιμοποίησε ανθρώπινες ψυχές για να πετύχει τους στόχους του, απέτυχε για την Άγκυρα.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια αποκλιμάκωση αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία πρέπει να κρατηθεί το μέτρο.
Οι σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες θα δείξουν προς τα πού θα τραβήξουν οι εξελίξεις.
1.-Δενυπάρχει καμιά αμφιβολία πως εκείνοι που προκάλεσαν τη συριακή κρίση ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι κύριες υπεύθυνες για την ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει η περιοχή.
2.-Η κρίση, όμως, όπως κάθε κρίση, έχει επιπτώσεις και σε άλλες, γειτονικές ή λιγότερο γειτονικές χώρες.
3.-Το προσφυγικό- μεταναστευτικό (το οποίο προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία) έχει άμεσες συνέπειες για την Ευρώπη. Ευθύνεται δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
4.-Η πρώτη επιχείρηση αντιμετώπισής του (το 2016) απέβη άκαρπη. Η Ε.Ε. υποσχέθηκε πολλά στην Τουρκία τα οποία ήταν αδύνατον να υλοποιήσει.
5.-Ο Ερντογάν παρόλο που κατά καιρούς ζητούσε χρήματα, δεν πίεζε και πολύ. Είχε κατά νου να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μέσο πίεσης. Όπως έκανε τις μέρες αυτές ζητώντας από την Ε.Ε. υποστήριξη στη Συρία. Η Ε.Ε., κατά τη συνήθειά της προσέφερε μόνο λόγια συμπάθειας. Και καλά έκανε. Η Τουρκία δεν έχει καμιά δουλειά στη Συρία.
6.-Η υβριδική χρησιμοποίηση των δυστυχισμένων ανθρώπων δεν είχε αποτελέσματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας κατάφεραν να αναχαιτίσουν χωρίς υπερβολές την επίθεση που δέχθηκε η χώρα στα σύνορά της στον Έβρο. ‘Ισως ο Ερντογάν να μην το ανέμενε. Τώρα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους σε σχέση με το με ποιόν έχουν να κάνουν. Μια από τις θετικές επιπτώσεις της έντασης στον Έβρο είναι ότι η τουρκική πλευρά πήρε ένα μήνυμα που δεν ανέμενε.
7.-Με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε (αποτυχία του τουρκικού σχεδιασμού), Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία.
8.-Ο Ερντογάν προσέρχεται, ουσιαστικά, ηττημένος και με την πλάτη στον τοίχο σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε τέτοια δυσάρεστη θέση. Αλλά η διαχείρισή του δεν πρέπει να γίνει υπεροπτικά.
9.-Έχει απόλυτη ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Αλλά υποβοηθούμενος. Η Ε.Ε. πρέπει να τον βοηθήσει οικονομικά και πολιτικά στην αντιμετώπισή του για να μην έχει άλλα προβλήματα στο μέλλον. Οι Τούρκοι είναι ένας λαός που συσπειρώνεται όταν οι ηγέτες του τον καλέσουν σε εγρήγορση εναντίον των δυτικών –σταυροφόρων- απίστων, με την επίκληση της πολιορκίας τους. Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να το δώσει η Ε.Ε. στον Ερντογάν. Βρίσκεται σε εσωτερική αποδόμηση. Ας μην το διασώσει με μέτρα τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.
10.-Αντιθέτως, θα πρέπει να του παράσχουν λελογισμένη οικονομική βοήθεια, να του ανοίξουν το δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική του (η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ε.Ε.) αλλά και να τον πιέσουν για πολιτική συμπεριφορά κατά τα δυτικά πρότυπα και για μέτρα εκδημοκρατισμού της χώρας του. Μια τέτοια πολιτική θα εκτιμηθεί από τον τουρκικό λαό ο οποίος, όχι, μόνο, δεν θα επανασυσπειρωθεί γύρω από τον Ερντογάν αλλά θα αρχίσει να επανεκτιμά την ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Οι δημοκρατικών πεποιθήσεων Τούρκοι έχουν παράπονα από την Ε.Ε. ότι δεν έχει κάνει τίποτε όταν ο Ερντογάν περιόριζε την δημοκρατία στη χώρα τους.
11.-Σε μια κλιμάκωση της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στον τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να του επισημανθεί πως σιγά σιγά θα πρέπει να αποχωρεί από τη Συρία διότι είναι αυτός που συνεχίζει να προκαλεί το πρόβλημα.
12.-Το ενδιαφέρον του Ερντογάν για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της χώρας του με την Ευρώπη αλλά και για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες, ίσως, δείχνει ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας οι φιλοδυτικές δυνάμεις παίρνουν κεφάλι έναντι των ευρασιατιστών. Θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το μόνο χαρτί που η Ευρώπη διαθέτει απέναντι στην Τουρκία είναι η ήπια ισχύς. Το ενδιαφέρον, δηλαδή, της γειτονικής χώρας για ένταξη στις δυτικές δομές.
13.-Αν όλα αυτά έχουν βάση, τότε σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη μιας διαδικασίας αποκλιμάκωσης της κρίσης και στον Έβρο. Θα είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση.
14.-Η Ελλάδα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της από την ένταση των τελευταίων ημερών. Και ως προς την ασφάλεια και ως προς τις συνεργασίες της με γειτονικές χώρες, (Βουλγαρία) και ως προς τις εσωτερικές αποδομητικές δυνάμεις, σε περίπτωση μιας πιο σοβαρής κρίσης. Το εσωτερικό μέτωπο είναι εξίσου δύσκολο όπως και το εξωτερικό.
15.-Τέτοιου είδους κρίσεις απαιτούν και ιδεολογική και πληροφοριακή διαχείριση. Σ αυτά, μάλλον, δεν τα πήγαμε καλά. Τα κενά πρέπει να καλυφθούν.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια