Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δουν την Ελλάδα και, πιθανώς, και την Κύπρο ως ελκυστικές επιλογές για τη μεταφορά αμερικανικών μέσων και δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή είναι ανεπτυγμένες στην Τουρκία, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο» είναι η πρόταση προς την αμερικανική ηγεσία ενός από τα πιο σημαντικά think tank της Ουάσιγκτον, το JINSA (Jewish Institute for National Security of America).
Η πρόταση περιλαμβάνεται σε μελέτη με τίτλο «ΗΠΑ και Ελλάδα: σφραγίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση» η οποία αναφέρεται εκτενώς και στις δυνατότητες ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου, όπου πέρα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση F-35.
Ιδιαίτερα για τα πυρηνικά όπλα, οι συντάκτες της μελέτης του JINSA αναφέρουν ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτού του τύπου τον πυρηνικό οπλισμό μέχρι και το 2001 αν και, όπως γράφουν, «είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα συμφωνούσε» σήμερα σε κάτι τέτοιο.
Το JINSA προτείνει ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική εμπλοκή και παρουσία των ΗΠΑ στις τριμερείς Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και συχνότερη παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Επιπλέον, προτείνει μεγαλύτερη αμερικανική συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, αλλά και ένταξη του Πολεμικού Ναυτικού σε ομάδες κρούσης που συνοδεύουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή ευθύνης του Εκτου Στόλου.
Οι δυνάμεις που θα μπορούσαν, σύμφωνα με το JINSA, να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα ή και στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου περιλαμβάνουν:
- Πρώτον, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.
- Δεύτερον, αεροσκάφη επιτήρησης τύπου AWACS.
- Τρίτον, ραντάρ πυραυλικής άμυνας τύπου ΤΡΥ/2, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία.
- Τέταρτον, τακτικά πυρηνικά όπλα Β-61.
Για την τελευταία κατηγορία οι συντάκτες της μελέτης παραπέμπουν σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτού του τύπου τον πυρηνικό οπλισμό μέχρι και το 2001 αν και, όπως αναφέρουν, «είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα συμφωνούσε» σε κάτι τέτοιο.
Γενικώς τονίζουν ότι «η Ελλάδα έχει αναδείξει την προθυμία της να φιλοξενήσει τις περισσότερες ή όλες αυτές τις δυνάμεις», κάτι που θα πρέπει να ωθήσει την Ουάσιγκτον στην ανάπτυξη ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μεταφέρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Τουρκία στην Ελλάδα και στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι.
Ενίσχυση αεροπορίας και του στόλου
Οι συντάκτες της μελέτης πέρα από τις άμεσες αγορές αμερικανικού οπλισμού αναφέρονται εκτενώς και στις δυνατότητες ενίσχυσης του ελληνικού οπλοστασίου, προτείνοντας:
- την αναβάθμιση των F-16, ώστε τα 36 από τα 70 συνολικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ελλάδα να είναι ετοιμοπόλεμα
- την απόκτηση F-35, δεδομένου ότι η Τουρκία απέκτησε τους S-400
- UAV από τις ΗΠΑ όπως το MQ-1 το MQ-9
- Ενίσχυση στις παράκτιες περιπολίες με πολεμικά σκάφη όπως το LCS, τα οποία μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες
- Ανάπτυξη σκαφών με μεγαλύτερη εμβέλεια αντιαεροπορικής άμυνας SM-2
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια