Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη παραλήφθηκαν και τώρα θα εξοπλιστούν με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές.
Τα τέσσερα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν θα προηγούνται των πακέτων κρούσης της τουρκικής Αεροπορίας και θα μπορούν να καταγράφουν σε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του αντιπάλου στην περιοχή όπου θα επιχειρούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια την τοποθεσία τους.
Ακολούθως με τους ισχυρούς πομπούς που θα διαθέτουν, θα «τυφλώνουν» από ασφαλή απόσταση τα εχθρικά ραντάρ και θα παρεμβάλουν στις τηλεπικοινωνίες του αντιπάλου, διευκολύνοντας την διείσδυση των τουρκικών βομβαρδιστικών στην εχθρική αεράμυνα.
Επίσης θα μπορούν να υποκλέπτουν σε τακτικό επίπεδο και μέχρι απόσταση 200 χλμ. τις επικοινωνίες, πολιτικές και στρατιωτικές των αντιπάλων χωρών.
Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία το 2023 και το τελευταίο το 2025.
Το πρόγραμμα Gölge ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβανε αρχικά την αγορά 4+4 αεροσκαφών και 10 σταθμούς εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους προγράμματα.
Το πρώτο που αφορούσε την απόκτηση δυνατοτήτων παρεμβολών επί εναερίων μέσων και το δεύτερο που αφορούσε την αγορά συστημάτων παρεμβολών τοποθετημένα επί οχημάτων. Αρχικά το πρώτο πρόγραμμα ανατέθηκε το 2007 στην τουρκική εταιρεία Aselsan.
Να σημειώσουμε ότι ήδη η τουρκική Αεροπορία, είναι το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ που διαθέτει αεροσκάφη AWACS, με δυνατότητα έρευνας, ελέγχου και διοίκησης και ταυτόχρονη ικανότητα εξαπόλυσης ηλεκτρονικού πολέμου από την ίδια κεραία!
Τα B737 MESA της τουρκικής Αεροπορίας θεωρούνται ανώτερα ακόμα και από τα AWACS E-3 του ΝΑΤΟ, καθώς εκτός από τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης σε μία απόσταση 600 χλμ. έχουν την ικανότητα να υποκλέπτουν το σύνολο των τηλεπικοινωνιών μιας χώρας πετώντας σε απόσταση 300 χλμ. από τις κεραίες.
Με την απόκτηση και των Bombardier Global 6000/HAVA SOJ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν δυνατότητες μεγαλύτερες ακόμα και από χώρες όπως το Ισραήλ, ενώ θα είναι συγκρίσιμες με αυτές της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Καμία ασύρματη επικοινωνία στο εσωτερικό της Ελλάδας, πολιτική ή στρατιωτική δεν είναι πλέον ασφαλής από τις τουρκικές συσκευές υποκλοπής των B737 MESA και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα σε τακτικό επίπεδο από την έλευση των Bombardier Global 6000/HAVA SOJ.
Ελληνικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου δεν υπάρχει ούτε ένα και ούτε πρόκειται να υπάρξει, λόγω απαγόρευσης από τους δανειστές των δαπανών για την άμυνα της χώρας. Το αεροσκάφος EMP-145 ERIEYE δεν έχει ουσιαστικές δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, αντίθετα με τα τουρκικά B737.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια