Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος
Το καθεστώς Ερντογάν έχει αντιληφθεί πως ούτε θερμό επεισόδιο δεν αντέχει η χώρα του με την Ελλάδα, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές. Με αυτό, λοιπόν, το δεδομένο θα καταφύγει σε σφοδρή κλιμάκωση του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εναντίον μας μέσω του μεταναστευτικού.
Οι κύκλοι αυτοί προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην απόπειρα αποβίβασης 20 μεταναστών στην ακατοίκητη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλόριζου με τη συνοδεία μάλιστα τριών σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής. Εκτιμούν πως πρόκειται για μία δοκιμή βαρύνουσας σημασίας, δεδομένης της γεωπολιτικής αξίας που έχει το εν λόγω σύμπλεγμα για την ελληνική ΑΟΖ. Το επεισόδιο αυτό είναι προαναγγελτικό προθέσεων, όπως ήταν και η επίδειξη χαρτών της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, μήνες πριν από τη συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ.
Στην προοπτική αυτή προστίθενται και τα τρέχοντα δραματικά γεγονότα της Λέσβου και της Χίου με τον μίνι εμφύλιο. Επιπλέον, κύριο ρόλο παίζει και η τραγική αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει το πρόβλημα και να εφαρμόσει σοβαρή εθνική πολιτική. Συνάμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποκριτική αντιπολιτευτική ρητορική του καλύπτει κάτω από τον μανδύα του ανθρωπισμού την απουσία ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης εκ μέρους του.
Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως η χώρα έχει μείζον πολιτικό πρόβλημα, αφού τα δύο κόμματα εξουσίας αδυνατούν να αντιληφθούν όλες τις πτυχές του προβλήματος και να πράξουν εθνικά. Η χαριστική βολή έρχεται από την Κομισιόν με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με αυτό, «είναι ανεδαφική η εμμονή στην προώθηση υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, επειδή θα παραβίαζε τον πυρήνα της πολιτικής ασφάλειας και δικαιοσύνης των εθνικών κυβερνήσεων, και άλλωστε θα αποτύγχανε στην πράξη», όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Τάρκας. Το ερώτημα είναι εάν θα το καταπιεί αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα βάλει βέτο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια