Ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.
«Έφυγε» σε ηλικία 88 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο Κώστας Βουτσάς.
Η ζωή και το έργο του Κώστα Βουτσά
Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1931 στην Αθήνα (Βύρωνας) από προσφυγική οικογένεια και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του. Το επώνυμο της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος, επικράτησε όμως το Βουτσάς λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του παππού του (βουτσάς= αυτός που κατασκευάζει βουτσιά, δηλαδή βαρέλια).
Από μικρός είχε το σαράκι του ηθοποιού και μεγαλώνοντας γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Στην Θεσσαλονίκη έκανε και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις με τοπικούς και στην συνέχεια με περιοδεύοντες θιάσους. Στον κινηματογράφο ντεμπουτάρισε το 1953 στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται».
Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση
Στα τέλη της δεκαετίας του ’ 50, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, ύστερα από πρόταση της γνωστής πρωταγωνίστριας της εποχής Καλής Καλό για να εμφανιστεί μαζί της στο θέατρο «Περοκέ». Εκεί τον είδε ο Αλέκος Σακελλάριος και του έδωσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του « Η κυρά μας η μαμμή» (1958), που αποτέλεσε το διαβατήριο για την ένταξή του στην Φίνος Φιλμ.
Το 1961, είναι η χρονιά της καταξίωσης για τον Κώστα Βουτσά. Εμφανίστηκε σε δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ, «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Άνδρας», του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος του εμπιστεύτηκε ένα κωμικό ρόλο στην κατά τ’ άλλα επόμενη δραματική ταινία του «Ο Κατήφορος», που άρχισε να προβάλλεται στα τέλη της ίδιας χρονιάς. Η ταινία όχι μόνο έσπασε ταμεία, αλλά απογείωσε τις καριέρες των πρωταγωνιστών της Ζωής Λάσκαρη, Νίκου Κούρκουλου και φυσικά του Κώστα Βουτσά, ενώ καθιέρωσε τον Γιάννη Δαλιανίδη ως ένα από τους εμπορικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου.
Τα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε σε αξέχαστες κωμωδίες, πραγματοποιώντας σπουδαίες ερμηνείες. Οι ατάκες του άφησαν εποχή («Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;», «Κααατίνα σαλααμάκι») και οι καρπαζιές του στον Αλέκο Τζανετάκο και τον Σωτήρη Τζεβελέκο δημιούργησαν σχολή. Κάποιοι από τους ρόλους του, που μένουν αξέχαστοι είναι ο μικροαστός στο «Ανθρωπάκι», ο νιόπαντρος στη «Νύχτα Γάμου», ο τεμπέλης γιος στη «Χαρτοπαίχτρα», ο λαϊκός ποδοσφαιριστής στο «Μια Κυρία στα Μπουζούκια», ο μικροαπατεώνας στον «Γόη», ο γιαλαντζί Άραβας στο «Ξυπόλητος Πρίγκηψ» και ο Ράμογλου με το κότερο, στο «Κορίτσια για Φίλημα». Στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, άφησε τη σφραγίδα του σε δύο τραγούδια, το «Φσσστ, μπόινγκ!» («Κάτι να καίει») και το «Αψού, γείτσες!» ( «Κορίτσια για φίλημα»).
Θέατρο, τηλεόραση και βιντεοταινίες
Την δεκαετία του ’80 έπαιξε σε βιντεοταινίες, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως και ο Θανάσης Βέγγος, ερμηνεύοντας πιο απαιτητικούς ρόλους σε ταινίες του σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα. Ξεχωρίζει ο ρόλος του μικροαστού λογιστή στην κοινωνική ταινία του Βαφέα «Ο Έρωτας του Οδυσσέα», για την οποίον τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1984. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1985 και ένα χρόνο αργότερα μεταδόθηκε ως μίνι σειρά από την ΕΡΤ.
Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 με την σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ονειροπαρμένος» (ΕΡΤ), που ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνων των χρόνων. Συνέχισε με δημοφιλείς σειρές, όπως «Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού» (ΥΕΝΕΔ, 1979), και «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» (ΕΡΤ, 1985).
Παράλληλα, ξεδίπλωσε το κωμικό του ταλέντο σε όλα τα είδη του θεάτρου – πρόζα, επιθεώρηση, μιούζικαλ. Ενδεικτικά, έπαιξε σε κωμωδίες του Νίκου Τσιφόρου («Αγάπη μου Παλιόγρια», που γυρίστηκε και επιτυχημένη ταινία με τον ίδιο και την Ξένια Καλογεροπούλου, «Οι Απάνω και οι Κάτω»), του Κώστα Πρετεντέρη (« Ο νονός μου ο διάβολος», «Ο καπετάν Κώστας στο Πόρτο-Λιμπερτά») του Ασημάκη Γιαλαμά (Μπαμπά, ποιός είναι ο μπαμπάς μου;»), αλλά σε έργα των Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» και Ντάριο Φο («Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη»). Ο Κώστας Βουτσάς έπαιξε, επίσης, σε κωμωδίες του Αριστοφάνη («Θεσμοφοριάζουσες», «Σφήκες», «Όρνιθες») με μεγάλη επιτυχία και με κοσμοσυρροή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Κώστας Βουτσάς, η οικογένεια, τα παιδιά
Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972). Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979). Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Άνθιμος Ανανιάδης, είναι επίσης ηθοποιός.
Το 2015 αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος και πάλι για γάμο. Τα φωτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη νέα του σύζυγο Αλίκη και λίγο καιρό αργότερα στο μωρό τους. Ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με τη 39 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.
Με τον παιχνιδιάρικo χαρακτήρα του, την ανάλαφρη διάθεσή του, το πληθωρικό και μπριόζικο παίξιμό του, οι ερμηνείες του Κώστα Βουτσά αποτελούσαν εγγύηση γέλιου και αγαπήθηκαν όσο λίγες από το ελληνικό κοινό.
Ο Κώστας Βουτσάς έβαλε τη σφραγίδα του σε κωμωδίες, οι οποίες απέκτησαν διαχρονική αξία και προβάλλονται αδιάλειπτα από την μικρή οθόνη. Συνολικά, έχει γυρίσει περίπου 70 ταινίες.
Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου που παρέμεινε πιστό σε όλες του τις παραστάσεις, με πιο πρόσφατες την «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση έως την τελευταία, την παιδική «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περώ, στο θέατρο Broadway.
Οι αξέχαστες ταινίες του Κώστα Βουτσά
1953
Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται
1958
Η κυρά μας η μαμή
1959
Για την αγάπη της βοσκοπούλας
1960
Το αγόρι που αγαπώ
1961
Ο σκληρός άνδρας
Ο Κατήφορος
Η Αλίκη στο ναυτικό
1962
Οι γυναίκες θέλουν ξύλο
Ο Θόδωρος και το δίκαννο
Νόμος 4000
Μερικοί το προτιμούν κρύο
Η Αθήνα τη νύχτα
Αστροναύτες
1963
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
Η ψεύτρα
Ζητείται τίμιος
Ένα κορίτσι για δύο
Εμείς τα μπατιράκια
1964
Ό,τι θέλει ο Λαός
Κάτι να καίει
Οι κληρονόμοι
Η χαρτοπαίχτρα
1965
Το πρόσωπο της ημέρας
Τέντυ μπόι αγάπη μου
Ραντεβού στον αέρα
Όχι, κύριε Τζόνσον
Κορίτσια για φίλημα
Ένα έξυπνο, έξυπνο μούτρο
1966
Ξυπόλητος πρίγκηψ
1967
Οι θαλασσιές οι χάντρες
Νύχτα γάμου
1968
Το πιο λαμπρό μπουζούκι
Ο ψεύτης
Μια κυρία στα μπουζούκια
Για ποιον χτυπά η κουδούνα
Ο γόης
1969
Το θύμα
Η παριζιάνα
Ένας άφραγκος Ωνάσης
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
Το ανθρωπάκι
1970
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ
Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά
1971
Αγάπησα μια πολυθρόνα
Πίσω μου σ’ έχω σατανά
Εθελοντής στον έρωτα
1972
Ο αντιφασίστας
Επτά χρόνια γάμου
Αγάπη μου παλιόγρια
1973
Ο αισιόδοξος
Είκοσι γυναίκες κι εγώ
Τον αράπη κι αν τον πλένεις
Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής
1975
Ο τρομοκράτης
Ένα τανκ στο κρεββάτι μου
1979
Τζακ ο καβαλάρης
1980
Ο Κώτσος στην ΕΟΚ
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι
1981
Ο τελευταίος άντρας
Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ
1982
Αλλαγή και το λουρί της μάνας
1983
Σερίφης ο μηχανοφάγος
Η δημοκρατία του νέφους
1984
Ο έρωτας του Οδυσσέα
1985
Τα τούβλα
1986
Οι Πόντιοι
Είναι γάτα ο Γιατρός
Αγάπησα έναν Πόντιο
Ο Ιππότης της λακκούβας
1987
Ο δίγαμος
120 ντεσιμπέλ
Πολυεθνικός γαμπρός
1988
Ανύπαντρος πατέρας
1989
Ο υπαλληλάκος πάει στον Παράδεισο
Γρίπη Αγάπη μου
1990
Γαμπρός με το ζόρι
Η κόκκινη Μαργαρίτα
1996
Προς την ελευθερία
1999
Κάθε Σάββατο
2002
Γύρω-γύρω όλοι
2007
Γυναικείες συνωμοσίες
2008
Bank bang
2009
Η νήσος
Ο διαχειριστής
2010
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 5
2011
Νησος 2
Πόντιοι νέαν γενεάν
2012
Λάρισα εμπιστευτικό
2013
Ακάλυπτος
2014
Πέμπτη & 12
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια