Του Κώστα Ράπτη
Ανοικτοί δίαυλοι μεν, αμοιβαία καχυποψία δε. Η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ την Τετάρτη στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης Συνόδου των ομολόγων τους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διήρκεσε μόλις 15 λεπτά – γεγονός ενδεικτικό του βεβαρημένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπήρξε όμως το χρονικό διάστημα αυτά αρκετό ώστε το "καλάθι” να βαρύνει περαιτέρω, με τον Τούρκο υπουργό να θέτει ζήτημα μείωσης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 ναυτικά μίλια (όπως έχει ορισθεί από το 1931) στα 6 ν.μ., ώστε να εναρμονισθεί με το εύρος των χωρικών υδάτων.
Ούτως ή άλλως τα συμφραζόμενα της συνάντησης έδωσε η πραγματοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, από 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, και των οποίων τα οκτώ οπλισμένα, 68 παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων πέντε υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες), το ίδιο 24ωρο κατά το οποίο ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των δύο υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Επιπλέον ο Χουλουσί Ακάρ προσήλθε με νωπές τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του για άμεση αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Χουλουσί Ακάρ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη να απέχει η Τουρκία από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης ανοικτού διαύλου διαλόγου μεταξύ των χωρών τους και επιβεβαίωσαν την συνάντηση διευρυμένων στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα το διάστημα 17-21 Φεβρουαρίου για συνομιλίες επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, η ελληνική πλευρά φέρεται έτοιμη να προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, απευθείας τηλεφωνικής "κόκκινης γραμμής” μεταξύ των αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αεροπορικού ατυχήματος.
Στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Άντριι Ζαγκορόντνιουκ (σε μία συγκυρία κατά την οποία η επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων οδηγεί την Άγκυρα σε πολλαπλασιασμό των ανοιγμάτων της προς το Κίεβο), ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Μάρκ Έσπερ, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ (στο οποίο οι ατλαντικοί σύμμαχοι μόλις συμφώνησαν, έπειτα από αμερικανική σύσταση και παρά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, να διευρύνουν την εμπλοκή τους σε εκπαιδευτικό ρόλο).
Ο Χουλουσί Ακάρ είχε ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις στήριξης των ΗΠΑ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ίντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας ενώ στη συνάντηση με τον Μαρκ Έσπερ τονίστηκε η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη περιοχή.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια